Joka kymmenes vastaantulija kärsii jonkinlaisesta suolistosairaudesta. Ajatus pysäyttää, sillä suolistosairaudet aiheuttavat hankalia oireita, joita yleensä vähätellään huolimatta siitä, että ne ovat elämää voimakkaasti haittaavia. Tässä artikkelissa selvitetään mitä erilaiset suolistosairaudet IBS ja IBD ovat, miten endokannabinoidijärjestelmä niiden taustalla toimii ja voisiko CBD-öljystä olla niihin jotain apua.
Mitä ovat IBS ja IBD?
Sekä IBS että IBD ovat molemmat suolistosairauksia joita esiintyy pääasiassa hyvinvointivaltioissa. IBS:llä tarkoitetaan ärtyvän suolen oireyhtymää ja IBD sisältää tulehdukselliset suolistosairaudet kuten koliitin, Crohnin taudin ja mikroskooppiset koliitit.

IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on yleisin suolistosairaus, jonka oireet voi olla mahdollista lievittää mm. ruokavalion ja CBD-tuotteiden avulla.
IBS (Irritable bowel syndrome)
IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä on voimakkaasti elämään vaikuttava sairaus, jota sairastaa Suomessa arvioiden mukaan jo joka kymmenes ihminen. Se on yleisempi naisilla kuin miehillä ja sitä esiintyy pääasiassa nuorilla ja aikuisilla. IBS on erittäin ikävä sairaus, joka ei kuitenkaan ole vaarallinen tai etene ajan myötä pahemmaksi. Usein IBS oireilee aaltomaisesti. (1)
IBD (Inflammatory bowel disease)
Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet viime vuosikymmenten aikana. Koliitti eli haavainen paksusuolen tulehdus on Crohnin tautia selvästi yleisempi, kun taas mikroskooppiset koliitit näitä molempia harvinaisempia.
Koliitti (Colitis ulcerosa)
Haavainen paksusuolen tulehdus eli koliitti on nimensä mukaisesti paksusuolessa esiintyvä tulehdus, joka aiheuttaa paksusuolen haavautumista. Koliitti on krooninen sairaus, joka puhkeaa yleensä viimeistään 35 ikävuoteen mennessä tai 50-60 vuoden ikäisenä. Koliitti on yleisempää miehillä ja se on osittain perinnöllinen. Koliitin taustalla on suoliston mikrobiomiin, ravintotekijöihin ja ympäristövaikutuksiin liittyviä haasteita, joiden osuudesta koliitin puhkeamiseen ymmärretään vasta melko vähän. (2)
Crohnin tauti
Burrill Crohnin mukaan nimetty sairaus on toiseksi yleisin tulehduksellinen suolistosairaus. Sitä esiintyy kaikenikäisillä ja esiintyvyys on n. 2/1000 ihmistä. Crohnin taudissa koko suoliston alue voi olla tulehtunut, eikä tulehdusta esiinny vain suolen pinnalla, vaan kaikissa sen kerroksissa. (3)


IBS oireet
Tyypilliset IBS-oireet ovat eripuolilla vatsaa tuntuvat kivut, sekä suoliston toiminnan vaihtelevuus. Toisilla on enemmän taipumusta ripuliin ja toisilla kovaan vatsaan, mutta vaihtelevuus näiden välillä on myös hyvin tavallista. Suoli ei välttämättä tyhjene kunnolla ja iltaisin vaivaavat vatsan turvotus ja ilmavaivat. (1)
IBD oireet
IBD oireet ovat hieman erilaisia riippuen siitä onko kyseessä koliitti vai Chronin-tauti. Yhtäläistä näille sairauksille on verinen uloste ja vatsakivut.
Koliitti
Koliitin selkein oire on viikkoja kestävä ripuli, joka on yleensä veristä ja limaista. Vatsakivut ja tihentynyt ulostamisen tarve ovat myös yleisimpiin kuuluvia oireita. Koliittia sairastavilla saattaa olla kuumeilua ja yleistä väsymystä, joka johtuu elimistön tulehduksesta. Koliitti erotetaan Crohnin taudista suolen tähystyksellä, jolla selvitetään koskeeko tulehdus vain paksusuolta vai koko suolistoa. (2)
Crohnin tauti
Crohnin taudin oireita ovat mm. (verinen) ripuli, väsymys, laihtuminen, kuumeilu ja peräsuolen verenvuoto. Crohnin tautia sairastavilla on usein myös muita sairauksia kuten nivelsairauksia, rasvamaksa, osteoporoosi, silmätulehduksia yms., jotka kertovat mahdollisesti elämäntavoilla olevan vaikutusta sairauden syntyyn. (3)
CBD-öljyllä saattaa olla positiivisia vaikutuksia sekä nivelsairauksiin että rasvamaksaan.
Syyt suolistosairauksien taustalla
IBS:in taustalla ei vaikuta olevan mitään erityistä syytä. Suolisto toimii huonosti ja reagoi voimakkaasti moneen ruoka-aineeseen, mutta tutkimuksissa tälle ei löydy mitään selitystä. IBS oireista kärsivillä suoliston mikrobiomi ei ole niin laaja kuin terveessä suolistossa, mutta syytä mikrobikadollekaan ei tiedetä. Toisinaan IBS oireiluun liittyy mielenterveydellisiä haasteita, kuten ahdistusta tai masennusta. (1)
IBD:ssä suolistohaasteiden taustalla on aina tulehdus suolistossa. IBS ja IBD ovat oireiltaan toisiaan muistuttavia, mutta ne eroavat toisistaan juuri tulehduksen kautta, jolle ei myöskään tutkimuksissa löydy mitään selitystä. Tulehduksen syntyminen elimistöön ei ole mikään yhden yön juttu ja on yleensä pitkälti seurausta elintavoista. (2,3,4)
Lääketiede ei aina tarjoa vastauksia kysymyksiin, jotka liittyvät sairauksien syntyyn. Se on siinä mielessä ymmärrettävää, että kaikkea ei ole vielä todistettu tieteellisesti ja monet asiat saattavat olla vain arvailua. On kuitenkin reilua jakaa tietoa avoimesti ja antaa mahdollisia syitä sairauksien puhkeamiselle, vaikkei se olisikaan vielä kiveen kirjoitettu totuus. Nykyään tietoa on helppo etsiä ja sitä on saatavilla puolesta ja vastaan lähes kaikesta mahdollisesta, mutta tämän tietotulvan puitteissa voi olla mahdotonta selvittää mahdollisia syitä suolistosairauksien taustalle. Syitä on varmasti monia ja koska ihmiset on kaikki erilaisia, jokaisen puhkeavan sairauden taustalla on varmasti joukko erilaisia syitä. Yksipuolinen huonoja rasvoja, lisäaineita, täyteaineita, kasvinsuojeluaineita, kemiallisia lannoitteita jne. sisältävä ravinto on varmasti yksi syy. Sukupolvia ylittäneellä antibioottien käytöllä on kenties osansa tässä sopassa yhtälailla kuin lisääntyneellä kiireellä ja stressilläkin.
Stressin arvellaan olevan yksi tekijä suolistosairauden syntyyn ja kokemusten mukaan stressin määrä on suoraan verrannollinen ärtyvän suolen oireiden ilmaantuvuuteen. CBD-öljyllä voi olla vaikutusta stressiin ja sen lieventämiseen.
IBS/IBD hoito
Lääketieteellisin keinoin suolistosairauksia ei voi parantaa ja niitä pidetään loppuelämän sairauksina. On totta että suolistosairaus uusii herkästi, mutta suoliston kuntoon saaminen ei välttämättä ole mikään mahdottomuus. Parantavaa hoitoa tai lääkettä näille sairauksille ei ole olemassa, mutta ruokavalion, kasvivalmisteiden ja liikunnan avulla oireista voi päästä eroon jopa kokonaan.
Ärtyvän suolen hoito
Mikäli IBS oireet ovat lieviä, eikä ulosteessa ole verta, voi ensin kokeilla hoitaa oireita kotikonstein (1), mutta jos uloste muuttuu pysyvämmin ripuliksi, siinä on verta tai laihtuminen on voimakasta, on syytä hakeutua lääkäriin. Ärtynyt suoli pyritään hoitamaan ruokavalion avulla, sillä parantavaa lääkettä tai hoitoa ei ole vielä keksitty. Lääkkeinä käytetään oireita lievittäviä lääkkeitä, kuten ulostus- ja mielialalääkkeitä. (1,5)
Tulehduksellisten suolistosairauksien hoito
Haavainen paksusuoli tulehdus on sairaus, jota ei lääketieteellisesti pystytä parantamaan, mutta sen oireita pyritään lievittämään mahdollisimman pitkälle erilaisten lääkkeiden avulla. Mikäli lääkkeet eivät pysty parantamaan tulehdusta, vaihtoehtona tarjotaan mahdollisuutta leikata suolesta palan pois.
Crohnin tautia hoidetaan mm. steroidien ja immuniteettia alentavien lääkkeiden avulla ja joskus myös leikkauksella. Ruokavalio on myös Crohnin tautia hoidettaessa tärkeässä roolissa, sillä sitä sairastavilla esiintyy herkästi ravintoaineiden puutoksia. (3)
Lue kokemuksia Crohnin taudin tukihoidosta CBD:n avulla.
Luonnollinen hoito
Erilaisista suolistovaivoista kärsivät ovat aikojen saatossa kokeilleet monenlaisia keinoja olon helpottamiseen, sillä parantavaa hoitoa tai oireita poistavia lääkkeitä ei ole olemassa. Hiilitabletit ovat vanha keino hoitaa suolta, sillä hiili imee itseensä epäpuhtauksia ja muita suolistoa häiritseviä toksiineja. Hiilitablettien käyttö on turvallista ja niitä käyttävät monet terveystietoiset ihmiset syötyään ruokaa, joka ei tavallisesti kuulu heidän ruokavalioon. Ennen käytön aloittamista aiheeseen on syytä paneutua huolellisesti ja kysyä neuvoa omalta ravitsemusterapeutilta tai luontaisterveys asiantuntijalta.
Stressiä aiheuttavien tekijöiden minimointi elämästä on tärkeää. Myös maitohappobakteerien käyttöä ja sopivan ruokavaliohoidon merkitystä korostetaan.
Tietoa on saatavilla paljon. Esimerkiksi, Hoida vatsaasi – sivusto tarjoaa sekä vinkkejä erilaisiin kokeilemisen arvoisiin keinoihin oireiden lievittämiseksi, että myös tarinoita muilta samoista oireista kärsiviltä.
Kaikkien suolistosairauksien kohdalla on hyvä kääntyä asintuntevan ammattilaisen puheille, joka osaa tilanteen huomioiden suositella sopivan ruokavalion, lisäravinteet ja kasvivalmisteet. Oireista on mahdollista päästä eroon!


IBS/IBD-ruokavalio
IBS oireisiin suositellaan ensisijaisesti aina ruokavaliohoitoa. Perus palikoina toimivat liukenevan kuidun lisääminen ruokavalioon, maitohappobakteerien nauttiminen ja tiettyjen, hitaita hiilihydraatteja sisältävien ruoka-aineiden välttäminen. Suositeltu ruokavalio on FODMAP-ruokavalio, jota noudatetaan muutaman kuukauden ajan. Sen jälkeen voi asteittain kokeilla palata tavalliseen ruokavalioon, mutta mikäli oireet palaavat uudelleen, suolisto ei ole ehtinyt rauhoittua tarpeeksi ja ruokavaliota on syytä jatkaa. FODMAP:in lisäksi mm. gluteeniton kasvipohjainen ruokavalio, funktionaalisten ravintovalmentajien eliminaatio ruokavalio ja aiheeseen kokemuksen kautta perehtyneiden ohjeet saattavat lievittää oireita tai poistaa ne jopa kokonaan. (5,6)
FODMAP – ruokavalio
FODMAP – ruokavaliolla tarkoitetaan hitaasti imeytyvien hiilihydraattien ja liukenemattomien kuitujen välttämistä. Hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja sisältää mm. kaali-, sipuli ja palkokasvit, makeiset ja makeutusaineita, kuten ksylitolia, sorbitolia ja mannitolia sisältävät tuotteet ja laktoosi eli maitosokeri.
Ruokavalioon on suositeltavaa lisätä liukenevia kuituja, kuten psyllium ja pellavansiemen erilaisia maitohappobakteereita. (5)
FODMAP – ruokavalio on laajasti tunnettu ja siitä löytyy tietoa helposti. Aiheesta on kirjoitettu kirjoja, blogeja jne. ja se tunnetaan myös ravitsemusterapian ja luontaisterveyteen keskittyvien myymälöiden puolella.
Gluteeniton, kasvipohjainen ruokavalio
Monen IBS oireet pahenevat gluteenista, vaikka kokeissa ei näkyisi keliakiaa. Ruokavaliosta voi kokeilla jättää pois kaikki viljat ja samoin maitotuotteet, kananmunan ja punaisen lihan. Myös kaikkea prosessoitua ja lisäainepitoista kannattaa välttää ja jättää kahvi, alkoholi ja virvoitusjuomat kokonaan kaupan hyllylle, ainakin hetkeksi. Mikäli suoliston mikrobiomi on kovin heikko, raa’at kasvikset ja hedelmät voivat aiheuttaa vatsan nipistelyä ja huonosti sulanutta ruokaa ulosteessa. Alkuun kannattaa syödä niin, että pääpaino on kypsennetyissä kasviksissa ja lisätä ruokavalioon tasaisen varmasti raakoja kasviksia ja hedelmiä. Gluteenittomuus ja helposti sulavien ruokien syöminen saattaa auttaa sekä IBS että IBD oireista kärsiviä.
Muut hyvät neuvot kalliit
Terveysasiantuntijoina tunnetut biohakkerit ovat puhuneet pitkään myös suolistossairauksiin liittyvistä oireista ja niiden korjaamisesta ruokavalion avulla. He tarjoavat mm. lääkäri Olli Sovijärven kokoamaa 7 viikon kurssia erilaisista vatsaongelmista kärsiville. Kurssi on nimeltään vatsa kuntoon – verkkovalmennus ja sen löytää biohakkerikaupasta.
Funktionaalisilla ravitsemusvalmentajilla on pitkä kokemus suolistoon liittyvien haasteiden korjaamisesta ja heidän puoleen kääntyminen on myös hyvä vaihtoehto.
Endokannabinoidijärjestelmä ja IBS/IBD
Endokannabinoidijärjestelmä on elimistön toimintaa tasapainottava järjestelmä, joka on osallinen lähes kaikkia kehossa tapahtuvia prosesseja. Se on taustavaikuttaja, tarkkailija, jonka tehtävä on huolehtia, että kaikki sujuu kuten pitää.
Endokannabinoidijärjestelmään tulee toisinaan häiriö, joka ilmenee erilaisina sairauksina ja oireina. Tavallaan asia on ihan toisinpäin; mikään ei sairaus ei johdu epätasapainoisesta endokannabinoidijärjestelmästä, vaan elämän tavat, traumat, stressi yms. raskauttavat elimistön prosesseja joka näkyy lopulta myös endokannabinoidijärjestelmän toiminnassa “häiriönä”, tilanteena jossa endokannabinoideja, kannabinoidireseptoreita tai niiden hajottajamolekyylejä tuotetaan tai hajotetaan joko liikaa tai liian vähän. Tilaa, jossa endokannabinoideja tai kannabinoidireseptoreita on liian vähän, kutsutaan kliiniseksi endokannabinoidien puutostilaksi (clinical endocannabinoid deficiency) ja sen arvellaan olevan myös suolistosairauksien taustalla. Täältä voi lukea lisää kliinisestä endokannabinoidien puutoksesta.
Endokannabinoidijärjestelmä säätelee kaiken muun ohella myös aivo-suolisto-akselia. Endokannabinoidijärjestelmään kuuluvat kannabinoidireseptorit CB1 ja CB2 ja joukko muita elimistön reseptoreita kuten TRPV-perheeseen kuuluvat reseptorit, osallistuvat ulkoisten ja haitallisten, kehon ulkopuolelta tulevien ärsykkeiden aistivälitykseen. Aivoissa endokannabinoidijärjestelmä vastaa mm. oksentamisesta ja pahoinvoinnista. (7,8)
Endokannabinoidit
Endokannabinoidijärjestelmään kuuluu useita sisäsyntyisiä eli endokannabinoideja. Tunnetuimmat näistä ovat anandamidi ja 2-AG.
Endokannabinoideilla on suolistossa monia tärkeitä tehtäviä. Niiden on osoitettu mm. vähentävän mahahapon liikaeritystä, hidastavan suoliston toimintaa ja edistävän suoliston mikrobiomia.(7,8)
Suolistosairauksista kärsivillä on havaittu alentuneita anandamiditasoja. (8)
Reseptorit
CB1-reseptoria esiintyy mm. suolistohermostossa ja suoliston epiteelissä. Aktivoitunut CB1- reseptori mm. vähentää asetyylikoliinin vapautumista ja sopeuttaa suoliston toimintaa ruuansulatukselle sopivaksi estämällä lihasten liiallista liikkuvuutta. (7,8)
CB2-reseptoria on havaittu suolistohermostossa, mutta pääasiassa sitä esiintyy suoliston immuunisoluissa. CB2-reseptori osallistuu tulehdusta aiheuttavien solujen tuotannon vähentämiseen suoliston immuunisoluissa, suoliston liikkuvuuden ja suolistossa liikkuvan tavaran liikkumisnopeuden säätelyyn. (7,8)
CBD ja IBS
CBD (kannabidioli) on hampussa esiintyvä yhdiste, jota kutsutaan kannabinoidiksi. Kannabinoideilla on vuosikymmeniä jatkuneiden tutkimusten mukaan lukuisia terapeuttisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat positiivisesti ihmisten ja eläinten terveyteen.
Suolistosairaudet ovat monimutkaisia ja siksi haasteellisia hoidettavia, eikä CBD varmasti yksin pysty niitä parantamaan. Ruokavalioon ja liikuntaan liittyvät muutokset ovat välttämättömiä ja CBD voi toimia hyvänä tukena sekä psyykkisesti muutosten aikana että fyysisesti elimistön paranemisprosessissa.
CBD:llä on tutkimusten mukaan lukuisia vaikuttavia ominaisuuksia ja suolistoon liittyen se mm. lievittää elimistön tulehdustilaa, supistaa pienten lihasten toimintaa järjestäen ruualle lisää sulamisaikaa ja lisää endokannabinoidi anandamidin tuotantoa.
CBD:stä saattaa olla apua myös masennukseen, ahdistukseen, stressiin, unenlaatuun ja kipuun, joita usein ilmenee suolistosairauksien sivuoireina.
Lue täältä lisää CBD:n vaikutuksesta suolistoon.
CBG ja IBS
CBG (kannabigeroli) on myös hampussa esiintyvä fytokannabinoidi, jolla on tutkimusten mukaan vaikutuksia terveyteen ja suoliston hyvinvointiin. (9)


IBD koiralla ja kissalla
Myös lemmikeillä esiintyy tulehduksellisia suolistosairauksia ja syyt ovat pitkälti samoja kuin ihmisilläkin; ravinnon laadun heikentyminen, ympäristön aiheuttamat ongelmat, kuten runsas rokottaminen ja loppuviimein, herkkä suolisto joka alkaa reagoida tavallisiin asioihin, kuten ruoka-aineisiin.
Oireet ovat myös verrattavissa ihmisillä esiintyviin oireisiin. Eläimillä oireina esiintyy ripulia, huonovointisuutta, oksentelua, vatsan lorinaa, laihtumista ja huonoa ruokahalua.
Myös eläinten hoitona käytetään ruokavaliohoitoa ensisijaisesti. CBD-öljyn on todettu sopivan myös eläinten, kuten koirien ja kissojen hoitamiseen. CBD:llä on eläimiin samankaltainen vaikutus kuin ihmisiin, joten CBD-öljy voisi olla hyvä tuki ruokavaliohoidon rinnalle. (10)
Yhteenveto
Suolistosairaudet ovat erittäin ikäviä sairauksia ja ne aiheuttavat elämää hankaloittavia oireita. Näitä sairauksia on useita erilaisia ja ne jaetaan karkeasti kahteen, tulehduksellisiin ja muihin suolistosairauksiin. IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on näistä yleisin ja IBD sairaudet koliitti ja Crohnin tauti harvinaisempia. Oireet on mahdollista saada kuriin ruokavalion, kasvivalmisteiden ja kevyen liikunnan avulla, toisin sanoen siis elämän tapojen muutoksella. CBD ja CBG ovat kannabinoideja, joista saattaa olla merkittävää apua näiden sairauksien hoidon tukena.
Lähteet
- Reho T.. 2021 Duodecim terveyskirjasto. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS). https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00068. Viitattu 30.1.2023.
- Tunturi S.. 2020. Duodecim terveyskirjasto. Haavainen paksusuoli tulehdus (Colitis ulceroca). https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00088. Viitattu 30.1.2023.
- Tunturi S. 2020. Duodecim terveyskirjasto. Crohnin tauti (regionaalinen enteriitti). https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01110. Viitattu 30.1.2023.
- IBD ja muut suolistosairaudet Ry. https://ibd.fi/tietoa-sairauksista/ibd/. Viitattu 30.1.2023
- Antikainen A. ja Männikkö R.. 2020. Duodecim terveyskirjasto. Ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoito. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01265. Viitattu 30.1.2023.
- https://ravintovalmentajat.fi. Viitattu 30.1.2023
- Brugnatelli V., Turco F., Freo U sekä Zanette G.. 2021. Irritable Bowel Syndrome: Manipulating the Endocannabinoid System as First-Line Treatment. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Brugnatelli%20V%5BAuthor%5D. Viitattu 30.1.2023
- Hasenoehri C., Taschler U., Storr M sekä Schicho R.. 2016. The gastrointestinal tract – a central organ of cannabinoid signaling in health and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Taschler%20U%5BAuthor%5D, Viitattu 30.1.2023
- Borrelli F., Fasolino I., Romano B., Capasso R., Maiello F., Coppola D., Orlando P., Battista G., Pagano E., Marzo V. sekä Izzo A.. 2013. Beneficial effect of the non-psychotropic plant cannabinoid cannabigerol on experimental inflammatory bowel disease. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006295213000543?via%3Dihub. Viitattu 30.1.2023
- Koiran tulehduksellinen suolistosairaus eli CIE. https://evidensia.fi/hoitovinkit/koiran-tulehduksellinen-suolistosairaus-eli-ibd/. Viitattu 30.1.2023