Valitse sivu

Entourage effect ja CBD-öljyn täysi spektri selitettynä

Sateenkaaren täysi spektri eli koko kirjo.

21.12.2021

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Oletko ihmetellyt mitä tarkoittaa termit Full Spectrum tai Entourage effect ja miten ne liittyvät hamppuun, CBD-öljyyn ja CBD-tuotteisiin? Tässä tekstissä käymme läpi mikä on entourage effect (eli yhteisvaikutus) ja Full Spectrum (eli täysi spekti) mistä ne muodostuvat.

 

Entourage effect eli yhteisvaikutus tekee CBD-öljystä tehokkaamman

 

Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että kannabiksen terapeuttiset hoitotulokset ovat olleet joissakin tapauksissa parempia kun lääkkeenä on käytetty kokonaista kasvia. Kokonaisen kasvin sisältämistä synergisistä yhteisvaikutuksista tutkijat käyttävät termiä “entourage effect”. Kannabiksen sisältämien kannabinoidien yhteisvaikutus on havaittu olevan laajempi kuin yksittäisten kasvimolekyylien ja tämä tarkoittaa, että kasvin muillakin on ainesosilla kuin CBD:llä ja THC:llä on merkittävä vaikutus elimistöön (1).

Tutkimusten perusteella on havaittu sama, minkä moni CBD-öljyjä käyttänyt on huomannut, tai huomaa kun käyttää pidempään. Tutkimusten mukaan yhteisvaikutuksiin perustuva hoito vaikuttaa olevan useissa tapauksissa tehokkaampaa kuin yksittäisten kannabinoidien käyttö sairauksien hoidossa. Kliinistä näyttöä varten tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimusta (1).

 

Mitä CBD-öljyn ominaisuuksia kuvaava täysi spektri tarkoittaa?

 

Kun CBD-tuotteessa lukee “Full Spectrum” tai “täysi spektri”, niin se tarkoittaa sitä, että tuote on valmistettu sellaisella tavalla, että se sisältää kaikkia kasvin vaikuttavia yhdisteitä. Täysi spektri ilmaisee siis sen, että tuote mahdollistaa entourage effectin eli yhteisvaikutuksen.

 

Mistä CBD-öljyn täysi spektri oikeasti syntyy?

 

Täysi spektri syntyy kun CBD-öljy tai -tuote sisältää kaikkia hampussa luonnollisesti olevia yhdisteitä. Näihin yhdisteisiin lukeutuvat kaikki 120 kannabinoidia sekä kaikki 445 muuta yhdistettä, joita hampusta on tunnistettu (2). Tietenkään kaikissa hamppukasveissa, tai tarkemmin fenotyypeissä ei ole kaikkia yhdisteitä, ainakaan tämän hetkisten analyysimenetelmien perusteella. Mutta täyden spektrin oikeasti saaminen CBD-öljyyn vaatii enemmän, kuin mitä markkinoilla näkyvistä CBD-öljyistä voisi päätellä.

Kuumentaessa CBD-öljyä kadotetaan usein vaikuttavia aineita kuten terpeenejä ja flavonoideja. Kuumennusprosessin myötä myös osa kannabinoideista dekarboksyloituu eli muuttaa muotoaan. Raa’assa hampussa kannabinoidit esiintyvät ensin kannabinoidihappoina, joista syntetisoituu kannabinoideja (3). Kannabinoideilla ja hampun muillakin yhdisteillä on kiehumis- ja muuntumispisteensä. Yleisimmin markkinnoilla olevat CBD-öljyt eivät oikeasti sisällä täyttä spektriä, eikä asiaa voida määritellä pelkästään kannabinoidianalyysien perusteella.

 

Miksi kannabinoidianalyysien perusteella ei voida määritellä täyttä spektriä?

 

Yksinkertaisesti sen takia ei voida määritellä, että kannabinoideja voidaan yhdistellä CBD-öljyyn erilaisista ja eri vahvuisista CBD-uutteista. Tällöin kannabinoidianalyysissä näkyy enemmän muitakin kannabinoideja, kuten vaikka CBD-A:ta. Toki yhdistelemällä saadaan laaja kirjoisia (Broad Spectrum) CBD-öljyä, mutta täyttä spektriä niissä ei ole. Niin kauan kuin alalla ei ole selkeitä standardeja tulee myyjät puhumaan CBD-öljyistään täytenä spektrinä.

Eikä todellakaan ole valheellista sanoa CBD-öljyn olevan täyttä spektriä. Sillä kysehän on ennen kaikkea uudesta kasvavasta alasta, sekä asioista joita tutkitaan parhaillaan ja joista ymmärrys koko ajan lisääntyy. Siitä voidaan kuitenkin ollaan alan ammattilaisten kanssa samaa mieltä, että oikeasti täysi spektri syntyy raakauuttamalla.

 

Raakauuttaminen on oikean täyden spektrin salaisuus

 

Raakauuttaminen, eli hienovaraisissa lämpötiloissa uuttaminen mahdollistaa oikean täyden spektrin. Täyden spektrin salaisuus on se että CBD-öljyä ei uuteta liian korkeissa lämpötiloissa, koska silloin kasvin hienovaraiset yhdisteet alkavat muuntua ja hajota. Raakauuttaminen vaatii ammattitaitoa ja oikeita lämpötiloja.

Oikean täyden spektrin saa aikaan myös kylmäpuristamalla ja pakastekuivaamalla, eli jälleen matalissa lämpötiloissa. Täyden spektrin CBD-öljyksi kutsuttu öljy, joka on koostumukseltaan kirkasta, eli se on läpikäynyt uuttoprosessissa suodattumista, ei sisällä enää kasvivahoja ja esimerkiksi lehtivihreää, eikä siten ole raakauutettu CBD-öljy. Täyden spektrin CBD-öljyksi sitä kuitenkin täysin hyväksyttävästi kutsutaan silloin, kun siitä ei ole poistettu THC:tä.

Raakauutettu CBD-öljy sisältää lehtivihreää sekä kasvivahoja, ja on siksi maultaan voimakkaampi ja koostumukseltaan värikkäämpi. Aivan kuten meiltä saatavilla olevat Natural CBD-öljy, joista 20% on kaikista vahvin.

Värien täysi spektri ympyrässä kuvaamassa CBD:n vaikuttavien aineiden kirjoa.

Värien täysi spektri kuvaa CBD-öljyn vaikuttavien aineiden täyttä kirjoa.

Mistä tunnistaa CBD-öljyn jossa on oikeasti täysi spektri

 

Oikeasti täysi spektri CBD-öljyssä näkyy kolmesta asiasta. Onko CBD-öljyssä THC:tä? Onko CBD-öljy kirkasta? Sisältääkö CBD-öljy myös CBD-A:ta?

Ei syytä huoleen sen suhteen, että täysi spketri sisältää THC:tä. Markkinoilla olevat CBD-öljyt valmistetaan hamppukasveista, jotka on jalostettu sisältämään luonnostaan vähäisiä, lähes olemattomia määriä THC:tä (alle 0,2 -0,3%). Onko käytännössäkin olemattomia? Mahdollisesti, mutta sillä useimmat CBD-öljyn käyttäjät ja varsinkin me Hamppumaalla koemme täyden spektrin CBD-öljyn merkittävästi tehokkaampana, kuin esimerkiksi laaja kirjoisen CBD-öljyn.

 

Onko täyden spektrin CBD-öljyssä THC:tä?

 

Kyllä oikeassa täyden spektrin CBD-öljyssä on THC:tä. CBD-öljy jossa ei ole täyttä spketriä kutsutaan laajan kirjon (Broad Spectrum) öljyksi. Laajan kirjon CBD-öljyä tehdään sillä tarkoituksella, että siinä ei olisi THC:tä, koska osa kuluttajista on huolissaan jos tuote sisältää mahdollisesti THC:tä.

Pienistä määristä THC:tä ei kuitenkaan tarvitse olla lainkaan huolissaan, ellei ole tarvetta olla 100% varma, ettei dopingtesteissä tai huumeseuloissa näkyisi THC:tä. Vaikka näissä testeissä CBD-öljystä nautittu THC:n määrä ei suurella todennäköisyydellä aiheuta THC:n näkymistä veressä, tai virtsassa.

Aivan tavallisessa hamppuöljyssäkin, eli hampunsiemenöljyssä ja hamppuproteiinissakin on pieniä, kontaminaatio määriä THC:tä. Joten ei ole mitään syytä huoleen siitä, että CBD-öljy sisältää pieniä määriä THC:tä.

Euroopan hampputeollisuuden etujärjestö, EIHA on raportissaan todennut, että 0,3% THC-pitoisuus on täysin turvallinen hampputuotteissa. Euroopan komissio on myös hyväksynyt THC-rajan nostamisesta 0,3 prosenttiin.

 

Onko kirkas CBD-öljy oikeasti täyden spektrin CBD-öljyä?

 

Kyllä ja ei ole. Kirkas CBD-öljy voi olla oikeastikin täyden spektrin CBD-öljyä mikäli siitä ei ole poistettu THC:tä, joka on kuitenkin alan epävirallisesti hyväksytty määritelmä täydelle spektrille.

Voiko täysi spektri olla täydempi ei niin kirkaassa CBD-öljyssä? Kyllä ehdottomasti, koska vain silloin on nähtävissä itse öljystä, että CBD-öljyä ei ole kuumennettu uuttamisen yhteydessä, eikä se silloin ole suodattunut kasvivahoista ja lehtivihreistä, sekä muista tärkeistä yhdisteistä kuten flavonoideista.

 

Sisältääkö täyden spektrin CBD-öljy myös CBD-A:ta?

 

Kyllä, oikea täyden spektrin CBD-öljy sisältää CBD-A:ta. Usein eri suhteissa, mutta huomattavasti enemmän kuin selvästi kuumennusta läpikäynyt, kirkas tai lähes kirkas CBD-öljy, missä on selvästi lähinnä CBD:tä. Meidän täyden spektrin CBD-öljyistä ACTIVATED -nimellä kulkevat CBD-öljyt ovat hienovaraisesti kuumennettuja öljyjä, jotka ovat siten siis kirkkaita, eikä niissä ole enää juurikaan CBD-A:ta.

 

Mistä tilata oikeasti täyden spektrin CBD-öljyä?

 

Meiltä löytyy tietenkin! Verkkokaupastamme löydät markkinoilla ainutlaatuisia ylikriittisellä CO2-uuttomenetelmällä raakauutettuja CBD-öljyjä. Tunnistat raakauutetun CBD-öljymme NATURAL -nimestä.

Natural CBD-öljyjä löytyy meiltä kolmea erilaista ja 4 eri vahvuutta. Me arvostamme kaikkein eniten hampun luonnollista olemusta ja siksi tahdomme saada sen myös CBD-öljystämme. Löydät Natural CBD-öljyä myös muiden funktionaalisten yrttien kuten, kurkuman ja ashwagandhan kanssa uttettuna.

CBD-öljyn uuttomenetelmistä ylikriittinen hiilidioksidiuutto (CO2) on yksi parhaista raakauuttoon soveltuvista menetelmistä. Se mahdollistaa sen, että lopputuotteessa säilyy täyden spektrin yhteisvaikutukset ja itse tuote on 100% elintarvikelaatuinen ja turvallinen.

CBD öljytipat ja hampunlehti.

Entourage effect eli täyden spektrin CBD-öljyn yhteisvaikutus muodostuu yhdessä muiden hampun luontaisten ainesosien ansiosta.

 

Mikä erottaa full spectrum ja broad spectrum tuotteet?

 

Termiä “Full Spectrum” tai “täysi spectrum” käytetään tuotteissa silloin kun se sisältää kaikki kannabinoidit ja muut kasvin vaikuttavat aineet. Toisinaan markkinoilla olevissa tuotteissa käytetään harhaanjohtavasti näitä termejä vaikka kyseiset tuotteet olisivat jotain muuta. Osa CBD-öljyistä valmistetaan kuumentamalla, mutta niihin saatetaan lisätä jälkikäteen erikseen prosessissa kadonneita aineita kuten terpeeneitä.

Silloin kuin jokin kasvin alkuperäinen vaikuttava ainesosa puuttuu tai on muuttanut muotoaan, tulisi tuotetta kutsua muulla nimellä kuten “Broad Spectrum” eli “laaja spektri”. Yksittäisten kannabinoidimolekyylien kohdalla ei voida puhua yhteisvaikutuksista.  Esimerkiksi CBD-isolaatti on lähes puhdasta CBD-kristallia ilman muita vaikuttavia aineita.

 

Hamppulajikkeissa ja pitoisuuksissa on eroja

 

Hamppulajikkeilla on suuri merkitys siihen minkälaisia CBD-öljyjä niistä saa. Eri lajikkeiden kannabinoidi- ja terpeeni- ja flavonoidipitoisuudet vaihtelevat suuresti, joten useassa tapauksessa ratkaisevaa on se mistä lajikkeestä tai lajikkeistä tuotteet valmistetaan. Kun CBD-öljy valmistetaan käyttämällä useita eri hamppulajikkeita, sisältää lopputuote todennäköisesti monipuolisemmin kasvin vaikuttavia aineita kuin vain yhtä lajiketta käyttämällä.

 

Miten valita turvallinen Full Spectrum CBD-tuote?

 

Tarkista aina, että tuotteista on saatavilla ulkopuolisen toimijan analyysit puhtaudesta ja pitoisuudet kannabinoideista. Näin voit olla varmempi siitä mitä tuote sisältää eikä sinun tartte olla pelkästään markkinointipuheiden varassa.

Kolmannen osapuolen analyysit ja laadukkaat yhteisvaikutuksia sisältävät CBD-öljyt ja CBD-tuotteet löydät verkkokaupastamme.

 

Lähteet

 

  1. Marja Vihervaara & Aleksi Hupli. 2021. Lääkekannabis – Tiedettä ja tosielämän tarinoita. Basam Books. s. 53.
  2. Gonqalves E. C. D. & muut. 2020 Terpenoids, Cannabimimetic Ligands, beyond the Cannabis Plant. https://www.researchgate.net/publication/340403344_Terpenoids_Cannabimimetic_Ligands_beyond_the_Cannabis_Plant/fulltext/5e8ca6fa299bf1307985bead/Terpenoids-Cannabimimetic-Ligands-beyond-the-Cannabis-Plant.pdf?origin=publication_detail#page28 viitattu 27.2.2022
  3. Mei Wang ym. 2016. Cannabis Cannabinoid Res. Decarboxylation Study of Acidic Cannabinoids: A Novel Approach Using Ultra-High-Performance Supercritical Fluid Chromatography/Photodiode Array-Mass Spectrometry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28861498/

Saatat pitää myös…

Endometrioosi ja CBD

Endometrioosi ja CBD

Endometrioosi on yksi yleisimmistä naisten gynekologisista sairauksista. Endometrioosia sairastaa 10–15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista. Tässä artikkelissa tutustumme aiheeseen endometrioosi, sen kehittymiseen vaikuttaviin tekijöihin,...

lue lisää
Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljyä saadaan Nigella Sativa -kasvin siemenistä puristamalla. Kasvia on käytetty perinteisesti lääkkeenä ja mausteena jo tuhansien vuosien ajan. Varhaisimmat viitteet ajoittuvat muinaiseen Egyptiin asti. Mustakuminan siemeniä on löydetty faarao Tutakhamonin...

lue lisää
CBD-voiteet nyt pysyvästi edullisemmin

CBD-voiteet nyt pysyvästi edullisemmin

Suosittujen CBD-kosmetiikkavoiteiden hintoja laskettiin tuntuvasti. Tuotteiden valmistushinnat laskivat, joten myös verkkokaupan hinnat päivitettiin pysyvästi edullisemmaksi. Voit lukea lisää tarkempaa tietoa tuotteiden ominaisuuksista siirtymällä tuotteen...

lue lisää

Tilaa uutiskirje ja hyödy eduista!

🌱 Säästät 10% jokaisesta ostoksestasi.
🌱 Tulet CBD:n mestariksi, kun opit kaiken tarpeellisen hampusta ja CBD:stä.
🌱 Saat ensimmäisenä tietoa uutisista ja tuotteista.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)