Valitse sivu

2-AG

2-AG eli arakidonoyyliglyserolin kaava. Kuvan taustalla hamppukasvi.

17.11.2022

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Endokannabinoidijärjestelmä on toiminnoiltaan monipuolinen, monimutkainen ja laaja-alainen järjestelmä, jonka tarkoitus on tasapainottaa ja tarkkailla kaikkia prosesseja mitä elimistössä on meneillään. Järjestelmä huolehtii että kaikki aina kuukautiskierrosta haavan paranemiseen tapahtuu ajallaan ja oikein, ja se löytyy lähes kaikilta eläviltä. 

Tutkimuksissa on havaittu, että lähes kaikkien sairauksien taustalla on jonkinasteinen häiriö endokannabinoidijärjestelmän toiminnassa.  Tätä kutsutaan, vähän virheellisesti, kliiniseksi endokannabinoidien puutostilaksi (clinical cannabinoid deficiency) koska aina ei kyse ole endokannabinoidien puutoksesta vaan toisinaan myös niiden ylituotannosta. (1)

Endokannabinoidijärjestelmä koostuu kolmesta komponentista. Sisäsyntyisistä kannabinoideista eli endokannabinoideista, niitä vastaavista reseptoreista eli kannabinoidireseptoreista ja näiden kahden hajottajamolekyyleistä.

 

Mikä ihmeen 2AG? 

 

2-AG eli arakidonoyyliglyseroli on toinen tunnetuimmista endokannabinoideista. Se muodostuu erilaisista kalvofosfolipideistä ja se on monityydyttymättömän omega-6 rasvahapon, arakidonihapon, johdannainen. Arakidonihappo muodostuu elimistössä linolihaposta ja sitä saa sellaisenaan eläinkunnan tuotteista. (1,2,3)

2-AG toimii sisäsyntyisenä ligandina kannabinoidireseptoreille ja se on täydellinen agonisti molemmille kannabinoidireseptorille CB1 ja CB2. (1,2,3)

Endokannabinoidit  muodostuvat yhdessä tai muutamassa entsymaattisessa vaiheessa ja vapautuvat sitten solun ulkopuolelle kiinnittyäkseen CB1- ja CB2-reseptoreihin, kuin myös muihin elimistön reseptoreihin. (1,2,3)

 

Onko 2-AG neurotransmitteri?

 

Neurotransmitteri on yleisnimitys aivojen välittäjäaineille. Ne ovat kemiallisia molekyylejä joiden tehtävä on välittää viestejä aivojen hermosolujen välillä. 

2AG on signalointilipidi keskushermostossa ja ensisijainen välittäjäaineiden vapautumisen säätelijä. (1,3)

 

Sijainti 

 

Koska endokannabinoidit muodostuvat välttämättömistä rasvahapoista, niiden esiasteita on aina saatavilla solun lipidikalvolla. Endokannabinoidit eivät varastoidu elimistöön vaan niitä tehdään tarpeen mukaan sinne missä niille on käyttöä. 

Endokannabinoideja on kaikkialla kehossa, mutta aivoissa niitä on erityisen runsaasti. (1)

Hajottajat

 

2-AG hajoaa pääosin yhden, mutta kaikkiaan ainakin kolmen entsyymin toimesta. Pääasiallinen hajottaja on MAGL (monoasyyliglyserolilipaasi) -niminen entsyymi (1,2,3). 

Ylimääräiset 2-AG endokannabinoidit hajoavat arakidonihapoksi ja glyseroliksi (3). 

 

2-AG:n tehtävät  

 

Kuuluessa niin merkittävään järjestelmään, 2-AG:llä on luonnollisesti paljon tehtäviä eri puolilla kehoa. Yleisellä tasolla endokannabinoidijärjestelmä tasapainottaa kaikkia kehon perustoimintoja kuten ruokahalua, unta, muistia, oppimista jne., mutta molemmilla endokannabinoideilla on näissä prosesseissa omat tärkeät tehtävät. (1)

Pääasiassa 2-AG vaikuttaa  keskus- ja ääreishermostossa jossa se on osallinen mm. hermojen joustavuuteen ja hermoston kiihtyvyyteen, mutta CB1 ja CB2-reseptorien aktivaatio 2-AG:n toimesta liittyy myös useisiin fysiologisiin prosesseihin. Mm. tulehdus, oppiminen ja muisti, hermojen suojaus, kipuaisti ja mieliala kuten myös stressi, ahdistus, riippuvuudet ja palkkiokäyttäytyminen ovat riippuvaisia 2-AG:n aktivoimista CB1 ja CB2 reseptorista. (2,3)

2-AG:n on havaittu olevan oleellinen myös verenkiertoelimistölle.

 

Lähteet 

  1. Lu H-C. ja Mackie K.. 2015.  An introduction to the endogenous cannabinoid system. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4789136/. Viitattu 9.11.2022. 
  2. Zou S. ja Kumar U.. 2018. Cannabinoid Receptors and the Endocannabinoid System: Signaling and Function in the Central Nervous System. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877694/. Viitattu 9.11.2022.
  3. Baggelaar M.P., Maccarrone M. ja Stelt M.. 2018. 2-Arachidonoylglycerol: A signaling lipid with manifold actions in the brain. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782717300619. Viitattu 9.11.2022.

Saatat pitää myös…

Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljyä saadaan Nigella Sativa -kasvin siemenistä puristamalla. Kasvia on käytetty perinteisesti lääkkeenä ja mausteena jo tuhansien vuosien ajan. Varhaisimmat viitteet ajoittuvat muinaiseen Egyptiin asti. Mustakuminan siemeniä on löydetty faarao Tutakhamonin...

lue lisää
CBD-voiteet nyt pysyvästi edullisemmin

CBD-voiteet nyt pysyvästi edullisemmin

Suosittujen CBD-kosmetiikkavoiteiden hintoja laskettiin tuntuvasti. Tuotteiden valmistushinnat laskivat, joten myös verkkokaupan hinnat päivitettiin pysyvästi edullisemmaksi. Voit lukea lisää tarkempaa tietoa tuotteiden ominaisuuksista siirtymällä tuotteen...

lue lisää

Tilaa uutiskirje ja hyödy eduista!

🌱 Säästät 10% jokaisesta ostoksestasi.
🌱 Tulet CBD:n mestariksi, kun opit kaiken tarpeellisen hampusta ja CBD:stä.
🌱 Saat ensimmäisenä tietoa uutisista ja tuotteista.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)