Hampun historia

”Jo Aladdinin lampussa paloi hampunsiemenöljy. Vasta 1800-luvulla sen syrjäytti valaanöljy hamppupurjeiden mahdollistaman valaanpyynnin vilkastuttua.” 
– J.K.Ihalainen: Hamppu Suomessa, Palladium Kirjat 1993 –

Tämä ja muut hampun historiaan liittyvät tositarinat löydät tältä sivulta.

Miksi hampun historia on merkityksellinen monessakin suhteessa?

Koska se on samalla rasismin ja teollisuuden propagandan historiaa. Tällä sivulla tutkitaan kuinka 1800-luvun verojen maksuvälineenä käytetystä hampusta tuli tappavan vaarallinen huume 1900-luvun valheellisen propagandan vaikutuksesta, sekä sitä kuinka silloin annettu polttomerkki vielä tänä päivänäkin estää hampputeollisuuden kasvua.

Hamppu on ihmiskunnan monipuolisin hyötykasvi

Hampun hyötykäyttö ei rajoitu pelkästään talonpoikien kestäviin vaatteisiin ja purjelaivojen aikakaudelle, vaan siitä saadaan valmistettua tuhansia nykypäivän tuotteita niin vaate-, paperi-, rakennus- kuin liikenneteollisuudessakin.

Syy, miksi emme käytä luontoa ravitsevaa hamppua tuotteidemme valmistamiseen, juontuu historiasta.
Samoin kuin syy sille, miksi edelleen kohtelemme rikollisina ja puhumme alentuvasti ihmisistä, jotka valitsevat nautintoaineekseen mieluummin kannabiksen kuin alkoholin.
Samoin kuin syy sille, miksi edelleen tuomitsemme ihmisiä lain edessä siitä, että he kokevat sairauksiaan ja vaivojaan parantavan paremmin puutarhassa itse kasvatettu kannabiskasvi kuin lääketeollisuuden synteettiset valmisteet.

Hampun historia on rasismin ja teollisuuspropagandan historiaa. Historiaa, jonka vaikutukset tunnemme elävinä ja voimissaan vielä tänäkin päivänä.

Miksi kannabis tulisi laillistaa?

Olisi tekopyhää hamppualan toimijalta väittää, ettei kannabis sen lääkinnällisessä käyttömuodossa kiinnostaisi. Tottakai kasvin kaikkein tuottoisimpaan osaan liittyvä bisnes kiinnostaa.

Mutta vielä enemmän meitä kiinnostaa kestävä hyvinvointi. Olisi hienoa nähdä, kuinka stigman poistamisen myötä kannabistuotteiden kasvava kysyntä mahdollistaisi investointeja hampputeollisuuteen, kuinka maaseutu elävöityisi lisääntyneen tuotannon myötä, kuinka hamppupellot parantaisivat maaperää ja ilmakehää, ja kuinka saisimme rakennuksiimme ja öljyihimme luonnollista ja puhdasta raaka-ainetta.

Yhtä lailla hienoa olisi nähdä, ettei hyvinvointivaltiomme syrjäyttäisi kansalaisiaan yhteiskunnan lainsuojattomiksi vain siksi, että alkoholin ja lääkkeiden sijasta he valitsevat rentoutua ja parantaa itseään kannabiksen avulla.

On vaikea kuvitella kestävää hyvinvointia kansalaisilleen luovaa yhteiskuntaa, mikäli kannabiksen kieltolaista ei luovuta.

Lisäksi laittomuuden stigma hankaloittaa myös päihteettömän kannabiksen käytön kehitystä ja siten maatalous- ja elintarvikealaa.

Mikäli todella tavoittelemme syrjäytymisen vähentämistä, kipupotilaiden hyvinvointia, suurempaa hiilensidontakykyä, maaseudun elävöittämistä, kansallisen ruokaomavaraisuuden runsautta, puhtaita biopolttoaineita ja terveellisen hengityksen mahdollistavia rakennusmateriaaleja, niin kannabiksen laillistamisen tulisi mitä pikimmiten olla yksi Suomen tärkeimpiä poliittisia tavoitteita.

Mistä eri osioista tämä hampun historia koostuu?

Ikivanha hyötykasvi

Miksi hyötykasvi julistettiin laittomaksi

Kieltolaista yleiseen hyväksyntään

Tänne on tulossa tiukkaa faktaa hampusta ja sen historiasta. Tule siis takaisin tänne hakemaan tietoa, jonka valossa yhdessä muutamme maailmaa kohti kestävää hyvinvointia.

 

Ei ole myöskään yhtään hassumpi idea liittyä alla olevasta kaavakkeesta muiden edelläkävijöiden sisäpiiriin.