Välj en sida

Bältros och CBD

En man som lider av klåda och rodnad i huden orsakad av bältros.

17.2.2023

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Bältros har blivit vanligare och idag lider var tredje finländare av de symtom som orsakas av bältros, vilket inkluderar t.ex. smärta och klåda. Den här artikeln granskar studier om effekterna av cannabidiol (CBD) på bältros.

 

Vad är bältros (herpes zoster)?

 

Bältros är en virusinfektion även känd som herpes zoster (HZ). Bältros orsakas av vattkoppsviruset som orsakar vattkoppor. Efter att ha smittats av vattkoppor kan viruset förbli vilande i kroppen och återaktiveras senare, vilket orsakar inflammation i kroppen. (1)

De vanligaste symtomen på bältros är svåra utslag, blåsor, feber och huvudvärk. Bältros är vanligare hos äldre personer med nedsatt immunförsvar. Men alla som har haft vattkoppor kan ibland utveckla bältros. Infektionen behandlas med antivirala läkemedel och smärtlindrande behandlingar. (1)

Tidigare förknippades bältros främst med inflammation i det perifera nervsystemet och nervganglion, men sedan dess har man märkt att viruset också ofta förekommer hos personer som inte alls har symtom relaterade till det centrala nervsystemet. (1)

Bältros är sällsynt hos spädbarn. Dess utbrott hos äldre människor är förknippat med en försvagning av immunförsvaret. Åldrandet ökar avsevärt sannolikheten för att utveckla bältros. För personer under 45 år ökar risken för bältros t.ex. steroider, cancerbehandlingar, leukemi, HIV, AIDS och lymfom. I studien verkar diabetes också vara en av orsakerna till förekomsten av bältros. (1)

Att få bältros

Vattkoppsviruset som orsakar bältros överförs lätt genom droppinfektion och genom kontakt med andra människor. Sjukdomens inkubationsperiod är i genomsnitt 10-12 dagar, varefter blåsorna börjar dyka upp. Viruset kan överföras några dagar innan blåsorna dyker upp och i en vecka efter det, tills hudblåsorna har förvandlats till sårskorpor. Infektionsrisken gäller främst de som inte tidigare haft vattkoppor eller personer med svag immunitet. (1)

Hudblåsor som är en del av symtomen på bältros eller herpes zoster-virus.

Blåsor på huden orsakade av bältros.

Symtom på bältros

 

Symtom på bältros inkluderar smärtsamma utslag, blåsor, feber och huvudvärk. Hos allmänt friska personer är symtomen ofta lindrigare. Det första symtomet är ofta smärta, som kan börja redan en vecka innan några synliga förändringar uppträder på huden. Små, färgglada blåsor och rodnad uppträder vanligtvis på huden. (2)

Bältros förekommer ofta på bålen, benen och ansiktet. Symtom observeras mindre ofta i extremitetsområdet. Infektionen kan också komma in i ögat och orsaka blåsor i slemhinnorna i svalget och munnen. Symtomen åtföljs ofta av värme och upplevelsen av att ha ont. (2)

 

Bältros behandling

 

Även om viruset som orsakar bältros inte kan avlägsnas helt, kan dess symtom behandlas med olika naturliga produkter och behandlingar utöver medicin, som kan lindra klåda, stress, inflammation och smärta. Behandlingen bör planeras efter situationen och påbörjas så snart som möjligt när de första symtomen visar sig.

 

Antivirala läkemedel

 

När en patient söker behandling för bältros, bedöms först tillståndet och behovet av behandling. Den allmänna rekommendationen är att påbörja behandlingen så snart som möjligt så att eventuella behandlingar blir mer effektiva. Om patienten är en äldre person eller om symtomen inkluderar utmanande utslag, immunbrist och svår smärta, behandlas situationen vanligtvis med medicin. Vanliga läkemedel som används är t.ex. famciklovir, aciklovir och valaciklovir. (1)

De antivirala läkemedlen som används vid behandling av bältros klassificeras som nukleosidanaloger, vars syfte är att förhindra att herpesvirus förökar sig. Läkemedel fungerar bäst när behandlingen påbörjas så tidigt som möjligt efter de första symtomen. (1)

 

Naturliga behandlingar och tips

Tillsammans med medicinsk behandling är naturliga behandlingar alternativa sätt att lindra de utmaningar som orsakas av bältros. Nedan listas de mest effektiva behandlingarna och de bästa tipsen för att lindra symtomen.

Undvik att repa

Blåsor orsakade av bältros kan orsaka irriterande klåda. Att repa blåsorna kan förvärra symtomen och orsaka ärrbildning. Klådan ska behandlas med lugnande bad, svala handdukar och olika krämer. (3)

Krämer

Hudlindrande krämer kan användas för symtom på bältros. Salvor kanske inte påskyndar läkningsprocessen, men de kan lindra symtomen. Bland krämerna bör du välja en som inte innehåller parfymer, eftersom de kan irritera huden. Krämer som befunnits vara bra är de som innehåller naturligt capsaicin, som är den heta ingrediensen som är känd från chilipeppar. Capsaicin har studerats ha antiinflammatoriska och smärtlindrande effekter. Chilikräm kan användas flera gånger om dagen efter behov. Utöver detta kan du efter dusch och bad applicera kalaminkräm för att lugna huden, vilket också hjälper till att torka blåsorna. (3)

Krämen bör användas sparsamt, eftersom för mycket användning kan förhindra att såren torkar ut. Krämer som innehåller antibiotika rekommenderas inte för användning på hudutslag orsakade av bältros. (3)

 

Ett svalt bad

 

Att rengöra blåsorna som dyker upp på huden dagligen kan minska risken för spridning av infektionen. Ett svalt bad eller dusch kan ge lindring i en akut situation genom att lindra smärtan som orsakas av blåsorna och lugna klådan som orsakas av bältros. (3)

 

Havrebad

 

Förutom kallt vatten kan ett havrebad också minska symtomen, vilket gör att huden känns behagligt mjuk. Att förbereda ett havrebad är enkelt och enkelt. Tillsätt 1 dl finmalet havregryn eller havremjöl i ljummet badvatten som blötläggs i ca 15 minuter innan badet. För varmt vatten kan göra situationen värre. Efter badet bör kroppen torkas försiktigt. (3)

 

Våta handdukar

 

Förutom bad kan klåda och smärta behandlas med svala och fuktiga handdukar eller trasor. För att lindra symtomen rekommenderas att använda en våt handduk flera gånger om dagen. För bästa resultat blötläggs först en handduk eller trasa i kallt vatten, sedan pressas överskottsvattnet ut och appliceras på huden, över blåsorna. Det rekommenderas inte att använda en ispåse som är för kall, eftersom det kan förvärra symtomen. (3)

 

Diet

 

En optimal kost kan stärka immuniteten och därmed förhindra spridningen av bältros i kroppen. Det rekommenderas att inkludera en aminosyra som kallas lysin i kosten, samt vitaminerna B-12, E, A och C. (3)

Listan över livsmedel att undvika innehåller livsmedel och drycker som innehåller mycket socker. Dessutom kan det vara värt att undvika mat rik på arginin som nötter, choklad och gelatin, eftersom arginin till och med kan mata viruset i vissa fall. (3)

 

Bakpulver och majsstärkelse

 

Klåda orsakad av bältros kan också lindras med en pasta gjord av bakpulver eller majsstärkelse. Pastan görs genom att göra en blandning av två tredjedelar bakpulver eller alternativt majsstärkelse och ytterligare 1 del vatten. Vatten skapar en pastaliknande konsistens som appliceras direkt på utslagen. Pastan sköljs av efter 15 minuter. Vid behov kan proceduren upprepas flera gånger under dagen. (3)

 

Cannabinoider

 

Många som lider av bältros använder cannabinoider för att lindra sina bältrossymptom. Studier har visat att cannabinoider som t.ex CBD , CBG och THC har antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper, vilket gör dem till en potentiell behandling för bältros (4, 5, 6).

Undvik bastur

Bastu och varmvatten stimulerar blodcirkulationen, så du bör undvika bastu och varma duschar när du lider av bältros.

 

CBD, cannabinoider och bältros

 

Det finns forskningsbevis för användningen av cannabinoider vid behandling av bältros. Forskning tyder på att cannabinoider har antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper som kan vara till hjälp vid behandling av bältrossymptom.

Den mest kända cannabinoiden, eller CBD, har visat sig ha smärtstillande effekter som kan hjälpa till att minska smärtan och obehaget i samband med bältros. Cannabinoider har en effekt på kroppen till det endocannabinoida systemets funktion , genom vilket de kan modulera immunförsvaret och lindra inflammationen i samband med bältros.

Dessutom kan cannabinoider hjälpa till att minska stress, vilket ofta är förknippat med en ökad risk för att utveckla bältros (7). Stress har visat sig försvaga immunförsvaret och göra det svårare för kroppen att bekämpa infektioner. Genom att minska stress kan cannabinoider förhindra uppkomsten av bältros eller minska symtomen som orsakas av det.

Även om användningen av cannabinoider verkar lovande, behövs mer forskning för att fastställa säkerheten och effektiviteten av användningen, särskilt för bältros.

 

Sammanfattning

 

Även om virusinfektionen som orsakar bältros inte helt kan utrotas från kroppen, kan dess symtom lindras med naturläkemedel, cannabinoider och antivirala läkemedel. Dessutom rekommenderas hudlindrande bad och krämer för egenvård. Enligt studier kan cannabinoider minska smärta, stress och inflammation och på så sätt hjälpa mot symtomen på bältros.

Källor

 

  1. Anneli Lauhio och Veli-Jukka Anttila. 2009. Duodecim. Förebyggande och behandling av bältros. https://www.duodecimlehti.fi/duo98210. Remitterad 2023-01-16
  2. Bror Jukka Anttila. 2021. Hälsobiblioteket . Bältros. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00554. Remitterad 2023-01-16
  3. Healthline. 2019. Bältros naturlig behandling. https://www.healthline.com/health/shingles-natural-treatment. Refererad 2023-01-17
  4. Mlost, J. et al. 2020. polska vetenskapsakademin. Polen. Cannabidiol för smärtbehandling: Fokus på farmakologi och verkningsmekanism https://www.mdpi.com/1422-0067/21/22/8870/html. Refererad 2023-01-17
  5. S. Giacoppo et al. 2017. Cannabinoida CB2-receptorer är involverade i skyddet av RAW264.7-makrofager mot oxidativ stress: en in vitro-studie . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28348416/. Refererad 2023-01-17
  6. J.R. Johnson et al. Multicenter, dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad, parallellgruppsstudie av effektivitet, säkerhet och tolerabilitet av THC:CBD-extrakt och THC-extrakt hos patienter med svårbehandlad cancerrelaterad smärta. 2010. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19896326/. Refererad 2023-01-17
  7. J. Henson et al., 2021. MDPI. Förbättra endocannabinoid kontroll av stress med Cannabidiol .. https://www.mdpi.com/2077-0383/10/24/5852/html. Refererad 2023-01-17

Saatat pitää myös…

Svart kumminolja

Svart kumminolja

Svart kumminolja erhålls genom att pressa fröna från Nigella Sativa-växten. Växten har traditionellt använts som medicin och krydda i tusentals år. De tidigaste referenserna går tillbaka till det gamla Egypten. Svarta kumminfrön har hittats i farao Tutakhamons grav...

läs mer
CBD-krämer är nu permanent billigare

CBD-krämer är nu permanent billigare

Priserna på populära CBD-kosmetiska krämer sänktes avsevärt. Tillverkningspriserna på produkterna sjönk, så onlinebutikspriserna uppdaterades också permanent för att vara mer överkomliga. Du kan läsa mer detaljerad information om produktens egenskaper genom att gå...

läs mer

Nyhetsbrev. Prenumerera nu!

Spara 10 % på varje köp du gör.
Bli en CBD-mästare genom att lära dig allt du behöver veta om hampa och CBD.
Var först med att få information om nyheter och produkter.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)