Hamppuöljyä vai kannabisöljyä?

Mitä on hamppuöljy? Mitä eroa on hamppuöljyllä ja kannabisöljyllä? Onko kannabisöljy sama kuin hamppuöljy? Mitä hampunsiemenöljy sisältää?

Hamppuöljyllä tarkoitetaan usein puhekielessä hampunsiemenistä puristettavaa omegapitoista ja ravintorikasta siemenöljyä, jota käytetään ruokaöljynä ja lisukkeina. Kannabisöljyllä taas viitataan useimmiten kasvin muista osista kuten kukinnoista ja lehdistä valmistettavaan uutteeseen, eli CBD-öljyyn, joka sisältää mm. kannabinoideja ja terpeenejä. Kukinnoista ja lehdistä tehtyä kannabisöljyä käytetään yleensä sen sisältämien ominaisuuksien takia tasapainottamaan elimistön hyvinvointia.

Hampunsiemenöljy, eli hamppuöljy

Hamppuöljyä saadaan kylmäpuristamalla kokonaiset hampunsiemenet ja ottamalla niiden sisältämä hyvälaatuinen ja omegapitoinen öljy talteen. Lopputuloksena on kirkkaan vihertävä ja kauniisti kultaisena loistava nestemäinen hamppuöljy. Jäljelle jäävästä massasta / siemenkakusta valmistetaan hamppujauhoa ja -proteiinia.

Kannabisöljyn käyttö ja valmistus

Kannabisöljyt valmistetaan useimmiten hiilidioksidiuutoksella tai uuttamalla vaikuttavat aineet kuumaan öljyyn. Rasvaliukoisuutensa ansiosta uuttamiseen voidaan käyttää lähes mitä tahansa öljyä. Yleensä käytetään oliivi- tai kookosöljyä, jotka kestävät lämpöä monia muita öljyjä paremmin.

Hamppu- ja kannabisöljyn käytön historia ja tulevaisuus

Hampunsiemenöljyn käytöstä löytyy viitteitä todella varhaisista ajoista lähtien. Hamppu on ollut Suomessakin tutkitusti ensimmäisiä viljelyskasveja. Kannabisöljyt ja kannabistinktuurat olivat 1930-luvulle asti  Yhdysvaltain lääkeluettelossa ensisijainen lääke yli sataan erilliseen sairauteen tai tautiin.

Hamppu = hyötyhamppu ja kannabis = lääkekannabis

Vaikka hampun tieteellinen nimi onkin “cannabis” niin yleensä hampusta puhuttaessa, tarkoitetaan nimenomaan teollisia kuitu- ja öljyhamppulajikkeita (Cannabis sativa), kun taas kannabiksesta puhuttaessa viitataan yleensä Cannabis indica -lajiin, jolla on voimakkaammat lääkinnälliset ominaisuudet.

Nykypäivänä myös Cannabis sativa -lajikkeita on jalostettu lääkinnällisiin tarkoituksiin. Keskimäärin Cannabis indica -lajikkeissa on kuitenkin huomattavasti suuremmat pitoisuudet kannabinoideja kuin kuitu- ja öljylajikkeissa. Toki poikkeuksia on näissäkin ja tiettyjen kuitu- ja öljyhamppulajikkeiden kannabinoidipitoisuudet kuten CBD ja sen esiaste CBD-A (kannabidiolihappo) saattavat olla luontaisesti merkittävästi korkeammat kuin erityisesti lääkkeeksi jalostetuissa lajikkeissa. Erilaisia hamppulajikkeita on jalostettu vuosisatojen aikana valtavasti ja ne kaikki muodostavat oman erityisen kannabinoidiprofiilinsa. Toinen lajike sopii paremmin toiselle ja toinen toiselle.


Hampunsiemenöljyn käyttö ja valmistus

Hamppuöljy valmistetaan puristamalla kokonaiset hampunsiemenet ja ottamalla niiden sisältämä hyvälaatuinen ja omegapitoinen öljy talteen. Lopputuloksen tulisi olla kirkkaan vihertävä ja kauniisti kultaisena loistava nestemäinen hamppuöljy. Kuorenpalaset ja mahdollinen sakka siivilöidään siis kokonaan pois öljyä valmistaessa.

Parasta ruokaöljyä etsiessä suosittelemme valitsemaan aina kylmäpuristettua ja laadukasta hampunsiemenöljyä, joka on pakattu tummaan lasiin. Tuoreessa ja kylmäpuristetussa hampunsiemenöljyssä maku on raikkaimmillaan ja sitä voisi kuvata kevyen pähkinäiseksi. Hamppuöljy ei säily kovin hyvin sen runsaan omega-rasvapitoisuuden vuoksi. Ainoa keino saada hampunsiemenöljy säilymään hyvänä useitakin kuukausia on idättäminen. Idättämisen avulla E-vitamiinin määrä kasvaa moninkertaiseksi. E-vitamiini on rasvaliukoinen antioksidantti, joka suojelee rasvahappoja hapettumiselta. Idätetty hamppuöljy säilyy päiväykseen asti tuoreen hamppuöljyn makuisena. Tavallinen hamppuöljy on usein kaupan hyllyllä jo tunkkaisen eltaantuneen makuinen, koska omega-rasvahapot ovat alkaneet hapettua. Avattuna hampunsiemenöljy säilyy parhaiten jääkaapissa.

Hampunsiemenöljy sopii käytettäväksi sellaisenaan tai antamaan miellyttävää lisäpotkua esimerkiksi salaattikastikkeisiin, puuroon, jogurttiin ja smoothieseen. Hampunsiemenöljy sopii myös leivontaan, mutta ei paistamiseen. Lämmittäessä korkeisiin lämpötiloihin hampunsiemenöljy saattaa menettää sen terveyttä edistävät ominaisuudet ja rakenne voi muuttua epäsuotuisaksi. Hamppöljy kannattaakin lisätä ruokaan siis vasta valmistuksen jälkeen, erityisesti mikäli ruokaa kuumennetaan yli 150 asteeseen. Leivonnassa hampunsiemenöljyä voi käyttää. Hampunsiemenöljy sopii erinomaisesti myös vartalo- ja hiusöljynä käytettäväksi.

Terveellisten rasvahappojen, vitamiinien ja antioksidanttien ansiosta myös hampunsiemenöljyllä voi olla lukuisia terveyttä edistäviä vaikutuksia liittyen aivojen, verisuonten ja sydämen hyvinvointiin. Suuren E-vitamiini-  ja omega-3-rasvahappopitoisuuden ansiosta hamppuöljyllä on myös tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia. Siementen sisältämät omega-6-ja-3-rasvahapot ovat hieman lähteestä riippuen suhteessa 3:1 tai 2:1, joka on lähellä terveen ihmisen luontaista rasvahappokoostumusta.

Hampunsiemenet kuten monet muutkin siemenet ja pähkinät sisältävät myös ns. antiravinteita, joita voidaan vähentää idättämällä siemenet ennen käyttöä. Idättämisen avulla keho pystyy hyödyntämään siementen ravintoaineita huomattavasti tehokkaammin kuin idättämättömänä. Idätyksen aikana hampunsiementen E-vitamiinin määrä voi kasvaa jopa moninkertaiseksi. Rasvaliukoisena vitamiinina se suojaa hampun rasvahappoja vapailta radikaaleilta ja hapettumiselta, jonka ansiosta idätetty öljy voi säilyttää raikkaan maun huomattavasti pidempään kuin idättämättömästä siemenestä valmistettu hamppuöljy.



Kannabisöljyn käyttö ja valmistus

Kannabisöljyt valmistetaan useimmiten hiilidioksidiuutoksella (CO2) tai uuttamalla vaikuttavat aineet kuumaan öljyyn. Rasvaliukoisuutensa ansiosta uuttamiseen voidaan käyttää lähes mitä tahansa öljyä. Yleensä käytetään oliivi- tai kookosöljyä, jotka kestävät lämpöä monia muita öljyjä paremmin.

Kannabinoidien vaikutuksia elimistöön on tutkittu vuosikymmenien ajan todella laajasti. Vaikka tutkimukset ovatkin lisääntyneet viime vuosina merkittävästi, ei kaikkia hampun ominaisuuksia ja vaikutuksia tunneta vielä täysin. Tällä hetkellä siitä on löydetty jo yli 400 erilaista ainesosaa ja jonkin verran pystytään erottelemaan mitkä kannabinoidit vaikuttavat mihinkin reseptoreihin. Osassa tutkimuksista käy ilmi myös se, että kannabinoidit, terpeenit ja flavonoidit ovat yhdessä tehokkaampia kuin yksittäin. Tämän perusteella ns. full spectrum tuotteet eli ns. täyden kirjon kannabinoidituotteet ovat tehokkaampia kuin isolaatit eli toisistaan eristetyt ainesosat kuten kannabidioli (CBD).

Kannabisöljyjä markkinoidaan monesti myös nimellä “CBD-öljy”. Joskus myös muista kannabinoidiuutteista käytetään hieman harhaanjohtavasti nimeä “kannabisöljy”, vaikka ne olisivatkin uutettu alkoholiin tai kasviglyseroliin. Alkoholipohjaiset uutteet ovatkin tarkemmin ottaen tinktuuroita tai muita seoksia eikä varsinaisesti öljyjä.


Öljyn käytön historia ja tulevaisuus

Hampunsiemenöljyn käytöstä löytyy viitteitä todella varhaisista ajoista lähtien. Hamppu on ollut Suomessakin tutkitusti ensimmäisiä viljelyskasveja. Ensimmäiset kannabisöljyt ovat tuskin olleet samanlaisia kuin nykypäivänä, sillä välineet ja uuttomenetelmät ovat kehittyneet viime vuosikymmenien aikana merkittävästi. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hamppua olisi käytetty hyvinvoinnin tueksi ja lääkkeenä jo vuosituhansien ajan sen monessa eri muodossa.

Nykyteknologian avulla hampusta on mahdollista eristää jokainen ainesosa erilleen ja tutkia niiden yksittäisiä vaikutuksia elimistön endokannabinoidijärjestelmään ja sitä kautta yleiseen tasapainoon ja hyvinvointiin.

Endokannabinoidijärjestelmä on löydetty ainakin kaikilta nisäkkäiltä, linnuilta, liskoilta ja kaloilta. Hamppuöljy ja kannabinoidituotteet ovatkin kasvattaneet suosiotaan myös lemmikkien hyvinvointituotteina ja ravintolisinä. Uusia tutkimuksia aiheesta tehdään jatkuvasti lisää. Hamppuöljyjen käytön on ennustettu kasvavan räjähdysmäisesti seuraavien vuosien aikana. Kovaa kasvua nähdään erityisesti kannabinoidipitoisten öljyjen ja muiden kannabinoidituotteiden kohdalla. CBD:tä lisätään nyt jo tuhansiin erilaisiin tuotteisiin kosmetiikasta elintarvikkeisiin, ravintolisiin ja muihin erikoistuotteisiin.