Valitse sivu

Endometrioosi ja CBD

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naisten gynekologisista sairauksista, joka aiheuttaa voimakasta kipua ja muita oireita.

11.6.2024

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naisten gynekologisista sairauksista. Endometrioosia sairastaa 10–15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista. Tässä artikkelissa tutustumme aiheeseen endometrioosi, sen kehittymiseen vaikuttaviin tekijöihin, endokannabinoidijärjestelmään endometrioosin taustalla ja siihen, voisiko CBD:stä olla apua oireiden hallintaan.

Mitä endometrioosi on?


Endometrioosi on hedelmällisessä iässä olevien naisten krooninen sairaus, joka aiheuttaa kipua ja hedelmällisyysongelmia. Sairaus on estrogeeniriippuvainen, ja tämän vuoksi oireet yleensä loppuvat vaihdevuosiin. (1)

Endometrioosia kärsivillä on krooninen tulehdustila vatsaontelossa, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta (endometrioosipesäke) kasvaa kohdun ulkopuolella,esimerkiksi munasarjoissa, munanjohtimissa sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoilla. Harvoin endometrioosikudosta löytyy lantion alueen ulkopuolella, mutta joissakin tapauksissa endometrioosikudosta voi kasvaa muuallakin kehossa. Endometrioosi on toiselta nimeltään kohdun limakalvon sirottumatauti. (1)

Endometrioosi yleensä aiheuttaa voimakasta kipua erityisesti kuukautisten aikana. Tällöin endometrioosikudos toimii kuten kohdun sisäinen limakalvo – se paksunee, hajoaa ja vuotaa verta jokaisen kuukautiskierron aikana. Kipu syntyy siitä, että kudosta kasvaa paikoissa, joihin se ei kuulu, eikä se pääse poistumaan elimistöstä kuukautisten tapaan verenvuotona. Vatsaonteloon vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia. (2)

Endometrioosi vaikuttaa myös olevan huomattavan perinnöllinen. Tautiriski on 6–9-kertainen, mikäli ensimmäisen asteen lähisukulaisella (vanhempi, sisar, lapsi) on endometrioosi. (3)

 

Endometrioosin oireet ja diagnoosi


Taudin luotettava tunnistaminen on vaikeaa. Tutkimusten mukaan endometrioosille on tyypillistä jopa 6 – 9 vuotta kestävä diagnostinen viive, mikä vaikeuttaa oikean hoidon saamista. Tyypillinen endometrioosin oire on useita päiviä ennen
kuukautisvuotoa alkava alavatsakipu, joka ei reagoi tavallisiin särkylääkkeisiin ja pakottaa naisen jäämään kotiin koulusta tai töistä. Oireet ilmaantuvat alussa vain kuukautisten aikana, mutta taudin edetessä kipuja on jatkuvasti (Setälä ym. 2009). Endometrioosissa voi olla kolmenlaisia pesäkkeitä: pinnallisia pesäkkeitä, munasarjan pesäkkeitä (endometrioomikystat) ja syviä pesäkkeitä. Ne aiheuttavat erilaisia oireita, ja niiden hoitokin on erilaista tapauksesta riippuen. (1)

Pinnallisiin pesäkkeisiin liittyy kipuja ja vuotohäiriöitä. Pesäkkeet sijaitsevat vatsakalvolla tai vatsaontelon kudosten pinnalla. Pesäkkeet voivat olla tuoreita punaisia, kirkkaita rakkulamaisia tai hyytelömäistä kiinnikekudosta. Ajan myötä pesäkkeet muuttuvat ruskeiksi ja mustiksi ja arpeutuessaan valkoisiksi. Pinnalliset pesäkkeet eivät tunnu gynekologisessa tutkimuksessa tai näy kaikukuvauksessa, joten varmaan diagnoosiin päästään ainoastaan laparoskopialla. Endometrioosipotilaiden endometriumista on löydetty hermosäikeitä, mikä saattaa tulevaisuudessa mahdollistaa diagnostiikan kohdun limakalvosta otettavasta näytteestä. (1)

Munasarjan endometrioosikystat eli endometrioomat voivat löytyä sattumalta oireettomalta naiselta tai vatsakipujen takia tehdyssä tutkimuksessa. Endometriooma näkyy kaikukuvauksessa tyypillisesti pyöreänä, tasakaikuisena ja sameana muutoksena munasarjassa. Endometrioosipotilaista 17-44 %:lta löytyy endometriooma, ja endometrioomapotilaista puolella todetaan syviä pesäkkeitä. (1)

Syvät endometrioosipesäkkeet ovat kovia, arpimaisia, vaaleita pesäkkeitä, joka kasvavat yli 5 mm:n syvyisinä viereiseen kudokseen ilman kudosrajoja. Syvät pesäkkeet aiheuttavat kipua ja muita oireita sijaintipaikkansa mukaan: sakrouteriinisten ligamenttien pesäkkeet ja rektovaginaaliset pesäkkeet yhdyntä- ja ulostuskipuja; suolipesäkkeet ulostuskipuja ja limaisia tai verisiä ulosteita; virtsarakkopesäkkeet virtsaamiskipuja ja verivirtsaisuutta (Setälä ym. 2009). (1)

Endometrioosi ja hedelmättömyys

Endometrioosin pääkomplikaatio on hedelmättömyys. Jopa puolella endometrioosia sairastavista naisista on vaikeuksia tulla raskaaksi.

Endometrioosin yksi keskeisimmistä haasteista on se, että se voi häiritä normaalia lisääntymisprosessia. Normaalisti munasolu vapautuu munasarjasta ovulaation aikana ja kulkee sitten munanjohtimen läpi, jossa se voi kohdata siittiön. Jos endometrioosi tukkii munanjohtimen tai vahingoittaa siittiöitä tai munasolua, se voi vaikeuttaa hedelmöittymistä. (2)

On kuitenkin tärkeää huomata, että monet lievää tai kohtalaista endometrioosia sairastavat naiset voivat silti tulla raskaaksi ja kantaa raskauden loppuun asti. Tämä korostaa yksilöllisiä eroja endometrioosin vakavuudessa ja sen vaikutuksissa lisääntymisterveyteen. (2)

Terveydenhuollon ammattilaiset voivat suositella endometrioosia sairastavia naisia harkitsemaan raskautta suhteellisen varhaisessa vaiheessa, koska endometrioosin oireet voivat pahentua ajan myötä. Lisäksi jotkut hoitovaihtoehdot, kuten leikkaukset tai lääkitykset, voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen, joten lääkäreiden antama neuvo voi vaihdella yksilöllisten tarpeiden mukaan. (2)

Tutkimus endometrioosin lääkehoidon kehittämiseksi on vilkasta, mutta täsmälääkkeen löytäminen on vaikeaa. Lääkkeen pitäisi hävittää endometrioosipesäkkeet eikä vain lievittää oireita. On myös vaativaa kehittää sellainen lääke, joka tuhoaisi ainoastaan endometrioosipesäkkeet ilman haitallista vaikutusta kohdun limakalvoon, alkion kiinnittymispaikalle. Tutkimuksissa on kokeiltu erilaisia lääkkeitä, mutta valitettavasti mikään näistä ei ole vielä osoittautunut tehokkaaksi tämän taudin voittamisessa. (1)

 

Endometrioosi ja kipu. Kuinka CBD öljy voi auttaa?

Yksi endometrioosin yleinen oire on useita päiviä ennen kuukautisvuotoa alkava alavatsakipu, johon ei tavalliset särkylääkkeet auta.

 

Endometrioosi ja kipu

 

Endometrioosikipuun liittyvät mekanismit ovat sekä keskus- että periferisellä hermotasolla. Endometrioosissa jokaisen potilaan kipukokemus on erilainen, ja yksi kipumekanismi voi ottaa ylivallan toisiin nähden. Tämä voi johtua eroista patogeneesissä tai sairauskokonaisuuksissa, jotka tarkoittavat oireita, jotka voivat reagoida vain tiettyihin hoitoihin ja tietyssä vaiheessa potilaan kuukautiskiertoa.

Endometrioosiin liittyvät kipumekanismit ovat monimutkaisia ​​ja toisiinsa yhteydessä olevia, ja ne voidaan jakaa kolmeen pääasialliseen kivun luokkaan: nosiseptiivinen, tulehduksellinen ja neuropaattinen kipu. (5)

 

Nosiseptiivinen kipu:


Tämän tyyppinen kipu johtuu nosiseptorien aktivoitumisesta. Ne ovat ääreishermoston sensorisia reseptoreita, jotka kykenevät muuttamaan haitallisia ärsykkeitä (kuten mekaanisia, kemiallisia ja lämpöä) energiaksi, yleensä korkealla kynnysarvolla.(5)


Tulehduksellinen kipu:


Tulehduksellinen kipu on osa nosiseptiivista kipukokonaisuutta. Tulehduksen välittäjät ovat vuorovaikutuksessa hermosolujen kanssa tuottaen yliherkkyyttä ja muokkaamalla kivun havaitsemista. Tulehdus liittyy kipumekanismeihin, koska tulehdussytokiinit, tuumorinekroositekijä-α ja interleukiini-1β säätelevät hermokasvutekijää. Endometrioosia voidaan pitää kroonisena tulehdussairautena. (5)

 

Neuropaattinen kipu:

Neuropaattinen kipu liittyy hermosolujen itsensä vaurioitumiseen alueen infektion tai vamman seurauksena, mikä johtaa kipusignaalien lähettämiseen keskushermostoon haitallisista ärsykkeistä riippumatta. Neuropaattista kipua kuvataan usein “ampuvaksi” kivuksi, koska se kulkee hermoja pitkin epänormaalilla tavalla aiheuttaen epänormaalia kipua.

Endometrioosissa myös psykologiset tekijät voivat vaikuttaa sairauden luonteeseen. Koska sairaus vaikuttaa erityisesti naisiin hedelmällisessä iässä siitä usein seuraa hedelmällisyysongelmia tai dyspareuniaa (yhdyntäkipu). Molemmat ongelmat voivat ymmärrettävästi aiheuttaa ahdistusta ja voi jopa lisätä kivun kokemusta.  

Nämä oireet voivat myös vaikuttaa itsetuntoon ja ihmissuhteisiin, mikä pahentaa entisestään potilaan kokemaa kipua. (5)

 

Endokannabinoidijärjestelmä ja kannabinoidireseptorit

 

Endokannabinoidijärjestelmä (ECS) on keskeinen biologinen järjestelmä, joka osallistuu monien fysiologisten prosessien säätelyyn. ECS koostuu kannabinoidireseptoreista (CB1 ja CB2), TRPV1-ionikanavasta, endokannabinoideista (kuten anandamidi ja 2-AG), sekä näiden molekyylien synteesistä ja hajotuksesta vastaavista entsyymeistä. ECS järjestelmä säätelee mm. kipua, tulehdusta, mielialaa ja immuunivastetta, ja sillä on tärkeä rooli sekä terveyden ylläpidossa että sairauksien patogeneesissä. ECS:n ymmärtäminen avaa uusia mahdollisuuksia erilaisten sairauksien, kuten endometrioosin, hoidossa. (6)

Endokannabinoidijärjestelmään kuuluvat  CB1-kannabinoidireseptorit esiintyvät pääasiassa aivoissa ja keskushermostossa, mutta myös joissakin ääreiskudoksissa. Ne vaikuttavat hermovälitykseen ja moniin fysiologisiin prosesseihin, kuten kivun aistimiseen, mielialaan ja ruokahaluun. CB2-reseptorit löytyvät pääasiassa immuunijärjestelmästä ja ääreishermostosta. Ne liittyvät immuunivasteeseen ja tulehduksen säätelyyn. (5)

Endogeeniset ligandit (endokannabinoidit) ovat Anandamidi (AEA) ja 2-arakidonyyliglyseroli (2-AG). AEA on ensimmäinen löydetty endokannabinoidi, joka sitoutuu CB1-reseptoreihin ja vaikuttaa esimerkiksi mielialaan ja kipuun. 2-AG taas esiintyy runsaammin kehossa ja sitoutuu sekä CB1- että CB2-reseptoreihin, osallistuen moniin fysiologisiin toimintoihin. (5)

Lisää endokannabinoidijärjestelmästä ja sen toiminnasta kerromme artikkelissa Endokannabinoidijärjestelmän tarkoitus

 

Endometrioosi ja endokannabinoidit  

 

Tutkimuksissa on todettu, että ECS osallistuu ensisijaisesti kivun säätelyyn ja tulehduksen estämiseen. Endokannabinoidien tai eksogeenisten kannabinoidien on osoitettu aktivoivan CB1- ja CB2-reseptoreita, jotka ovat G-proteiinikytkentäisen järjestelmän kriittisiä komponentteja, ja siten tukahduttavat nokiseptivista prosessointia ja aiheuttavat analgesiaa (lievittää kipua). (6)

ECS:n oletetaan lisäksi olevan keskeisessä asemassa endometrioosin patologiassa, ja jotkut tutkijat kutsuvat tautia “endokannabinoidipuutokseksi”. Plasmassa kiertävien endokannabinoidien pitoisuuksien ja endometrioosin vaikeusasteen välillä on havaittu vahvoja korrelaatioita, ja alhaisemmat endokannabinoidipitoisuudet liittyvät lisääntyneeseen kipuun. Muissa tutkimuksissa on kuitenkin esitetty, että endometrioosilla ja ECS:llä voi olla monimutkaisia yhteyksiä, joissa ensin mainitun puhkeaminen käynnistää jälkimmäisessä palautekierteen. Tämä osoittaa, että ECS:n rooli endometrioosissa voi ulottua tulehduksen ja kivun tukahduttamista pidemmälle, ja se edellyttää lisätutkimuksia näiden vuorovaikutusten taustalla olevista mekanismeista.(6)

Tutkimuksessa keskityttiin endokannabinoidien vaikutuksiin sairauksien lopputuloksiin sekä ECS: n, suoliston mikrobiotan/mikrobisto/mikrobioman ja endometrioosin välisiin yhteyksiin. Vaikka julkaisujen seulontamenetelmiä ei ole tähän raportoitu, viittausluettelo viittaa siihen, että tämän työn synteesin aikana tutkittiin yli 140 tieteellistä artikkelia. (6)

Toisessa tutkimuksessa tutkijat vertasivat endokannabinoidiligandien [AEA, 2-AG, N-oleoyylietanoliamiini (OEA) ja N-palmitoyylietanoliamiini (PEA) plasmatasoja; OEA ja PEA ovat kaksi AEA-yhdistettä, ja niillä on samat biosynteettiset ja kataboliset reitit AEA:n kanssa]. 

Ne liittyvät usein endokannabinoideihin kudoksissa ja joidenkin tärkeimpien reseptorien (CB1, CB2, TRPV1) mRNA-ilmentymiseen endometriumin soluissa naisilla, joilla on endometrioosi tai ei. Sitten he analysoivat endometrioosiin liittyvän kivun tasojen ja oireiden välistä yhteyttä. 

He havaitsivat plasmaattisen endokannabinoidiligandin merkittävän lisääntymisen paikallisen CB1-ilmentymisen vähentyessä endometrioosia sairastavilla naisilla verrattuna niihin, joilla ei ollut endometrioosia. Tämä tulos viittaa negatiiviseen takaisinkytkennän säätelyyn, mikä voi heikentää näiden välittäjien kykyä hallita kipua endometrioosipotilailla. Koska endometrioosiin liittyvän kivun yleisimmät oireet ovat CPP, dysmenorrea ja dyspareunia, kirjoittajat mittasivat endokannabinoidiligandeja naisilla, jotka kokivat jonkin näistä oireista. He havaitsivat myös kohonneita AEA-tasoja naisilla, joilla oli kohtalainen tai vaikea dysmenorrea, ja kohonneita PEA-tasoja naisilla, joilla oli kohtalainen tai vaikea dyspareunia. (5)

CBD:tä on tutkittu myös rottien avulla, joille oli istutettu endometrioosipesäkkeitä. Rotat jaettiin neljään eri ryhmään:

 • 1. Leuprolidiasetaattiryhmä, joka sai CBD:tä 1 mg/kg annoksena.
 • 2. CBD 5 mg/kg ryhmä.
 • 3. Suolaliuosryhmä.
 • 4. CBD 20 mg/kg ryhmä.

Jokaiselle ryhmälle annettiin päivittäisiä injektioita 7 päivän ajan, jonka jälkeen terveydentilaa tutkittiin monipuolisesti eri osa-alueilta. CBD5-ryhmässä havaittiin mm. merkittäviä laskuja endometrioottisen implantin pinta-alassa, seerumin hapettumistilassa ja oksidatiivisen stressin indeksissä verrattuna suolaliuosryhmään.

Tutkimuksen johtopäätös oli, että CBD:n anti-inflammatoristen, antioksidatiivisten ja antiangiogeenisten vaikutusten vuoksi se saattaa olla lupaava terapeuttinen aine endometrioosin hoidossa. Tämä viittaa siihen, että CBD:llä voi olla potentiaalia lievittää endometrioosiin liittyvää kipua ja muita oireita. (4)

Endometrioosi ja kannabinoidien puutostila

 

Kuten aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu, endometrioosin hoidossa vaikuttaa endokannabinoidijärjestelmä, joka toimii vuorovaikutuksessa tiettyjen kivun muodostumiseen liittyvien mekanismien, kuten tulehduksen, solujen lisääntymisen ja solujen eloonjäämisen kanssa. Näillä mekanismeilla on keskeinen rooli endometrioosiin liittyvässä kivussa sekä taudin syntymisessä, ylläpitämisessä ja uusiutumisessa.

Kannabidiolia (CBD) ja tetrahydrokannabinolia (THC), kaksi tärkeintä hampusta peräisin olevaa vaikuttavaa ainetta on tutkittu monissa lääketieteellisissä tutkimuksissa. Tutkimukset viittaavat siihen, että kannabinoideilla voi olla positiivinen vaikutus kehon endokannabinoidijärjestelmään (ECS). ECS koostuu erilaisista reseptoreista, jotka sijaitsevat eri puolilla kehoa, mukaan lukien lisääntymiselimet. Kannabinoidit, kuten CBD  ja THC vuorovaikuttavat näiden reseptorien kanssa ja voivat tuottaa monenlaisia vaikutuksia. (5,6)

Jotkut tarkastelemistamme tutkimuksista kuvasivat endometrioosia “endokannabinoidien puutostilana”, mikä selittää osittain sen vaikutuksen kipuun. Itse asiassa endometrioosia sairastavilla naisilla on alhaisemmat CB1-reseptoritasot endometriumin kudoksessa. ECS:n heikentyneen toiminnan uskotaan johtavan endometrioosikudoksen kasvuun ja voimakkaampaan kipukokemukseen. Siksi endokannabinoidijärjestelmä voi olla tärkeä endometrioosiin liittyvän kivun toteamisessa. (5)

Erityisesti kannabidiolilla (CBD) on hyvin dokumentoituja kipua lievittäviä, tulehdusta vähentäviä ja masennusta lievittäviä ominaisuuksia. Lisäksi se voi auttaa vähentämään ahdistusta ja pahoinvointia. Kannabinoidien käyttö muissa kroonisissa kiputiloissa on myös johtanut siihen, että ihmiset ovat vähentäneet muiden lääkkeiden, erityisesti opioidien, käyttöä korvaamalla ne kannabinoideilla. Tämä on osittain johtanut kiinnostukseen kannabinoidien lääkekäytöstä kroonisessa kivussa ja muissa sairauksissa.

Suhteellisen edullisuutensa ja helpon saatavuudensa vuoksi kannabinoidien käytöstä on tullut suosittu itsehoito endometrioosikipua vastaan. (6)

On kuitenkin tärkeää huomata, että kannabinoidien lääkekäyttöä ja niiden vaikutuksia tulisi tutkia edelleen. Lisäksi on tärkeää ottaa huomioon mahdolliset haittavaikutukset ja lääkekäytön yksilölliset erot. (5)

 

Muut hoitokeinot ja ennaltaehkäisy


Koska suuri osa kehon immuunijärjestelmästä on peräisin ruoansulatuskanavasta, terve ruoansulatusjärjestelmä on tehokkaan immuunijärjestelmän edellytys. Terve suolisto ja terve ruoansulatusjärjestelmä edistävät hyvien bakteerien, entsyymien ja vitamiinien tuotantoa, jotka auttavat torjumaan sairauksia. Vahva ja elinvoimainen immuunijärjestelmä auttaa torjumaan endometrioosin alkuperäisiä syitä. Keho on herkkä ruoka-aine allergioille, myös liian suurelle sokerille tai kofeiinille ruokavaliossa. Joskus näillä herkkyyksillä on tiettyjä merkkejä ja oireita, mutta jos niitä ei havaita ajoissa, ne johtavat ravitsemuksellisiin puutteisiin ja huonoon terveyteen. Keho antaa kuitenkin viitteitä ja vaatii parannuksia ruokavalioon.

Tulehduksen uskotaan olevan endometrioosin taustalla oleva prosessi ja sen oireiden, kuten kroonisen kivun, keskeinen tekijä. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että optimaalinen omega-3-rasvahappojen tasapaino voi johtaa terveelliseen, ei-tulehdukselliseen tasapainoon kehossa. Omega-3-rasvahappoja saa esimerkiksi rasvaisista kaloista, hampunsiemenistä,  hampunsiemenöljystä, pellavansiemenistä, pellavansiemenöljystä, ja saksanpähkinöistä sekä syömällä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Omega-3-rasvahappoja suositellaan usein endometrioosin hoidossa, koska niiden uskotaan vähentävän tulehdusta ja auttavan kroonisissa kipuoireissa. Prosessoidun ruoan ja transrasvojen syömistä ei suositella, koska ne taas nostavat kehon tulehdustilaa. Säännöllinen liikunta voi auttaa ylläpitämään terveellistä painoa ja vähentämään tulehdusta kehossa. Se voi myös auttaa lievittämään stressiä, joka voi pahentaa endometrioosin oireita. (7,15)

Yrtit endometrioosin hoidossa. Voikukka.

Voikukka on tehokas lääkeyrtti endometrioosin hoidossa.

 

Yrtit endometrioosin hoidossa

Tutkimustulosten mukaan yrteillä ja rohtokasvien fytoainesosilla oli merkittävä rooli endometrioosin hoidossa. Lantion ja vatsan seudulle vaikuttavia rohtoja voidaan käyttää kipulääkkeinä yksittäin tai yhdistelmänä. (8)

Ginseng

Ginseng-kasvin vaikuttava ainesosa, ginsenosidi Rg3, näyttää olevan lupaava hoitovaihtoehto endometrioosille. Ginsenosidi Rg3 on peräisin Panax-suvun kasveista, ja sillä on monia hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ginsenosidi Rg3 voi tukahduttaa endometrioosia säätelemällä solukuolemaa ja verisuonten muodostumisprosesseja kohdun limakalvossa. Tämä voi auttaa estämään endometrioosikudoksen kasvua ja leviämistä.

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että ginsenosidi Rg3 voi olla tehokas endometrioosin hoidossa ja saavuttaa korkean tehokkuuden vähäisillä sivuvaikutuksilla, kun sitä annetaan yhdessä muiden lääkkeiden, kuten gestrinonin, kanssa.(9)

Ashwagandha

Ashwagandha-yrtillä (Withania somnifera, Rohtokoisio) on kliinisesti merkittävä kyky vähentää stressiä. Tutkimuksen mukaan naisilla, joilla on pitkälle edennyt endometrioosi, oli huomattavasti korkeampi kortisolitaso. Kortisoli on yksi kehon merkittävimmistä stressihormoneista, ja sen korkeat tasot voivat liittyä erilaisiin stressitilanteisiin kehossa, mukaan lukien pitkälle edennyt endometrioosi. 

Tästä syystä ashwagandhaa voidaan harkita osana kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa endometrioosista kärsiville naisille.  (8,15)

Väinönputki

Väinönputki (Angelica archangelica) on kasvi, jota on perinteisesti käytetty lääkkeenä monissa kulttuureissa erilaisten terveysongelmien hoidossa. Sen juurta on erityisesti käytetty perinteisessä lääketieteessä, ja sitä on tutkittu monien eri vaivojen, mukaan lukien ruoansulatusvaivojen ja kiputilojen, hoidossa.

Joissakin tutkimuksissa on viitteitä siitä, että väinönputken juurta tai sen uutteita voitaisiin käyttää endometrioosin oireiden lievittämiseen, erityisesti kivunhallinnassa. Kuitenkin on tärkeää huomata, että vaikka on olemassa joitakin tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että väinönputkella voisi olla tiettyjä terveyshyötyjä, lisätutkimuksia tarvitaan vahvistamaan sen tehokkuutta ja turvallisuutta endometrioosin hoidossa.

Väinönputki juuren pureskelu helpottaa endometrioosin kipua. (8,10)

 

Kehäkukka

Kehäkukalla (Calendula officinalis) on todella monipuolisia terveysvaikutuksia, kuten verenvuotoa estävät, anti-inflammatoriset ja lymfaattiset ominaisuudet. Kehäkukka sisältää tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, kuten flavonoideja ja karotenoideja. Nämä aineet voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa ja siten lievittämään kipua ja epämukavuutta. Kehäkukka voi myös auttaa pysäyttämään lievän verenvuodon, kuten haavojen tai pienien leikkausten verenvuodon, osittain sen tulehdusta vähentävien ominaisuuksien ansiosta.

Kehäkukalla uskotaan olevan positiivinen vaikutus imunesteen virtaukseen. Imunestejärjestelmä on tärkeä osa kehon puolustusmekanismia, ja sen asianmukainen toiminta on olennaista immuunijärjestelmän terveydelle. (8)

 

Punahattu

 

Punahattu eli echinacea on yrtti, jota on perinteisesti käytetty tukemaan immuunijärjestelmää ja torjumaan erilaisia infektioita. Tutkimuksissa on havaittu, että punahatulla voi olla monia terveyshyötyjä, kuten tulehduksen vähentäminen, immuunijärjestelmän stimulointi sekä erilaisten immuunisolujen ja molekyylien, kuten fagosyyttien, sytokiinien ja immunoglobuliinien, tuotannon lisääminen.

Fagosyytit ovat immuunijärjestelmän soluja, jotka imevät ja sulattavat vieraita mikrobeja elimistössä. Sytokiinit ovat proteiineja, jotka toimivat viestinviejinä immuunijärjestelmän solujen välillä, ja ne voivat säädellä tulehdusreaktioita. Immunoglobuliinit puolestaan ovat vasta-aineita, jotka ovat tärkeitä elimistön puolustautuessa infektioita vastaan. (8)

Mäkikuisma

Mäkikuisma (Hypericum perforatum) on yrtti, jota on perinteisesti käytetty masennuksen ja ahdistuksen hoidossa. Siitä on myös tehty tutkimuksia sen vaikutuksesta muihin terveysongelmiin, kuten endometrioosiin.

Mäkikuisma voi vaikuttaa estrogeenitasoihin ja estrogeenin metaboliaan elimistössä. Erityisesti se on tunnettu siitä, että se voi lisätä sytokromi P450 3A4 -entsyymin aktiivisuutta. Tämä entsyymi on tärkeä osa maksan metabolista prosessia, joka hajottaa erilaisia aineita, mukaan lukien lääkkeet ja steroidit.

Lisääntynyt sytokromi P450 3A4 -aktiivisuus voi nopeuttaa estrogeenien, kuten etinyyliestradiolin, hajoamista elimistössä. Tämä voi johtaa siihen, että estrogeenin pitoisuudet vähenevät, mikä voi olla hyödyllistä tilanteissa, joissa kohonneet estrogeenitasot ovat ongelma, kuten endometrioosissa.

On kuitenkin tärkeää huomata, että mäkikuisma voi myös vaikuttaa muiden lääkkeiden metaboliaan, mikä voi aiheuttaa haitallisia vuorovaikutuksia. Siksi on äärimmäisen tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen mäkikuisman käyttöä, erityisesti jos käytät muita lääkkeitä. (8)

Poimulehti

Poimulehti (Alchemilla vulgaris) on yrtti, jota on perinteisesti käytetty naisten terveysongelmien hoidossa, erityisesti kuukautishäiriöiden, kuten menorragian, lievittämisessä. Menorragia viittaa erittäin runsaisiin kuukautisiin, jotka voivat olla häiritseviä ja aiheuttaa merkittävää verenvuotoa.

Poimulehden on havaittu omaavan progesterogeenisia ominaisuuksia, mikä tarkoittaa, että se voi auttaa tasapainottamaan kehon hormonitasoja ja siten lievittämään kuukautishäiriöitä. Lisäksi poimulehti sisältää tanniineja, jotka voivat auttaa supistamaan kohdun verisuonia ja estämään liiallista verenvuotoa.

Erään Romanialaisen tutkimuksen mukaan poimulehtiuuteen (Ladies Mantle-uute) perustuvalla hoidolla oli verenvuotoa estäviä ja ennaltaehkäiseviä vaikutuksia nuorilla tytöillä, joilla oli menorragia. Tämä viittaa siihen, että poimulehti voi olla hyödyllinen vaihtoehtoinen hoitomuoto kuukautishäiriöiden hallintaan. (8)

Kissankynsi

Kissankynsi (Uncaria tomentosa), jota kutsutaan myös nimellä Cat’s Claw, on köynnöskasvi, jota perinteisesti on käytetty Amazonin sademetsissä monien terveysongelmien hoidossa. Se tunnetaan erityisesti antioksidanttisista ja tulehdusta vähentävistä ominaisuuksistaan.

Kissankynsi sisältää bioaktiivisia yhdisteitä, kuten alkaloidit ja polyfenolit, jotka ovat vastuussa sen terveyshyödyistä. Näitä yhdisteitä on tutkittu niiden kyvystä torjua tulehdusta ja vähentää oksidatiivista stressiä elimistössä. Lisäksi kissankynsi voi auttaa stimuloimaan immuunijärjestelmää ja edistämään yleistä terveyttä. (8)

Siveydenpuu

Siveydenpuu eli Chasteberry (Vitex agnus-castus) on kasvi, jota on perinteisesti käytetty naisten terveysongelmien, kuten kuukautiskierron epäsäännöllisyyksien ja premenstruaalisen oireyhtymän (PMS), hoidossa. Se tunnetaan antioksidanttisista ja tulehdusta lievittävistä ominaisuuksistaan, ja sen on havaittu voivan auttaa monien naisten terveysongelmien hallinnassa.

Vaikka siveydenpuuta ei yleensä suoraan liitetä endometrioosin hoitoon, joissakin tapauksissa se saattaa tarjota lievitystä kuukautiskierron epäsäännöllisyyksiin ja siihen liittyviin oireisiin, kuten kipuun ja tulehdukseen.

Siveydenpuun käytöstä ja sen tehokkuudesta endometrioosin hoidossa on vain vähän tieteellistä näyttöä. Lisäksi jokaisen yksilön tilanne ja reaktio hoitoon voivat vaihdella. (8)

Kamomilla

Kamomillasaunio (Chamomilla recutita tai Matricaria chamomilla) on käytetty perinteisesti erilaisten terveysvaivojen hoidossa, mukaan lukien ruoansulatusvaivat, unettomuus ja tulehdukset. On olemassa joitakin tutkimuksia, jotka viittaavat siihen, että kamomilla voi olla hyödyllinen premenstruaalisen oireyhtymän (PMS) oireiden lievittämisessä. Lisäksi jotkut luonnonparantajat ovat ehdottaneet, että kamomillateen juominen voisi auttaa myös endometrioosin oireissa.

Vuonna 2018 tehty tutkimus osoitti, että krysiini-niminen yhdiste, joka löytyy kamomillasta, voi tukahduttaa kohdun limakalvon solujen kasvua. Tämä voi olla merkityksellistä endometrioosin hoidossa, koska endometrioosille on ominaista kohdun limakalvon kasvu kohdun ulkopuolella, mikä voi aiheuttaa kipua ja muita oireita. (8,15)

Piparminttu

Piparmintulla (Mentha × piperita) on antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa torjumaan soluvaurioita ja tulehdusta elimistössä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että antioksidantit voivat olla hyödyllisiä endometrioosin hoidossa, erityisesti vähentämällä siihen liittyvää lantion kipua. Lisäksi piparmintun käytöllä on havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia kuukautiskipujen lievittämisessä.  (8,15)

 

Laventeli

Laventeli (Lavandula angustifolia) on yrtti, jota on perinteisesti käytetty rentouttavana ja rauhoittavana aineena monien terveysongelmien hoidossa. Aromaterapia-hieronnassa käytetty laventeliöljy voi tarjota lievitystä kuukautiskipuihin.

Tutkimukset viittaavat siihen, että laventeliöljyn käyttö hieronnassa voi olla hyödyllistä vähentämään kuukautisten aikana koettua kipua, mukaan lukien vaikeat kuukautiskivut, jotka voivat liittyä endometrioosiin. Laventeliöljyllä voi olla rentouttavia ja kipua lievittäviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa lievittämään kuukautisiin liittyviä epämukavuuksia. (8,15)

 

Voikukka 

Voikukka (Taraxacum officinale) saattaa vaikuttaa endometrioosiin monin tavoin. Voikukka saattaa vähentää estrogeenitasoja kehossa, koska endometrioosikudoksen kasvu on riippuvainen estrogeenitasoista. Lisäksi juuri voi säädellä estrogeenireseptoreiden lisäksi progesteronireseptoreita ja follikkeja stimuloivia reseptoreita. Tämä saattaa auttaa tasapainottamaan hormonitasapainoa ja vähentämään endometrioosin aiheuttamia oireita.

Juurella on myös tulehduksia torjuvia ominaisuuksia, mikä voi auttaa vähentämään endometrioosin aiheuttamaa tulehdusta ja siten lievittämään oireita, kuten kipua ja epämukavuutta. (11)

 

Inkivääri

Inkivääriä (Zingiber officinale) käytetään laajalti perinteisessä lääketieteessä sen anti-inflammatoristen ja kouristuksia vähentävien ominaisuuksiensa vuoksi. Sitä on tutkittu erilaisten tulehdussairauksien, kuten dysmenorrean eli kuukautiskipujen, hoidossa, jotka voivat liittyä endometrioosiin.

Inkiväärin anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat auttaa vähentämään tulehdusta, joka voi aiheuttaa kipua. Lisäksi sen antispasmodiset vaikutukset voivat auttaa rentouttamaan kohdun lihaksia ja vähentämään kouristuksia, jotka voivat aiheuttaa kipua kuukautisten aikana.

Tutkimukset vuosilta 2014 ja 2016 ovat osoittaneet, että inkiväärillä voi olla merkittävä vaikutus kuukautisiin liittyvän kivun lievittämisessä. Vaikka suora näyttö inkiväärin vaikutuksesta endometrioosin aiheuttamaan kipuun voi olla vähemmän, on mahdollista, että sen anti-inflammatoriset ja antispasmodiset vaikutukset voivat tarjota lievitystä myös endometrioosin aiheuttamiin kipuihin.

Inkivääriä voidaan käyttää monin eri tavoin, kuten tinktuurana, hautena tai infuusiona kylpyihin, ja monet ihmiset ovat kokeneet sen hyödylliseksi kuukautiskipujen hoidossa. (8,15)

Kurkumiini

Kurkumiini (Curcuma longa), joka on kurkuman aktiivinen yhdiste, on tunnettu monista terveyshyödyistään, mukaan lukien sen antioksidanttiset, anti-inflammatoriset ja antiproliferatiiviset ominaisuudet. Nämä ominaisuudet voivat tarjota potentiaalista helpotusta endometrioosin oireisiin.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurkumiini voi vähentää mikroverisuonien määrää ja VEGF-proteiinin ilmentymistä kohdunulkoisessa kohdun limakalvossa, mikä voi auttaa estämään endometrioosikudoksen kasvua ja leviämistä.

Lisäksi kurkumiinilla voi olla vaikutusta estrogeenin tuotantoon, mikä voi olla merkityksellistä endometrioosin hoidossa, koska estrogeeni voi edistää endometrioosikudoksen kasvua. Kurkumiinin anti-inflammatoriset vaikutukset voivat myös auttaa vähentämään endometrioosin aiheuttamaa tulehdusta ja kipua. (8,15)

On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka yllämainitut yrtit voivat tarjota edellämainittuja  terveyshyötyjä, ne eivät korvaa lääketieteellistä hoitoa. Yrttien käyttö saattaa vaikuttaa yhdessä lääkitysten kanssa. Mikäli käytät säännöllistä lääkitystä, suosittelemme keskustelemaan lääkärisi kanssa ennen kun kokeilet ylläolevia yrttejä.

Kaikki yrtit eivät välttämättä sovi kaikille, ja yksilölliset reaktiot voivat vaihdella. Lisäksi yrttien käytöllä ei ole välttämättä samanlaista vaikutusta kaikkiin, ja niiden tehokkuus voivat vaihdella yksilöllisten tarpeiden mukaan.

 

 

Muut hoitokeinot ja risiiniöljy

Resveratroli on polyfenoli, jota esiintyy luonnostaan monissa kasveissa, kuten punaviinissä, marjoissa ja maapähkinöissä. Se on tunnettu anti-inflammatorisista ominaisuuksistaan, jotka voivat tarjota monia terveyshyötyjä.

Resveratroli vaikuttaa tulehdusta estävästi useilla tavoilla. Yksi sen tärkeimmistä mekanismeista on sen kyky estää tiettyjen sytokiinien vapautumista, jotka ovat tärkeitä tulehduksen välittäjiä, koska niiden yliaktiivisuus voi johtaa krooniseen tulehdukseen kehossa. Estämällä näiden sytokiinien vapautumista resveratroli voi auttaa vähentämään tulehdusta.

Lisäksi resveratroli voi vähentää reaktiivisten happilajien tuotantoa monosyyteissä. Reaktiiviset happilajit ovat solujen aineenvaihdunnan sivutuotteita, jotka voivat aiheuttaa soluvaurioita ja tulehdusta. Vähentämällä niiden tuotantoa resveratroli voi auttaa suojaamaan soluja tulehdusvaurioilta.

Resveratroli on herättänyt kiinnostusta mahdollisena terapeuttisena aineena erilaisissa sairauksissa, mukaan lukien sydän- ja verisuonitaudit, tulehdukselliset sairaudet ja jopa syöpä. (12)

Palmitoyletanoliamidi (PEA) on rasvahappoamidi, joka toimii endokannabinoidien kaltaisena yhdisteenä. Sitä esiintyy luonnollisesti kehossa ja sillä on monia dokumentoituja terveyshyötyjä, mukaan lukien tulehdusta ehkäisevät ja kipua lievittävät vaikutukset.

PEA:n tiedetään vähentävän kroonista tulehdusta ja auttavan hillitsemään kipua ja tulehdusta. Sen anti-inflammatoriset ominaisuudet perustuvat osittain sen kykyyn vuorovaikuttaa endokannabinoidijärjestelmän kanssa, joka säätelee tulehdusvasteita ja kivun tuntemusta kehossa.

Lisäksi PEA:lla on antibioottisia, immunomoduloivia ja neuroprotektiivisia vaikutuksia, mikä tekee siitä kiinnostavan yhdisteen monien erilaisten terveysongelmien hoidossa.

Yksi PEA:n eduista on sen hyvä siedettävyys, ja sillä ei yleensä ole haitallisia sivuvaikutuksia eläimillä eikä ihmisillä. Tämä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon monille ihmisille, jotka etsivät luonnollista tapaa lievittää kroonista kipua ja tulehdusta. (12)

Risiiniöljyä on käytetty tuhansia vuosia sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Risiiniöljyn vaikutukset perustuvat risinoleiinihappoon ja hydroksyloituun rasvahappoon, jota suoliston lipaasit vapauttavat risiiniöljystä. Huolimatta risiiniöljyn laajasta käytöstä perinteisessä ja kansanlääketieteessä, risinoleiinihapon molekyylimekanismia ei vielä kunnolla tunneta. Tutkimusten mukaan risinoleiinihappo aktivoi EP3-prostanoidireseptoria, joka välittää kehoon sen terveyttä edistävät vaikutukset.

Risiiniöljyllä on anti-inflammatorisia ja analgeettisia ominaisuuksia, jotka voivat auttaa vähentämään kouristuksia, lantion epämukavuutta ja alaselkäkipua.

Se sisältää myös runsaasti risinoleiinihappoa, rasvahappoa, joka voi tunkeutua syvälle ihoon ja auttaa pehmentämään massoja ja tukoksia sekä lisäämään verenkiertoa. (13)

Endometrioosia voidaan hoitaa myös ulkoisten risiiniöljypakkausten avulla. Näiden käyttö tarjoaa mahdollisuuden rentoutua rauhoittamalla keskushermostoa, jonka lisäksi se tasapainoittaa hormoneja sekä lievittää stressiä, masennusta ja ahdistusta. (14)

 

Yhteenveto

 

Endometrioosi on eräs yleisimpiä naisten gynekologisia sairauksia, jota sairastaa noin 10–15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista. 

Terveelliset elämäntavat voivat auttaa hallitsemaan endometrioosin oireita. Monipuoliset aktiviteetit, liikunta, terveellinen ruokavalio, vitamiinit, yrit ja riittävä lepo voivat kaikki edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lisäksi endokannabinoidijärjestelmän aktivointi voi tarjota lisäapua oireiden hallintaan, sillä järjestelmän oletetaan olevan keskeisessä asemassa endometrioosin hoidossa ja jotkut tutkijat kutsuvat sairautta ”endokannabinoidien puutostilaksi”.

Magnesiumilla, akupunktiolla ja B-vitamiineilla, erityisesti B6-vitamiinilla, on myös ehdotettu olevan positiivisia vaikutuksia endometrioosin hallinnassa. Näiden ravintoaineiden ja hoitomuotojen käyttöön liittyy kuitenkin monia yksilöllisiä tekijöitä, ja niiden tehokkuus voi vaihdella henkilöstä toiseen.

Itsestä huolehtiminen, kuten mielen ja kehon rentouttaminen stressaavina hetkinä, on tärkeää endometrioosin kanssa eläessä. Rentoutumistekniikat, kuten meditaatio, voivat auttaa hallitsemaan stressiä ja lieventämään kipua. Tutkimustulosten mukaan myös monilla yrteillä on merkittävä rooli endometrioosin hoidossa. Lantion ja vatsan seudulle vaikuttavia yrttejä voi käyttää kipulääkkeinä yksittäin tai yhdessä sekoitettuna.

 

LÄHTEET

 

 1. P. Härkki, Duodecim, 2011. Endometrioosin nykyhoito. https://www.duodecimlehti.fi/duo99751. Viitattu 26.2.2024
 2. Sandhya Pruthi, M.D.2023. What is endometriosis? https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endometriosis/symptoms-causes/syc-20354656. Viitattu 27.2.2024
 3. Mitä endometrioosi on? Korento.fi. www.korento.fi/tietoa/endometrioosi. Viitattu 22.2.24
 4. S.Berkem Okten, 2023 Cannabidiol as a potential novel treatment for endometriosis by its anti-inflammatory, antioxidative and antiangiogenic effects in an experimental rat model. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1472648323000561. Viitattu 22.2.2024
 5. J. Bouaziz et al. 2017. Cannabis Cannabinoid Res. Clinical Significance of Endocannabinoids in Endometriosis Pain Management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5436335/. Viitattu 28.2.2024
 6. H.Souza et al.2023. Cannabis shows promise in easing endometriosis pain, new research suggests. https://www.news-medical.net/news/20231114/Cannabis-shows-promise-in-easing-endometriosis-pain-new-research-suggests.aspx. Viitattu 26.2.2024
 7. J.Hailes Foun­da­tion, 2019. Endometriosis and natural therapies. https://www.jeanhailes.org.au/health-a-z/endometriosis/endometriosis-natural-therapies. Viitattu 22.2.2024
 8. C. Deliv, 2019. Novel Drug Targets with Traditional Herbal Medicines for Overcoming Endometriosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6637095/. Viitattu 24.2.2024
 9. C. Silva, 2019. Active Component of Ginseng Seen to Suppress Endometriosis in Study of Patient Cells. https://endometriosisnews.com/2019/10/31/ginseng-active-component-suppress-endometriosis-in-patient-cell-study/. Viitattu 24.2.2024
 10. H. Kress. 2011. Juuren pureskelu helpottaa endometrioosin kipua. Henriette’s Herbal Homepage. https://www.henriettes-herb.com/blog/hotw-angelica.html. (Angelica archangelica)
 11. S. Piippo. 2018 Suomen luonnon lääkekasvi (kirja). Voikukka. s.181
 12. P. Clayton et al. 2021. International Journal of Molecular Sciences. Palmitoylethanolamide: A Natural Compound for Health Management. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8157570/. Viitattu 24.2.2024
 13. S.Tunaru et al. 21.5.2012. Castor oil induces laxation and uterus contraction via ricinoleic acid activating prostaglandin EP3 receptors. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3384204/. Viitattu 28.2.2024
 14. E. Cronkleton, 13.10.23. Can You Use Castor Oil Packs for Endometriosis Symptoms. https://www.healthline.com/health/castor-oil-packs-for-endometriosis. Viitattu 26.2.2024
 15. K. Isometsä, 2022. Mitkä yrtit auttavat endometrioosin oireissa? https://terveytta.net/mitka-yrtit-auttavat-endometrioosin-oireissa. Viitattu 24.2.2024
 16. Mitä endometrioosi on? https://korento.fi/tietoa/endometrioosi/. Viitattu 1.3.2024Saatat pitää myös…

Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljyä saadaan Nigella Sativa -kasvin siemenistä puristamalla. Kasvia on käytetty perinteisesti lääkkeenä ja mausteena jo tuhansien vuosien ajan. Varhaisimmat viitteet ajoittuvat muinaiseen Egyptiin asti. Mustakuminan siemeniä on löydetty faarao Tutakhamonin...

lue lisää
CBD-voiteet nyt pysyvästi edullisemmin

CBD-voiteet nyt pysyvästi edullisemmin

Suosittujen CBD-kosmetiikkavoiteiden hintoja laskettiin tuntuvasti. Tuotteiden valmistushinnat laskivat, joten myös verkkokaupan hinnat päivitettiin pysyvästi edullisemmaksi. Voit lukea lisää tarkempaa tietoa tuotteiden ominaisuuksista siirtymällä tuotteen...

lue lisää

Tilaa uutiskirje ja hyödy eduista!

🌱 Säästät 10% jokaisesta ostoksestasi.
🌱 Tulet CBD:n mestariksi, kun opit kaiken tarpeellisen hampusta ja CBD:stä.
🌱 Saat ensimmäisenä tietoa uutisista ja tuotteista.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)