Hampun historia

”Jo Aladdinin lampussa paloi hampunsiemenöljy. Vasta 1800-luvulla sen syrjäytti valaanöljy hamppupurjeiden mahdollistaman valaanpyynnin vilkastuttua.” 
– J.K.Ihalainen: Hamppu Suomessa, Palladium Kirjat 1993 –

Tämä ja muut hampun historiaan liittyvät tositarinat löydät tältä sivulta.

Miksi hampun historia on merkityksellinen monessakin suhteessa?

Koska se on samalla rasismin ja teollisuuden propagandan historiaa. Tällä sivulla tutkitaan kuinka 1800-luvun verojen maksuvälineenä käytetystä hampusta tuli tappavan vaarallinen huume 1900-luvun valheellisen propagandan vaikutuksesta, sekä sitä kuinka silloin annettu polttomerkki vielä tänä päivänäkin estää hampputeollisuuden kasvua.

Hamppu on ihmiskunnan monipuolisin hyötykasvi

Hampun hyötykäyttö ei rajoitu pelkästään talonpoikien kestäviin vaatteisiin ja purjelaivojen aikakaudelle, vaan siitä saadaan valmistettua tuhansia nykypäivän tuotteita niin vaate-, paperi-, rakennus- kuin liikenneteollisuudessakin.

Syy, miksi emme käytä luontoa ravitsevaa hamppua tuotteidemme valmistamiseen, juontuu historiasta.
Samoin kuin syy sille, miksi edelleen kohtelemme rikollisina ja puhumme alentuvasti ihmisistä, jotka valitsevat nautintoaineekseen mieluummin kannabiksen kuin alkoholin.
Samoin kuin syy sille, miksi edelleen tuomitsemme ihmisiä lain edessä siitä, että he kokevat sairauksiaan ja vaivojaan parantavan paremmin puutarhassa itse kasvatettu kannabiskasvi kuin lääketeollisuuden synteettiset valmisteet.

Hampun historia on rasismin ja teollisuuspropagandan historiaa. Historiaa, jonka vaikutukset tunnemme elävinä ja voimissaan vielä tänäkin päivänä.

Hampputeollisuuden kasvattaminen luo kestävää hyvinvointia

Parasta mitä hampputeollisuudelle voidaan tehdä on kasvattaa markkinoita, koska mitä enemmän hampputuotteita kulutetaan, sitä enemmän hampputuotteita voidaan kehittää ja valmistaa.

Hamppuyrittäjänä sitä kuulee ihmisten sanovan, että käyttäisin enemmän hamppua, jos sitä olisi saatavilla ja ostaisin hampusta tehtyjä vaatteita, jos ne olisivat halvempia.

Faktahan on se, että kysyntä määrää markkinat. Eli kun tuotteita kulutetaan enemmän, niitä tuotetaan enemmän, jolloin myös hinnat voidaan pitää matalampina.

1900-luvun alkuun asti hamppua käytettiin enemmän kaikessa mahdollisissa muodoissa. Synteettisten kuitujen ja niiden tehokkaampien tuotantomenetelmien kehittymisen myötä hampun kulutus alkoi hiipua, erityisesti koska sen työstäminen oli vaivalloisempaa sen vahvuuden vuoksi. 

Nyt kun luonnonkuidut ovat taas ekologisuutensa ja kestävyytensä ansiosta suosiossa, on hyvä aika alkaa ostopäätöksillä luomaan kestävää hyvinvointia.

Mistä eri osioista tämä hampun historia koostuu?

Ikivanha hyötykasvi

Miksi hyötykasvi julistettiin laittomaksi

Kieltolaista yleiseen hyväksyntään

Tänne on tulossa tiukkaa faktaa hampusta ja sen historiasta. Tule siis takaisin tänne hakemaan tietoa, jonka valossa yhdessä muutamme maailmaa kohti kestävää hyvinvointia.

 

Ei ole myöskään yhtään hassumpi idea liittyä alla olevasta kaavakkeesta muiden edelläkävijöiden sisäpiiriin.