CBD-A hamppumehukombucha
Maaiman parasta kombuchaa saat yhdistämällä CBD-A Hamppumehukapseleita ja hampunlehtiä perinteisemmän mustan teen kanssa!
Valmistusaika n. 15 min – käymisaika n. 7 päivää.
Tällä ohjeella saat aloitettua kombuchan valmistamisen nolla pisteestä. Jos sinulla jo on Scoby, eli kombucha vauva, niin kertaat vain raaka-aineiden määrän kolmella tehdäksesi 10 litran erän (huom. vettä 10 litraa siinä tapauksessa).
Gluteeniton⎟Vegaaninen⎟Maidoton⎟Munaton⎟Soijaton
Raaka-aineet oman kombucha ”panimon” aloittamiseksi:
- 330 ml kombuchaa
- 3 kapselia CBD-A Hamppumehukapseleita
- 1 rkl (3 grammaa) hampunlehtiä
- 5 pussia mustaa teetä
- 3 dl sokeria
- 3 litraa vettä
HUOM! Ensimmäinen erä on tarkoituksella laimeaa hampun osalta, jotta voit jatkaa samasta kombucha vauvasta muunkin makuisia kombuchoita.
Lisäksi tarvitset:
- lasipurkki / -astia
- kuminauhaa
- puhtaan harson tai kankaan palasen
- tyhjiä teepusseja (saatavilla kaikista hyvin varustelluista ruokakaupoista)
HUOM! Lasipurkin, jossa ei ole käytetty lyijyä. Varminta on käyttää mahdollisimman uutta lasipurkkia, sillä ennen vanhaan käytettiin lyijyä lasin tekemiseen, eli ei siis ainakaan ruskeaa lasipurkkia, tai pulloa kombuchan kanssa.
Helppo valmistus:
Pese lasipurkki huolellisesti. Keitä 3 litraa vettä kattilassa kiehuvaksi. Täytä yksi tyhjä teepussi CBD hampputeellä ja avaa sinne myös CBD-A Hamppumehukapselit, ja sulje pussi solmulla tai langanpätkällä. Kun vesi kiehuu sulje levy ja aseta kaikki teepussit kattilaan, niin, että niiden narut ovat kattilan reunaa vasten (näin saat teet helposti pois). Anna teepussien maustaa kuumaa vettä 15 minuuttia. Tämän jälkeen voit ottaa teepussit pois ja kaataa kuuman veden lasipurkkiin /-astiaan jäähtymään (parempi että tämä kuumavesi lilluu lasin kanssa kuin kattilan). Anna maustetun veden jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Kun vesi on alle 31-asteista, voit lisätä sinne sokerin ja Kellaripanimon – Classic kombuchan. Peitä lasipurkki / -astia harsolla ja laita kuminauha sen ympärille, niin että harso peittää lasipurkin suun kokonaan ja pysyy paikoillaan. Nyt voit nostaa kombuchan alkusi rauhalliseen paikkaan tekeytymään, eli johonkin jossa sitä ei liikuteta tai tönitä – jotta kombucha saa kasvaa rauhassa. Esim. itse tykkään pitää kombuchani kirjahyllyn päällä, kun keittiössä ei ole mitään kaapin päällistä, jossa sitä voisin pitää.
Anna kombuchan tekeytyä 8 päivää ja purkita sitten 2 litraa pulloihin. 1/2 litraa saat juoda heti, ja loput puoli litraa käytät yhdessä ensimmäisen kokonaisen sienivauvasi kanssa uuden 10 litran kombuchan tekemiseen. Tähän mennessä sinun on kannattanut jo käydä ostamassa 10 litran vaasi Ikeasta, sekä 10 kappaletta euron maksavia lasipulloja. HUOM!! Osta pyöreitä lasipulloja, koska ainakin allekirjoittaneella on käynyt muutamat kerrat neliskulmaisten lasipullojen kanssa niin, että ne ovat räjähtäneet rikki, ja tämän sotkun lisäksi olen saanut tahmean kirjahyllyn sekä kultaisen seinän 😀
Kombuchan pullottaminen on tärkeää, jotta juomasta saadaan kuplivaa juhlajuomaa. Eli pullossa kombuchan käyminen jatkuu, ja jos pullon korkki on tiivis – muodostuu sisälle hiilihappoa.
AAAH! Nautiaan hyvässä seurassa, eli vaikka yksinkin 😉