Sisällysluettelo
Hallitsemattomia purkauksia aivojen sähkötoiminnassa aiheuttava epilepsia on yleisin aivotoimintaan liittyvistä häiriöistä. Se on haastava, elämään vaikuttava sairaus johon ei aina löydy sopivaa lääkettä, ainakaan kovin helpolla. Tässä artikkelissa tutustumme epilepsiaan, endokannabinoidijärjestelmään sen taustalla ja siihen, voisiko CBD-öljystä olla apua epilepsian hoidossa.
Mikä epilepsia on?
Epilepsia on krooninen aivosairaus, joka vaikuttaa aivojen sähköiseen toimintaan. Se on vakavista neurologisista sairauksista yleisin ja sitä esiintyy enemmän miehillä kuin naisilla. Myös lapsilla ja eläimillä, kuten koirilla ja kissoilla, esiintyy epilepsiaa. Maailmanlaajuisesti epilepsiadiagnoosi on n. prosentilla ihmisistä.
Epilepsiaan liittyy sekä aivojen sähkötoiminnan häiriö että hermoston tulehdus aivoissa. (1)
Aivojen sähkötoiminnassa tapahtuva häiriö on joko liiallinen purkaus tai hermosolujen synkroninen toiminta (1). Hermoston tulehdus on oletettavasti osa syy epileptisiin kohtauksiin, koska sitä esiintyy sekä ennen, että jälkeen kohtausten (2). Hermoston tulehdus on elimistön normaali, luonnollinen reaktio, mutta vaikuttaa siltä että sairaissa aivoissa on ylireagointia. Endokannabinoidijärjestelmä on mukana tulehdusreiteillä ja osallinen sekä tulehdusvasteen aktivointiin, että sen sammuttamiseen (2,3), CBD-öljyn on todettu lieventävän tulehdusta (4,5) .
Epilepsian oireet
Epilepsian oireet ovat selkeät ja lähes kaikilla sairastavilla hyvin samanlaiset. Epilepsiaan liittyy tajuttomuus- tai tajunnanhämärtymiskohtaukset joiden aikana keho voi kouristella voimakkaastikin. Oireet vaihtelevat hieman epilepsian tyypistä ja potilaasta riippuen, mutta tunnusomaiset piirteet ovat hyvin toistensa kaltaiset.
Epilepsia voi ilmentyä jonkin toisen sairauden, kuten aivokasvaimen yhteydessä ja toisinaan aivokasvain tai jokin muu neurologinen sairaus voi aiheuttaa epileptisen kohtauksen. Kouristuskohtaus, joka on epilepsian selkein ja ensimmäinen oire, on usein pelottava kokemus sekä kohtauksen saaneelle, että läheisille. Ensimmäisen kohtauksen jälkeen suljetaan pois muut mahdolliset kohtauksia aiheuttavat sairaudet ja mikäli kohtauksia tulee enemmän kuin yksi eikä syytä kohtaukselle löydy, se hoidetaan aina epilepsiana. (1)
Paikallisalkuinen epilepsia aiheuttaa ennakko-oireet
Paikallisalkuinen epilepsia syntyy aivoissa vain toisen aivopuoliskon hermosoluissa, yleensä hyvin paikallisesti. Näille kohtauksille tyypillistä on ennakko-oireet, jotka ilmenevät aistiharhoina kuten kuulo- ja näköharhoina. Pian sen jälkeen tajunta hämärtyy, eikä ihminen enään reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin. Raajat saattavat nykiä ja tehdä hallitsemattomia liikkeitä, eikä kohtauksen saanut muista tästä mitään. Paikallisalkuiset kohtaukset kestävät yleensä muutaman minuutin ja saattavat edetä kouristuskohtaukseen asti. (6)
Nuoruusiän myokloninen epilepsia
Nuoruusiän myoklonusepilepsia (Janzin epilepsia) on usein vaikeasti havaittavissa. Oikean diagnoosin saamiseen tarvitaan aina aivojen sähkötoimintaa mittaavaa EEG-tutkimusta ja syvällistä taudinkuvan muodostamista. Nuoruusiän myokloninen epilepsia puhkeaa yleensä 13-16v iässä ja tälle tyypillistä on lievät poissaolokohtaukset ja etenkin aamuisin esiintyvä lihasten nykiminen. Videopelit, univaje ja alkoholin runsas kulutus lisäävät myoklonisia oireita. (7,8)

Kirkkaat ja välkkyvät valot saattavat laukaista epileptisiä kohtauksia tai epilepsialle tyypillisiä oireita, vaikka epilepsiaa ei olisikaan diagnosoitu.
Epilepsiakohtaus
Epileptinen kohtaus voi tulla kenelle vain. Joka kymmenes ihminen saa kertaluontoisen epilepsiakohtauksen elämänsä aikana, mutta yksittäinen kohtaus ei vielä ole varsinaisesti merkki sairaudesta. Epilepsiakohtaus on seurausta liian isosta sähköpurkauksesta aivojen hermosoluissa (1) ja ne on luokiteltu tyyppien mukaan kolmeen; fokaaliset, yleistyneet ja tuntemattomat kohtaukset.
Tyypillistä epilepsiakohtaukselle on raju kehon kouristelu ja raajojen vääntyminen. Usein kohtauksen aikana ihminen puree kieltänsä ja saattaa myös ulostaa alleen. Suusta voi tulla vaahtoa ja vaara tukehtumiseen on olemassa. Kohtaus menee tavallisesti ohi muutamassa minuutissa, mutta sekavuus ja väsymys voi jatkua jopa tunteja kohtauksen jälkeen. (1,10)
CBD-öljy vaikuttaa vähentävän kohtauksia jopa yllättävän tehokkaasti. Tutkimuksissa on osoitettu, että annoksesta, epilepsian tyypistä yms. riippuen, kohtaukset vähenivät selvästi lähes puolella tutkimuksiin osallistuneista. (4,5,12)
Epilepsian pitkä historia
Epilepsiaa on esiintynyt ihmisten ja eläinten keskuudessa aikojen alusta asti. Alunperin uskottiin, että epilepsia oli kuujumalan lähettämä demoni ja näillä kahdella oli jopa sama nimi ; Bennu. Myöhemmin syyllisten listalle tuli lisää demoneita, ja pitkään epilepsian uskottiin olevan yliluonnollista alkuperää. Epilepsiaa hoidettiin demoneja häätävillä loitsuilla ja taioilla, mutta myös hampusta valmistettujen uutteiden avulla. Kohtauksen mennessä ohi muutamassa minuutissa, kuten nykyäänkin tapahtuu, syntyi herkästi virheellisiä käsityksiä siitä että uskomushoidot kuten loitsut, olivat tehonneet ja parantaneet potilaan. Tänä päivänä ei enää uskota, että epilepsian langetti demoni, mutta sen synty ja alkuperä on edelleen yhtä iso mysteeri kuin tuhansia vuosia sitten (9).
Lapsen epilepsia
Syyt lapsen epilepsian taustalla voivat olla hyvin moninaisia. Kysymys voi olla rakenteellisesta viasta, syntymän aikaisesta aivovauriosta tai perinnöllisestä herkkyydestä. Toisinaan mitään selitystä ei löydy. Lapsilla epilepsia on hieman harvinaisempi kuin aikuisilla, mutta kohtaukset ovat hyvin samanlaiset. Toisaalta, lapsilla on kohtauksia usein määrällisesti enemmän kuin aikuisella ja ne voivat olla hyvin rajuja. Niihin liittyy tajunnan menetys tai hämärtyminen, sekä lihasten ja kehon nykiminen ja kouristelu. Kohtausten laatu, määrä ja tyyppi voi vaihdella, mutta peruspiirteiltään ne ovat hyvin samankaltaisia.
Lasten epilepsia hoituu yleensä lääkkeillä melko hyvin ja vain vajaa kolmasosa tarvitsee useamman kuin yhden lääkkeen. (10)
Noin kolmasosalla potilaista epilepsiaan ei tehoa lääkkeet. Lapsilla on usein epilepsian vakavampia muotoja ja niiden hoitoa CBD:llä on tutkittu yllättävän paljon. Mm. vuonna 2018 FDA:n epilepsiaan hyväksymä CBD-isolaattia sisältävä valmiste Epidiolex® on tutkittu ja myös käytetty lääke joko muun hoidon rinnalla tai yksittäin. Sitä määrätään 1-vuoden ikäisestä alkaen ja sen on todettu sekä sopivan että vaikuttavan lapsilla hyvin. (5,13)
Charlotte’s web
Erityismaininnan ansaitsee vuonna 2006 syntynyt (k. 2020) Amerikkalaistyttö, Charlotte Figi, joka 3 kk ikäisestä alkaen sairasti geneettistä lapsuusiän epilepsiaa. Charlotte sai jopa 300 voimakasta epilepsiakohtausta kuukausittain, joka tietysti lopulta vaikutti myös hänen iän mukaiseen kehitykseensä. Charlotten epilepsia oli lääkeresistentti, eli kohtauksia ei saatu hallintaan olemassa olevilla lääkkeillä ja lopulta Charlotten vanhemmat päättivät kokeilla CBD-öljyä lääkkeeksi. Loppu on historiaa, sillä Charlotte’s Web on Charlotten mukaan uudelleen nimetty kannabislajike. Kyseisestä lajikkeesta valmistettu CBD-öljy sisältää vain vähän THC:tä suhteessa CBD:hen ja sen ollessa täyden spektrin öljy, se on isolaattia tehokkaampi hoitavuudessaan. Charlotten kohtaukset vähenivät CBD:n käytön myötä 2-3 yölliseen kohtaukseen kuukaudessa ja hänen kehityksensä pääsi jatkumaan. Hitaammin kuin kaksoissiskollaan, mutta hän oppi puhumaan, kävelemään ja ruokailemaan itsenäisesti. Charlotten tarina CBD:n tuomasta helpotuksesta oli mediassa runsaasti esillä, ja on myötävaikuttanut suuresti CBD:n ja epilepsian tutkimukseen. (11)

Tutkijat ovat huomanneet, että epilepsiaa sairastavilla kannabinoidireseptoreiden määrä aivoissa on selvästi vähäisempi terveisiin verrattuna. Kannabinoidireseptorien aktivointi vähentää tulehdusta hermostossa ja suojaa mahdollisilta epilepsiakohtauksen vaurioilta.
Endokannabinoidijärjestelmä ja epilepsia
Endokannabinoidijärjestelmä on keskeinen neurologisessa toiminnassa. Sen on useissa eri tutkimuksissa todettu olevan kaikkien kehon eri järjestelmien tarkkaileva säätelijä ja olevan osallinen myös epilepsiaan. Häiriö endokannabinoidijärjestelmän toiminnassa liittyy oleellisesti epilepsian syntyyn. Epilepsiakohtauksen aikana esiintyvä hermosolujen lepojännitteen purkaustila voi johtaa endokannabinoidijärjestelmän aktivoitumiseen ja aktivaatio vähentää hermoston tulehdusta. Tätä käsitystä tukee havainnot siitä, että endokannabinoidien määrä kudoksissa lisääntyy kohtausten jälkeen. (2,3,5)
Endokannabinoidit
Endokannabinoidien määrä ja toiminnan laatu ovat yksi tekijä joka näyttää vaihtelevan terveen ja sairaan ihmisen välillä, niin epilepsian kuin monen muunkin sairauden kohdalla. Kannabinoideilla on raportoitu epilepsiakohtausten esiintymiseen ja vakavuuteen liittyviä sääteleviä ominaisuuksia, joka todennäköisesti liittyy endokannabinoidijärjestelmän hermotulehdukseen vaikuttavista tekijöistä.
Vaikuttaa siltä että kannabinoidi 2-AG:n nousun ja laskun säätely on kriittinen epilepsiakohtauksia estävälle vaikutukselle. 2AG-tasot ja tätä endokannabinoidia syntetisoivan entsyymin määrä ovat epilepsiaa sairastavalla matalammat kuin terveellä, mutta 2AG:n määrän on todettu lisääntyvän heti epilepsiakohtauksen jälkeen.
Myös anandamiditasot ovat matalammat epilepsiaa sairastavilla, joka ilmeisesti johtuu kannabinoideja hajottavan FAAH-entsyymin lisääntymisestä. CBD vaikuttaa anandamidin takaisinottoon ja lisää sen määrää aivoissa nostaen samalla CB1-reseptorien tasoja. Näiden on arveltu olevan osa CBD:n antiepileptistä vaikutusta. (2,3)
Kannabinoidireseptorit
Myös kannabinoidireseptoreiden määrä on alentunut epilepsiapotilailla terveisiin nähden. Muutokset on huomattu mm. aivojen hippokampuksessa. (2) Epilepsiakohtauksen aikaansaama aktivaatio endokannabinoidijärjestelmässä ohjaa endokannabinoidit vastaamaan CB1-reseptoriin, joka sekä laskee hermoston tulehdusreaktiota, että lieventää ja suojaa kohtauksen aiheuttamilta vaurioilta (12).
TRPV-, serotoniini- ja muut epilepsiaan vaikuttavat reseptorit
TRPV-reseptori ei varsinaisesti ole endokannabinoidijärjestelmän reseptori, mutta sillä on oma iso roolinsa epilepsiassa. Se on mukana kohtauksen ja epilepsian säätelyssä ja CBD vaikuttaa TRPV-reseptoriin sen toimintoja herkistäen. On havaittu, että CBD vaikuttaisi TRPV-reseptorin epilepsiaan liittyviin toimintoihin niitä estäen, mutta tämä on vielä tulkintojen varassa, sillä aihetta on tutkittu niin vähän.
Viiteen eri luokkaan jaettu serotoniinireseptori on myös osallinen epilepsiaan ja CBD:llä on todettu olevan hyvä vaste serotoniiniperheen reseptoreihin. Arvellaan, että aivojen välittäjäaineista vastaavan 5-HT2 reseptorin säätelyhäiriö on yksi tekijä epilepsian taustalla.
CBD:n vaikuttaa myös opioidireseptori OR:ään ja hermosolujen välittäjäaineiden säätelystä vastaavaan GRP55-reseptoriin.
CBD näyttää vaikuttavan näihin kaikkiin reseptoreihin niiden hermoliitosten välittäjäaineita rauhoittaen ja tästä yhteisvaikutuksesta arvellaan syntyvän osa CBD:n antiepileptisisistä vaikutuksista. (5)
Epilepsian hoito ja ennaltaehkäisy
Epilepsian onnistunut hoito ei ole aina ihan yksinkertaista, eikä sitä tämän hetkisen ymmärryksen mukaan voi kokonaan parantaa. Epilepsiaa hoidetaan pääosin yksilöllisesti valitulla lääkkeellä, joita on tarjolla lukuisia erilaisia. Kolmasosalla sairastuneista kohtaukset jatkuvat lääkehoidosta huolimatta, kolmasosa tarvitsee useamman kuin yhden lääkkeen ja kolmasosalla lääkehoito tehoaa hyvin. Luonnollisista hoitokeinoista parhaimpana pidetään riittävää unen määrää, terveellistä monipuolista ruokavaliota ja mahdollisimman tasaista ja stressivapaata elämää. (1,10)
Erityisesti tilanteissa jossa potilaalla on lääkeresistenssi epilepsia, on CBD-öljyn käytöstä saatu hyviä tuloksia kaikissa ikäryhmissä. Epilepsian hoito CBD:lläkään ei ole aina onnistunutta ja hoitosuunnitelma on tehtävä huolellisesti mahdollisten CBD:n kanssa yhteensopimattomien lääkkeiden kanssa. Tutkimuksissa on raportoitu yllättävän korkeita lievien haittavaikutusten lukemia, vaikka kohtausten väheneminen onkin ollut merkittävä ja selkeästi huomattavissa. On arveltu, että lievät haittavaikutukset kuten ripuli, pahoinvointi, suolistovaivat jne. voisivat olla hoidettavissa transdermaalisen, eli ihon kautta tapahtuvan annostelun myötä, sillä epilepsian hoitoon käytetyt annostukset ovat melkoisen suuria. (5,13)
Koska epilepsian varsinaista syntyperää ei tiedetä, on vaikea sanoa miten sitä voisi ennaltaehkäistä. Päähän kohdistuneet iskut voisi ehkäistä käyttämällä kypärää tilanteissa jossa siitä voisi olla hyötyä ja runsasta alkoholin käyttöä olisi hyvä välttää, sillä on havaittu että alkoholisteilla esiintyy epilepsiakohtauksia muutoinkin kuin runsaiden päähän kohdistuneiden iskujen myötä.

Koiran epilepsiaa voidaan hoitaa myös CBD-öljyn avulla samalla tavalla kuin ihmisenkin.
CBD-öljyä koiran epilepsiaan
Koiran epilepsia on hyvin pitkälti samankaltainen kuin ihmisellä. Mikäli mitään syytä kohtauksille ei löydy ja kohtaus ei jää ainutkertaiseksi, niitä hoidetaan aina aitona epilepsiana. Epilepsiakohtausten taustalla voi myös eläimillä olla jokin sairaus, kuten aivokasvain, maksatulehdus tai aineenvaihduntahäiriöt. Vanhoille koirille puhkeaa aitoa epilepsiaa vain harvoin, yleensä se ilmenee jo 1-5v ikäisenä. (14) Koirien hoitamista CBD-öljyllä on tutkittu ja kokeiltu jonkin verran. Yleisesti annostelusta ja CBD-öljyn käytöstä koirille voit lukea lisää täältä.
Kissan epilepsia on myös ihmisen epilepsian kaltainen, mutta sitä esiintyy prosentuaalisesti kissoilla hieman enemmän, n. 3% kissoista saa aidon epilepsiadiagnoosin. Myös kissoilla epilepsiakohtaus voi olla yksittäinen ja vasta kun kohtauksia on tullut kaksi 24h sisään, sitä aletaan tutkia ja mahdollisesti myös lääkitä. (15)
Lopuksi
Harva sairaus on ollut olemassa yhtä kauan kuin epilepsia. Se on pysynyt lähes muuttumattomana aikojen alusta asti, mutta edelleen sen onnistuneeseen hoitoon, tai parantamiseen ei ole löytynyt varmasti toimivaa keinoa. Epilepsiakohtausten laatu ja voimakkuus vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta pääpiirteissään epilepsiat ovat toistensa kaltaiset. Endokannabinoidijärjestelmä vaikuttaa vahvasti myös epilepsian taustalla ja CBD-öljystä on saatu erittäin hyviä tuloksia kouristusten lieventämiseen tai jopa poistamiseen kokonaan.
Lähteet
- Atula S.. 2019. Duodecim ; Epilepsia aikuisella. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00012. Viitattu 12.6.2022
- Cheung K.K., Peiris H., Wallace G., Holland O., Mitchell M.. 2019. The Interplay between the Endocannabinoid System, Epilepsy and Cannabinoids. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6929011/. Viitattu 12.6.2022.
- Kerna N., Merz I., Brown T.. 2018. Medcrave. An alternative medicine perspective on the role of the endocannabinoid system in the treatment of epilepsy. https://medcraveonline.com/IJCAM/an-alternative-medicine-perspective-on-the-role-of-the-endocannabinoid-system-in-the-treatment-of-epilepsy.html. Viitattu 12.6.2022.
- Melody R.. 2020. Cannabidiol in epilepsy : The indications and beyond. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7653733/. Viitattu 12.6.2022
- Silvestro S., Mammana S., Cavalli E., Bramanti P., Mazzon E.. 2019. Use of Cannabidiol in the Treatment of Epilepsy: Efficacy and Security in Clinical Trials. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6514832/. Viitattu 12.6.2022.
- Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Neurologinen Yhdistys ry:n asettama työryhmä. 2020. Käypä hoito. Epilepsiat (aikuiset). https://www.kaypahoito.fi/hoi50072. Viitattu 12.6.2022.
- Kai Eriksson, Tapani Keränen ja Matti Koivikko. 1997. Duodecim lehti. Nuoruusiän myokloninen epilepsia. https://www.duodecimlehti.fi/duo70324. Viitattu 12.6.2022
- Mikael Ojala, Pekka Tani ja Marja-Liisa Granström. 1997. Duodecim lehti. Nuoruusiän myoklonusepilepsia: tunnistatko yleisen oireyhtymän?. https://www.duodecimlehti.fi/duo70333. Viitattu 12.6.2022
- Larsen A.. 2007. Duodecim lehti. Jumalan käsi – mitä babylonialainen lääkäri tiesi epilepsiasta. https://www.duodecimlehti.fi/duo96922. Viitattu 12.6.2022.
- Metsähonkala L.. 2021. Duodecim. Lapsen epilepsia. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00121. Viitattu 12.6.2022.
- Charlotte’s Web. https://www.charlottesweb.com/blog/charlotte-figi-the-girl-who-changed-the-world. Viitattu 12.6.2022.
- Medeiros D., Cota V., Oliveira A., Moreira F., Morares M.. 2020. Frontiers. The Endocannabinoid System Activation as a Neural Network Desynchronizing Mediator for Seizure Suppression. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2020.603245/full. Viitattu 12.6.2022.
- Metsähonkala E., Linnakivi T.. 2018. Lääkärilehti. Kannabidioli epilepsian hoidossa. https://www.potilaanlaakarilehti.fi/site/assets/files/0/51/22/296/sll502018-3007.pdf. Viitattu 12.6.2022
- Menna N.. Hankikoira. Epilepsia. https://www.hankikoira.fi/koiratietoa/koiran-terveys/koiran-sairaudet/epilepsia. Viitattu 12.6.2022.
- Pääkkönen T.. 2021. Vetcare. Kissojen epilepsia. https://www.vetcare.fi/kissojen-epilepsia/. Viitattu 12.6.2022.