Välj en sida

2-AG

Formeln för 2-AG, eller arakidonoylglycerol. En hampaväxt i bakgrunden på bilden.

4.1.2023

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Det endocannabinoida systemet är ett funktionellt mångsidigt, komplext och omfattande system vars syfte är att balansera och övervaka alla processer som pågår i kroppen. Systemet ser till att allt från menstruation till sårläkning sker i tid och korrekt, och det finns i nästan allt levande.

Studier har funnit att bakgrunden till nästan alla sjukdomar är en viss grad av störning i det endocannabinoida systemets funktion. Detta kallas, lite felaktigt, klinisk cannabinoidbrist eftersom det inte alltid handlar om brist på endocannabinoider, utan ibland också om deras överproduktion. (1)

Det endocannabinoida systemet består av tre komponenter. Om endogena cannabinoider, dvs endocannabinoider, deras motsvarande receptorer, dvs cannabinoidreceptorer, och de sönderfallande molekylerna av dessa två.

 

Vad i helvete är 2-AG?

 

2-AG, eller arakidonoylglycerol, är en annan av de mest välkända endocannabinoiderna. Den består av olika membranfosfolipider och är ett derivat av den fleromättade omega-6-fettsyran arakidonsyra. Arakidonsyra bildas i kroppen från linolsyra och kan erhållas som sådan från produkter från djurriket. (1,2,3)

2-AG fungerar som en endogen ligand för cannabinoidreceptorer och är en fullständig agonist för både CB1 och CB2 cannabinoidreceptorer. (1,2,3)

Endocannabinoider bildas i ett eller flera enzymatiska steg och frisätts sedan utanför cellen för att fästa till CB1- och CB2-receptorer, samt andra receptorer i kroppen. (1,2,3)

 

Är 2-AG en signalsubstans?

 

Neurotransmittor är ett allmänt namn för signalsubstanser i hjärnan. De är kemiska molekyler vars uppgift är att överföra meddelanden mellan nervceller i hjärnan.

2AG är en signallipid i det centrala nervsystemet och en primär regulator för frisättning av signalsubstanser. (1,3)

 

Plats

 

Eftersom endocannabinoider bildas av essentiella fettsyror finns deras prekursorer alltid tillgängliga på cellens lipidmembran. Endocannabinoider lagras inte i kroppen utan tillverkas vid behov där de behövs.

Endocannabinoider finns överallt i kroppen, men de är särskilt rikliga i hjärnan. (1)

Störare

 

2-AG bryts huvudsakligen ned av ett, men minst tre enzymer totalt. Den huvudsakliga nedbrytaren är ett enzym som kallas MAGL (monoacylglycerollipas) (1,2,3).

Överskott av 2-AG endocannabinoider bryts ner till arakidonsyra och glycerol (3).

 

2-AG:s uppgifter

 

Som en del av ett så betydelsefullt system har 2-AG naturligtvis många uppgifter i olika delar av kroppen. På en generell nivå balanserar det endocannabinoida systemet alla kroppens grundläggande funktioner, såsom aptit, sömn, minne, inlärning etc., men båda endocannabinoiderna har sina egna viktiga funktioner i dessa processer. (1)

Främst påverkar 2-AG det centrala och perifera nervsystemet, där det är involverat i t.ex. till nervflexibilitet och nervös excitabilitet, men aktiveringen av CB1- och CB2-receptorer av 2-AG är också involverad i flera fysiologiska processer. Bland annat är inflammation, inlärning och minne, nervskydd, smärtkänsla och humör samt stress, ångest, missbruk och belöningsbeteende beroende av CB1- och CB2-receptorer aktiverade av 2-AG. (2,3)

2-AG har också visat sig vara väsentligt för cirkulationssystemet.

 

Källor

  1. Lu HC. och Mackie K.. 2015. En introduktion till det endogena cannabinoidsystemet. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4789136/. Hänvisad 2022-11-09.
  2. Zou S. och Kumar U.. 2018. Cannabinoidreceptorer och endocannabinoidsystemet: Signalering och funktion i det centrala nervsystemet. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5877694/. Hänvisad 2022-11-09.
  3. Baggelaar MP, Maccarrone M. och Stelt M.. 2018. 2-Arachidonoylglycerol: En signallipid med mångfaldiga handlingar i hjärnan. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0163782717300619. Hänvisad 2022-11-09.

Saatat pitää myös…

Svart kumminolja

Svart kumminolja

Svart kumminolja erhålls genom att pressa fröna från Nigella Sativa-växten. Växten har traditionellt använts som medicin och krydda i tusentals år. De tidigaste referenserna går tillbaka till det gamla Egypten. Svarta kumminfrön har hittats i farao Tutakhamons grav...

läs mer
CBD-krämer är nu permanent billigare

CBD-krämer är nu permanent billigare

Priserna på populära CBD-kosmetiska krämer sänktes avsevärt. Tillverkningspriserna på produkterna sjönk, så onlinebutikspriserna uppdaterades också permanent för att vara mer överkomliga. Du kan läsa mer detaljerad information om produktens egenskaper genom att gå...

läs mer

Nyhetsbrev. Prenumerera nu!

Spara 10 % på varje köp du gör.
Bli en CBD-mästare genom att lära dig allt du behöver veta om hampa och CBD.
Var först med att få information om nyheter och produkter.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)