Välj en sida

CBD och irritabel tarm (IBS) + IBD

En lycklig man botad från colon irritabile i ett fält av blommor under en blå himmel.

7.2.2023

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Var tionde besökare lider av någon form av tarmsjukdom. Tanken stoppar dig, eftersom tarmsjukdomar ger besvärande symtom, som vanligtvis underskattas, trots att de starkt stör tillvaron. Den här artikeln förklarar vilka de olika tarmsjukdomarna IBS och IBD är, hur det endocannabinoida systemet fungerar bakom dem och om CBD-olja kan vara till någon hjälp för dem.

 

Vad är IBS och IBD?

 

Både IBS och IBD är båda tarmsjukdomar som förekommer främst i välfärdsstater. IBS står för irritable bowel syndrome och IBD inkluderar inflammatoriska tarmsjukdomar som kolit, Crohns sjukdom och mikroskopisk kolit.

Tärna med bokstäverna IBS, som syftar på irritabel tarm.

IBS, det vill säga colon irritabile, är den vanligaste tarmsjukdomen, vars symtom kan lindras genom t.ex. med hjälp av diet och CBD-produkter.

IBS (Irritable bowel syndrome)

 

IBS, det vill säga colon irritabile, är en sjukdom som påverkar livet starkt och man uppskattar att en av tio personer i Finland lider av den. Det är vanligare hos kvinnor än hos män och förekommer främst hos unga och vuxna. IBS är en mycket obehaglig sjukdom, men den är inte farlig eller förvärras med tiden. Ofta är IBS-symtom vågliknande. (1)

 

IBD (inflammatorisk tarmsjukdom)

 

Inflammatoriska tarmsjukdomar har blivit vanligare under de senaste decennierna. Kolit, det vill säga ulcerös inflammation i tjocktarmen, är klart vanligare än Crohns sjukdom, medan mikroskopisk kolit är sällsyntare än båda..

 

Kolit (Colitis ulcerosa)

 

Ulcerös kolit, eller kolit, som namnet antyder, är en inflammation i tjocktarmen som orsakar sår i tjocktarmen. Kolit är en kronisk sjukdom som vanligtvis börjar vid 35 års ålder eller vid 50-60 års ålder. Kolit är vanligare hos män och är delvis ärftligt. Kolit orsakas av utmaningar relaterade till tarmmikrobiomet, näringsfaktorer och miljöpåverkan, vars bidrag till uppkomsten av kolit är relativt lite förstått. (2)

Crohns sjukdom

Burrill Crohns sjukdom är den näst vanligaste inflammatoriska tarmsjukdomen. Det förekommer hos människor i alla åldrar och prevalensen är ca. 2/1000 personer. Vid Crohns sjukdom kan hela tarmområdet vara inflammerat, och inflammation uppstår inte bara på tarmens yta utan i alla dess lager. (3)

En man med ont i magen håller i två rullar toalettpapper.

Tarmsjukdomar ger symtom relaterade till magens funktion, som starkt påverkar livet.

IBS symtom

Typiska IBS-symtom är smärtor som känns på olika sidor av magen, såväl som variation i tarmfunktionen. Vissa är mer benägna att få diarré och andra för hård mage, men variationer mellan dessa är också mycket vanliga. Tarmen kanske inte töms ordentligt och på kvällarna är buksvullnad och gasbildning besvärande. (1)

IBD-symtom

Symtomen på IBD är något olika beroende på om det är kolit eller Crohns sjukdom. Blodig avföring och buksmärtor är vanliga för dessa sjukdomar.

Kolit

Det mest uppenbara symtomet på kolit är diarré som varar i veckor, som vanligtvis är blodig och slem. Magsmärtor och ökat behov av avföring är också de vanligaste symtomen. Personer med kolit kan ha feber och allmän trötthet orsakad av inflammation i kroppen. Kolit särskiljs från Crohns sjukdom genom koloskopi, som används för att ta reda på om inflammationen bara påverkar tjocktarmen eller hela tarmen. (2)

Crohns sjukdom

Symtom på Crohns sjukdom inkluderar (blodig) diarré, trötthet, viktminskning, feber och rektal blödning. Personer med Crohns sjukdom har ofta även andra sjukdomar som ledsjukdomar, fettlever, benskörhet, ögoninfektioner etc, som tyder på att livsstil kan ha en effekt på sjukdomsuppkomsten. (3)

CBD-olja kan ha positiva effekter på både ledsjukdomar och fettlever .

 

Orsaker bakom tarmsjukdomar

 

IBS verkar inte ha någon specifik bakomliggande orsak. Tarmen fungerar dåligt och reagerar starkt på många livsmedel, men studier hittar ingen förklaring till detta. Hos personer som lider av IBS-symtom är tarmmikrobiomet inte lika omfattande som i en frisk tarm, men orsaken till förlusten av mikrober är inte heller känd. Ibland är IBS-symtom förknippade med psykiska utmaningar, såsom ångest eller depression. (1)

Vid IBD orsakas alltid tarmproblem av inflammation i tarmen. IBS och IBD liknar symtomen, men de skiljer sig från varandra just genom inflammation, vilket inte heller finns någon förklaring till i studierna. Uppkomsten av inflammation i kroppen är inte något som händer över en natt och är vanligtvis till stor del ett resultat av livsstil. (2,3,4)

Medicin ger inte alltid svar på frågor som rör sjukdomarnas uppkomst. Det är förståeligt i den meningen att allt inte är vetenskapligt bevisat ännu och många saker kan bara vara gissningar. Det är dock rättvist att dela information öppet och ange möjliga orsaker till sjukdomsutbrottet, även om det ännu inte är skrivet i sten. Idag är information lätt att söka och finns för och emot nästan allt möjligt, men inom denna informationsflod kan det vara omöjligt att ta reda på de möjliga orsakerna bakom tarmsjukdomar. Det finns säkert många orsaker, och eftersom människor alla är olika, finns det säkert ett antal olika orsaker bakom varje sjukdom som bryter ut. Ensidigt dåliga fetter, tillsatser, fyllmedel, växtskyddsmedel, konstgödsel m.m. innehållande mat är verkligen en av anledningarna. Användning av antibiotika som har passerat generationer kan spela en roll i detta problem såväl som den ökade rusningen och stressen.

Stress tros vara en av faktorerna till uppkomsten av tarmsjukdomar, och enligt erfarenhet är mängden stress direkt proportionell mot förekomsten av symtom på irriterad tarm. CBD-olja kan ha effekt stress och dess mildring.

IBS/IBD behandling

 

Tarmsjukdomar kan inte botas med medicinska medel och betraktas som sjukdomar i livets slutskede. Det är sant att tarmsjukdomar återkommer lätt, men att få tarmarna i gott skick är inte nödvändigtvis en omöjlighet. Det finns ingen botande behandling eller medicin för dessa sjukdomar, men med hjälp av kost, örtprodukter och träning kan symtomen till och med lindras helt.

 

Irritabel tarmbehandling

 

Om IBS-symtomen är lindriga och det inte finns något blod i avföringen kan man först försöka behandla symtomen med huskurer (1), men om avföringen blir mer permanent diarré, innehåller blod eller viktnedgången är kraftig bör man träffa en läkare. Syftet är att behandla den irriterade tarmen med hjälp av kosten, eftersom en läkande medicin eller behandling ännu inte har uppfunnits. Läkemedel används för att lindra symtom, såsom laxermedel och antidepressiva medel. (1,5)

 

Behandling av inflammatoriska tarmsjukdomar

 

Ulcerös kolit är en sjukdom som inte kan botas medicinskt, men dess symtom lindras så mycket som möjligt med hjälp av olika läkemedel. Om läkemedlen inte kan bota inflammationen erbjuds ett alternativ att skära en bit av tarmen.

Crohns sjukdom behandlas t.ex. med hjälp av steroider och immunsuppressiva läkemedel och ibland även med operation. Kosten spelar också en viktig roll i behandlingen av Crohns sjukdom, eftersom personer med det är benägna att få näringsbrist. (3)

Läs om erfarenheter av Crohns sjukdomsstödbehandling med CBD.

 

Naturlig behandling

Människor som lider av olika tarmproblem har genom åren prövat många sätt att få sig själva att må bättre, eftersom det inte finns någon botande behandling eller medicin som tar bort symtomen. Koltabletter är ett gammalt sätt att behandla tarmen, eftersom kol absorberar föroreningar och andra gifter som stör tarmarna. Koltabletter är säkra att använda och används av många hälsomedvetna personer efter att ha ätit mat som normalt inte ingår i deras kost. Innan du börjar använda, bör du vara uppmärksam på ämnet noggrant och fråga din nutritionist eller naturhälsoexpert om råd.

Att minimera stressorsakande faktorer i livet är viktigt. Användningen av mjölksyrabakterier och vikten av lämplig kostbehandling betonas också.

Det finns mycket information tillgänglig. Sajten Ta hand om din mage erbjuder till exempel både tips om olika metoder som är värda att försöka lindra symtomen, samt berättelser från andra som lider av samma symtom.

Vid alla tarmsjukdomar är det bra att rådfråga en professionell som är insatt i situationen, som kan rekommendera lämplig kost, kosttillskott och örtpreparat med hänsyn till situationen. Det går att bli av med symtomen!

Livsmedel som hör till Fodmap-dieten och FODMAP-text på bordet.

Kosten spelar en viktig roll vid behandling av IBS och andra tarmsjukdomar. Tarmen får vila och återhämta sig samtidigt som kroppen får näring och t.ex. med hjälp av kostterapi går det att bli av med symtomen helt.

IBS/IBD-dieten

 

Dietbehandling rekommenderas alltid för IBS-symtom. De grundläggande byggstenarna är att lägga till lösliga fibrer i kosten, konsumera mjölksyrabakterier och undvika vissa livsmedel som innehåller långsamma kolhydrater. Den rekommenderade kosten är FODMAP-dieten, som följs under några månader. Därefter kan man gradvis försöka återgå till en normal kost, men om symtomen kommer tillbaka igen har tarmarna inte hunnit lugna sig tillräckligt och kosten bör fortsätta. Förutom FODMAP kan t.ex. en glutenfri växtbaserad diet, elimineringsdieten för funktionella nutritionscoacher och instruktioner från de som är bekanta med ämnet genom erfarenhet kan lindra symtomen eller till och med eliminera dem helt. (5,6)

 

FODMAP diet

 

FODMAP-dieten innebär att man undviker långsamt absorberade kolhydrater och olösliga fibrer. Långsamt absorberande kolhydrater inkluderar t.ex. kål, lök och baljväxter, godis och produkter som innehåller sötningsmedel som xylitol, sorbitol och mannitol och laktos dvs mjölksocker.

Det rekommenderas att lägga till lösliga fibrer i kosten, såsom psyllium och olika mjölksyrabakterier från linfrö. (5)

FODMAP-dieten är allmänt känd och information om den är lätt att hitta. Det har skrivits böcker, bloggar med mera i ämnet. och det är också känt på sidan av butiker som fokuserar på näringsterapi och naturlig hälsa.

 

Glutenfri, växtbaserad kost

 

Symtomen på många IBS förvärras av gluten, även om testerna inte visar celiaki. Du kan prova att utesluta alla spannmål och mejeriprodukter, ägg och rött kött från din kost. Du bör också undvika allt bearbetat och med tillsatser och lämna kaffe, alkohol och läsk helt på butikshyllan, åtminstone ett tag. Om tarmmikrobiomet är mycket svagt kan råa grönsaker och frukter orsaka magkramper och dåligt smält mat i avföringen. I början bör du äta så att huvudfokus ligger på kokta grönsaker och lägga till råa grönsaker och frukter i din kost stadigt. Att vara glutenfri och äta lättsmält mat kan hjälpa både IBS- och IBD-drabbade.

 

Andra goda råd dyra

 

Biohackers, kända som hälsoexperter, har också länge pratat om symtomen relaterade till tarmsjukdomar och hur man kan korrigera dem med hjälp av kosten. De erbjuder t.ex. 7 veckors kurs sammanställd av läkare Olli Sovijärvi för personer som lider av olika magproblem. Kursen heter mage i form – onlinecoaching och du hittar den i biohackerbutiken.

Functional nutrition coaches har lång erfarenhet av att korrigera tarmrelaterade utmaningar och att vända sig till dem är också ett bra alternativ.

 

Endocannabinoidsystemet och IBS/IBD

 

Det endocannabinoida systemet är ett system som balanserar kroppens funktion, vilket är involverat i nästan alla processer som äger rum i kroppen. Det är en bakgrundsinfluencer, en observatör vars uppgift är att se till att allt går som det ska.

Det endocannabinoida systemet störs ibland, vilket visar sig i olika sjukdomar och symtom. På ett sätt är det tvärtom; ingen sjukdom orsakas av ett obalanserat endocannabinoidsystem, men livsstil, trauma, stress, etc. belasta kroppens processer, vilket så småningom också visar sig i det endocannabinoida systemets funktion som en ”störning”, en situation där endocannabinoider, cannabinoidreceptorer eller deras sönderfallande molekyler produceras eller bryts ner antingen för mycket eller för lite. Ett tillstånd där det finns för få endocannabinoider eller cannabinoidreceptorer kallas klinisk endocannabinoidbrist och tros också vara den bakomliggande orsaken till tarmsjukdomar. Du kan läsa mer här av klinisk endocannabinoidbrist .

Det endocannabinoida systemet reglerar bland annat hjärn-tarmaxeln. Cannabinoidreceptorerna CB1 och CB2, som tillhör det endocannabinoida systemet, och en rad andra receptorer i kroppen, såsom receptorer tillhörande TRPV-familjen, deltar i den sensoriska överföringen av yttre och skadliga stimuli utifrån kroppen. I hjärnan ansvarar det endocannabinoida systemet för t.ex. från kräkningar och av illamående. (7,8)

 

Endocannabinoider

 

Det endocannabinoida systemet inkluderar flera endogena eller endocannabinoider. De mest kända av dessa är anandamid och 2-AG .

Endocannabinoider har många viktiga funktioner i tarmen. De har visats t.ex. minska magsyra hypersekretion, sakta ner tarmens funktion och främja tarmens mikrobiomet.(7,8)

Minskade nivåer av anandamid har observerats hos personer med tarmsjukdomar. (8)

 

Receptorer

 

CB1-receptor förekommer t.ex. i det enteriska nervsystemet och tarmepitel. Aktiverad CB1-receptor t.ex. minskar frisättningen av acetylkolin och anpassar tarmfunktionen för att passa matsmältningen genom att förhindra överdriven muskelrörelse. (7,8)

CB2-receptorn har hittats i det enteriska nervsystemet, men den finns främst i tarmens immunceller. CB2-receptorn är inblandad i att minska produktionen av inflammatoriska celler i tarmens immunceller, reglera tarmens motilitet och rörelsehastigheten för varor som rör sig i tarmen. (7,8)

 

CBD och IBS

 

CBD (cannabidiol) är en förening som finns i hampa som kallas en cannabinoid. Enligt decennier av forskning har cannabinoider många terapeutiska egenskaper som positivt påverkar människors och djurs hälsa.

Tarmsjukdomar är komplexa och därför utmanande att behandla, och CBD ensam kan absolut inte bota dem. Förändringar relaterade till kost och träning är nödvändiga och CBD kan fungera som ett bra stöd både psykologiskt under förändringarna och fysiskt i kroppens läkningsprocess.

Enligt studier har CBD åtskilliga imponerande egenskaper, och i förhållande till tarmarna är det t.ex. lindrar det inflammatoriska tillståndet i kroppen , minskar aktiviteten hos små muskler, ger mat mer matsmältningstid och ökar produktionen av endocannabinoiden anandamid.

CBD kan också hjälpa mot depression , ångest , stress , sömnkvalitet och smärta , som ofta uppträder som sidosymtom på tarmsjukdomar.

Läs här mer om effekten av CBD på tarmarna.

 

CBG och IBS

 

CBG (cannabigerol) är också en fytocannabinoid som finns i hampa, som enligt forskning har effekter på hälsa och tarmens välbefinnande. (9)

En hund med smärta ligger på gräset.

CIE hos hundar och katter är en inflammatorisk tarmsjukdom som liknar IBD. Dess symtom och orsaker är mycket desamma som hos människor, och dess symtom kan också lindras med hjälp av diet och CBD-olja.

IBD hos hundar och katter

 

Inflammatoriska tarmsjukdomar förekommer även hos husdjur och orsakerna är i stort sett desamma som hos människor; försämring av matens kvalitet, problem orsakade av miljön, såsom rikliga vaccinationer, och slutligen en känslig tarm som börjar reagera på vanliga saker, såsom mat.

Symtomen är också jämförbara med dem hos människor. Symtom hos djur inkluderar diarré, sjukdomskänsla, kräkningar, magmullrande, viktminskning och dålig aptit.

Dessutom används dietterapi främst för att behandla djur. CBD-olja har också visat sig vara lämplig för att behandla djur som hundar och katter. CBD har en liknande effekt på djur som på människor, så CBD-olja kan vara ett bra stöd vid sidan av dietterapi. (10)

Sammanfattning

Tarmsjukdomar är mycket obehagliga sjukdomar och de ger symtom som gör livet svårt. Det finns flera olika typer av dessa sjukdomar och de är grovt indelade i två, inflammatoriska och andra tarmsjukdomar. IBS, det vill säga colitis irritable bowel syndrome, är den vanligaste av dessa, och IBD-sjukdomarna kolit och Crohns sjukdom är mer sällsynta. Det går att få symtomen under kontroll med hjälp av kost, örtprodukter och lätt träning, med andra ord med förändrad livsstil. CBD och CBG är cannabinoider som kan vara till stor hjälp för att stödja behandlingen av dessa tillstånd.

 

Källor

  1. Reho T.. 2021 Duodecim hälsobibliotek. Irritabel tarmsyndrom (IBS). https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00068. Hänvisad 2023-01-30.
  2. Tunturi S.. 2020. Duodecim hälsobibliotek. Ulcerös koloninflammation (Colitis ulceroca). https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00088. Hänvisad 2023-01-30.
  3. Föll S. 2020. Duodecim hälsobibliotek. Crohns sjukdom (regional enterit). https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01110. Hänvisad 2023-01-30.
  4. IBD och andra tarmsjukdomar Ry. https://ibd.fi/tietoa-sairauksista/ibd/. Hänvisad 2023-01-30
  5. Antikainen A. och Männikkö R.. 2020. Duodecim hälsobibliotek. Näringsbehandling av irritabel tarm. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01265. Hänvisad 2023-01-30.
  6. https://ravintovalmentajat.fi. Hänvisad 2023-01-30
  7. Brugnatelli V., Turco F., Freo U och Zanette G.. 2021. Irritable Bowel Syndrome: Manipulation the Endocannabinoid System as First-line Treatment. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Brugnatelli %20V% 5BAuthor%5D. Hänvisad 2023-01-30
  8. Hasenoehri C., Taschler U., Storr M och Schicho R.. 2016. Mag-tarmkanalen – ett centralt organ för cannabinoidsignalering i hälsa och sjukdom. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Taschler %20U% 5BAuthor%5D , Citerad 2023-01-30
  9. Borrelli F., Fasolino I., Romano B., Capasso R., Maiello F., Coppola D., Orlando P., Battista G., Pagano E., Marzo V. och Izzo A.. 2013. Välgörande effekt av icke-psykotropisk växt cannabinoid cannabigerol på experimentell inflammatorisk tarmsjukdom. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006295213000543?via%3Dihub. Hänvisad 2023-01-30
  10. Inflammatorisk tarmsjukdom hos hund eller CIE. https://evidensia.fi/hoitovinkit/koiran-tulehduksellinen-suolistosairaus-eli-ibd/. Hänvisad 2023-01-30

Saatat pitää myös…

Endometrios och CBD

Endometrios och CBD

Endometrios är en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna hos kvinnor. Endometrios drabbar 10–15 % av kvinnor i fertil ålder. I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet endometrios, faktorerna som påverkar dess utveckling, det endocannabinoida systemet bakom...

läs mer
Svart kumminolja

Svart kumminolja

Svart kumminolja erhålls genom att pressa fröna från Nigella Sativa-växten. Växten har traditionellt använts som medicin och krydda i tusentals år. De tidigaste referenserna går tillbaka till det gamla Egypten. Svarta kumminfrön har hittats i farao Tutakhamons grav...

läs mer
CBD-krämer är nu permanent billigare

CBD-krämer är nu permanent billigare

Priserna på populära CBD-kosmetiska krämer sänktes avsevärt. Tillverkningspriserna på produkterna sjönk, så onlinebutikspriserna uppdaterades också permanent för att vara mer överkomliga. Du kan läsa mer detaljerad information om produktens egenskaper genom att gå...

läs mer

Nyhetsbrev. Prenumerera nu!

Spara 10 % på varje köp du gör.
Bli en CBD-mästare genom att lära dig allt du behöver veta om hampa och CBD.
Var först med att få information om nyheter och produkter.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)