CBD-A Hamppumehutuotteet ayurvedisesta näkökulmasta

 

Ayurvedan klassisissa, tuhansia vuosia vanhoissa teksteissä, on määritelty yli 600 kasvin ja yrtin lääkinnälliset vaikutukset erittäin tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Kasvien ja yrttien lisäksi teksteissä on määritelty kaikkien yleisimpien ruoka-aineiden vaikutukset. Näihin ruoka-aineisiin kuuluu kasvisten, hedelmien, viljojen, maitotuotteiden ja eläinkunnan tuotteiden lisäksi myös lukuisat mineraalit. Ayurvedisissa teksteissä määritellään yksityiskohtaisesti myös kannabiksen lääkinnälliset ominaisuudet. Näitä tarkastelemme alla olevassa käännöksessä ja sen kommentaarissa.

 

Bhaṅgā (Cannabis indica)

bhaṅgā gañjā mātulānī mādinī vijayā jayā

bhaṅgā kaphaharī tiktā grāhinī pācanī laghuh

tīkṣṇoṣṇā pittalā mohamandavāgvahnivardhinī

(Bhava Prakasha Nighantu, n. 800 jaa.)

 

Käännös:

 

Bhanga, nimiltään myös ganja sekä maatulaani (äidin veljen vaimo), maadinii (hullaannuttava), vijayaa (voittamaton) ja jaya (voittoisa); Bhang on kaphaa poistava, karvas, ruoansulatuksesta nestettä imeyttävä, ruokaa sulattava, kevyt; (vaikutuksiltaan) terävä, kuumentava, pittainen, hullaannuttava (intohimoa antava), päihdyttävä / visioita antava, hidas, puheen voimat antava, sytyttävä.

 

Selitys ja kommentaari:

 

Kannabis, joka tunnetaan ayurvedassa nimillä bhanga, ganja, maatulaani, maadinii, vijayaa ja jaya, on kapha-doshaa poistava ja siten kehon limaisuutta vähentävä. Se on maultaan karvas ja siten kehon nesteitä vähentävä ja ruoansulatusta parantava. Se edistää nesteen imeytymistä suolistosta ja siten sitoo ulostetta. Se on ominaisuuksiltaan kevyt ja terävä, energialtaan lämmittävä tai kuumentava, pittan kaltainen ja sapen eritystä lisäävä. Se hullaannuttaa ja lisää intohimoa, päihdyttää ja antaa visioita. Se on myös ominaisuuksiltaan hidas ja siten tuo mukanaan hidastavan vaikutuksen. Lisäksi se sytyttää puheen palon ja antaa puheen voiman – antaen puheenlahjat.

 

Hamppukokki Jaakon kommentaari – SANA ylös!

 

Kiitos Ossi Viljakainen tästä hampun kukintoa koskevasta ayurveda-tekstistä, jonka käänsit sanskritin kielestä ja avasit meille kommentaarissasi. Ilman sinua tämä kirjoitus ei olisi ollut mahdollinen.

 

Omakohtaisen kokemuksen perusteella (kukinnoista puhuttaessa) ayurvedan kuvaus tästä ihmeellisestä kasvista tuntuu todenmukaiselta.

 

“Ominaisuuksiltaan kevyt ja terävä, energialtaan lämmittävä ja kuumentava.” Tämä on juuri sellainen olo, jonka CBD-A hamppumehutuotteet antavat.

 

Intohimoa allekirjoittaneella on jo omasta takaa, mutta kyllä hampun kukinnot lisäävät sitä entisestään, toden totta. Koska on kyse hampun teollisesta lajikkeesta, eikä sen lääkinnällisiä ominaisuuksia omaavasta sisaresta, CBD-A hamppumehutuotteet eivät kuitenkaan ole päihdyttäviä.

 

Paras ilouutinen itselleni on hampun kehon limaisuutta poistava vaikutus. Sille tuppaa olemaan tarvetta, sillä olen sen verran kova kaurapuuron ystävä, että limaa tuntuu siitäkin syystä ilmaantuvan.

 

“CBD-A Hamppumehutuotteiden valmistajan mukaan SANA -nimi valittiin sen takia, että se tarkoittaa latinaksi terveyttä. Nyt kun olemme saaneet Ossilta kuulla hampun ayurvedisista vaikutuksista, voimme todeta, että hyvin onnistuivat nimivalinnassaan: SANA on erittäin kuvaava nimi CBD-A Hamppumehutuotteiden valmistajalle.”

 

Olkoon hamppu kanssanne!

 

Rakkaudella,  

Jaakko Myllyniemi

Hamppukokki⎟Hamppuyrittäjä