Inkivääri on Aasiassa luonnonvaraisena kasvava kasvi, jolla on tutkimusten mukaan monipuolisia vaikutuksia terveyteen. Tässä artikkelissa tutustutaan inkivääriin, sen ominaisuuksiin, käyttöön ja viljelyyn.
Mitä inkivääri on?
Inkivääri (Zingiber officinale) on ruohovartinen, yksisirkkainen Aasiasta kotoisin oleva kasvi, jota on käytetty niin mausteena kuin lääkkeenäkin jo tuhansia vuosia. Se kuuluu inkiväärikasvien heimoon, johon kuuluvat myös mm. kardemumma ja kurkuma. Inkiväärikasveista käytetään yleensä sen mehevä maavarsi ja sillä on monipuolisia käyttötarkoituksia. Maavarresta kasvaa miedosti tuoksuva ruoho, joka voi kasvaa metrin pituiseksi.
Inkivääri sisältää mm. hiilihydraatteja, kivennäis- ja hivenaineita, vitamiineja, tryptofaania ja valtavan määrän erilaisia yhdisteitä, joista myös terveysvaikutukset muodostuvat. Inkiväärissä on mm. terpeenejä, gingerolia, shogaolia, galanolaktonia, zingibereeniä, pareidolia ja zingeronia. (1,2)
Inkiväärin vaikutus terveyteen
Inkiväärillä on tutkimusten mukaan positiivisia vaikutuksia terveyteen. Inkivääri on antioksidanttinen, antimikrobinen ja tulehdusta ja hermoston tulehdusta lievittävä. Inkivääri saattaa lievittää mm. kemoterapian aiheuttamaa pahoinvointia sen lisäksi, että se saattaa ehkäistä syöpää, ehkäistä väsymystä ja parantaa yleistä elämänlaatua. Myös rappeuttavia sairauksia, kuten reumaa hidastavia, ruuansulatusta parantavia ja sydän- ja verisuoniterveyteen vaikuttavia ominaisuuksia on havaittu niin tutkimuksissa ja käyttökokemuksissakin.
Inkivääri saattaa myös auttaa lihaskipuun vähentävästi, kun sitä nautitaan ennen urheilusuorituksia. Lisäksi sillä on todettu viruksia, bakteereita ja jopa loisia tappavia vaikutuksia. (1,2,3,4)
Alle on lueteltu muutamia kohteita, joihin inkivääri vaikuttaa.
Verenpaine saattaa laskea inkiväärin avulla
Joidenkin tutkimusten mukaan inkivääri saattaa vaikuttaa verenpaineeseen sitä alentavasti. Inkivääri saattaa laajentaa verisuonia, parantaa verenkiertoa ja sisältää sellaisia vitamiineja ja hiven- ja kivennäisaineita jotka vaikuttavat verenkiertoon ja -paineeseen positiivisesti. (3,4)
Koska inkivääri saattaa laskea verenpainetta ja vaikuttaa verisuoniterveyteen esim. verta ohentavasti, joten sen käytön kanssa kannattaa olla varovainen mikäli käyttää verta ohentavia lääkkeitä tai verenpaine on alhainen jo valmiiksi.
Maksa-arvot voivat parantua inkiväärin vaikutuksesta
Eläinkokeiden mukaan inkiväärillä on maksaa suojaavia ja mm. maksakirroosia ja rasvamaksaa ehkäiseviä vaikutuksia. Inkivääri näyttää vaikuttavan sekä alkoholista johtuvaan että ei-alkoholi peräiseen rasvamaksaan. (1,5,6)
Inkiväärin käyttö raskauden aikana
Vaikka inkiväärillä saattaa olla pahoinvointia lievittävä vaikutus, Suomessa sitä ei suositella raskaana oleville. Jotkut yhdisteet, joita inkivääri sisältää, saattavat olla haitallisia sikiön kehitykselle, mutta tutkimusta inkiväärin haitoista raskaudelle tai kehittyvälle sikiölle ei ole tehty kovinkaan laajasti.
Eräässä tutkimuksessa inkiväärin havaittiin olevan tehokas hyperemeesiin, kun sitä verrattiin plaseboon ja B6-vitamiiniin. Aasiassa inkivääriä on käytetty läpi raskauksien tuhansia vuosia ilman mitään selkeitä haittoja sikiölle.
Raskausaikana juuri mitään yrttejä ei kannata käyttää säännöllisesti, eikä inkivääri tee siinä poikkeusta. Satunnainen inkivääriteen juonti tai inkiväärin käyttö mausteena tuskin kuitenkaan on haitaksi. (1,7)

Inkiväärillä ja sitruunalla saattaa olla toisiaan tukevia vaikutuksia joista on helppo nauttia mm. teen muodossa.
Inkiväärin käyttö
Inkivääriä on saatavilla eri muodoissa ja sitä käytetään niin mausteena, lääkkeenä kuin herkutteluunkin. Sitä saa tuoreena, kuivattuna, jauheena, karkkeina, mehuna, mehushottina, fermentoituina kapseleina, suklaalla tai sokerilla päällystettynä jne.
Inkivääriä voi ostaa tavallisista ruokakaupoista tuoreena, kuivattuna jauheena, etikkaan säilöttynä tai mehuksi puristettuna ja sitä saa luontaistuotekaupoista erilaisina valmisteina aina suklaista kapseloituihin jauheisiin.
Inkiväärin säilytys on helppoa. Tuore inkivääri säilyy joitakin viikkoja huoneenlämmössä ja jääkaapissa pidempään. Kuivattu jauhe säilyy jopa vuosia huoneenlämmössä. Erilaiset inkiväärivalmisteet säilyvät valmistajan ohjeiden mukaisesti.
Inkivääri ja sitruuna
Inkivääri ja sitruuna ovat hyvä yhdistelmä, sillä ne sopivat hyvin yhteen niin makunsa kuin terveysvaikutusten puolesta. Inkiväärin ja sitruunan yhdistelmän sanotaan mm. poistavan ylimääräistä nesteitä elimistöstä eli vähentävän turvotusta, alentavan verenpainetta, tehostavan aineenvaihduntaa, estävän liiallisen rasvan imeytymistä, helpottavan flunssan oireita. Sekä inkivääri että sitruuna sisältävät molemmat erilaisia vitamiineja ja hiven- ja kivennäisaineita kuten C-vitamiinia ja kaliumia.
Sitruunasta ja inkivääristä voi valmistaa joko jääkaapissa säilytettävän juoman tai nauttia yhdistelmän lämpimänä teenä.
Inkiväärin kasvatus
Luonnonvaraisena inkivääri kasvaa Aasiassa, mutta sitä viljellään nykyään ympäri maailman niin avomaalla kuin kasvihuoneissa. Inkivääriä viljellään jopa Suomessa, tiettävästi ainakin yhden kaupallisen viljelijän voimin (8), mutta suurimmat kaupalliseen tarkoitukseen menevät sadot kasvatetaan Intiassa, Jamaikalla, Perussa ja Kiinassa.

Inkivääri kasvaa tavallisesti aasiassa, mutta sitä voi viljellä myös Suomessa kotioloissa.
Viljelyohje
Inkivääriä voi kasvattaa myös kotona kaupasta saatavien juurakoiden avulla joko sisällä ruukussa tai kesällä kasvihuoneessa. Kaupasta ostettu maavarsi asetellaan laakeaan, vatimaiseen astiaan lappeelleen ja se peitetään mullalla kevyesti. Juurakko saa jäädä mullan pintaan, eikä haittaa vaikka osa siitä on näkyvissä. Mullan tulee pysyä kosteana, mutta ei liian märkänä ja ruukun pinnalle voi asetella kelmun, jossa muutamia reikiä. Inkivääri pitää kovasti lämmöstä ja kosteudesta. Muutaman viikon kuluessa maavarsi alkaa kasvattamaan ruohomaista vartta ja pikkuhiljaa myös uutta maavartta mullan pinnan alle. Sato on korjattavissa muutaman kuukauden kuluessa tai heti kun uutta juurakkoa alkaa muodostua sen verran että siinä on jotain mistä voi ottaa palasen. Kotioloissa kasvatettu inkivääri ei välttämättä ole kovin satoisa, mutta se kasvattaa hienon ruohomaisen kasvuston, joka kasvaa nopeasti jopa 1,5 metrin korkuiseksi.
Yhteenveto
Inkivääri on monivuotinen ruohovartinen kasvi, joka on tunnettu mausteena ja lääkkeenä jo tuhansia vuosia. Sillä on havaittu useita terveyden kannalta merkittäviä vaikutuksia ja sen käyttö on varsin helppoa, sillä sitä saa ihan tavallisista ruokakaupoista niin kuivattuna kuin tuoreena.
Lähteet
- Ahn N., Kim S., Long N., Min J., Yoon Y., Kim M., Lee E., Kim T., Yang Y., Son E., Yoon S., Diem N., Kim H sekä Kwon S.. 2020. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/. Viitattu 9.3.2023.
- Mashhadi N., Ghiasvand R., Askari G., Hariri M., Darvishi L sekä Mofid M.. 2013. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/. Viitattu 9.3.2023.
- Herbazest editorial team. 2020. Herbazest. Ginger and blood pressure. https://www.herbazest.com/herbs/ginger/ginger-and-blood-pressure. Viitattu 9.3.2023.
- Ben-Yehuda E.. 2023. Resperate. The healing root : 8 amazing benefits of ginger. https://www.resperate.com/blog/hypertension/diet/healthy-foods/healing-root-ginger-reduces-high-blood-pressure. Viitattu 9.3.2023.
- Yi-Shin H.. 2019. The hepatoprotective effect of ginger. https://journals.lww.com/jcma/fulltext/2019/11000/the_hepatoprotective_effect_of_ginger.1.aspx. Viitattu 9.3.2023.
- Rahimlou M., Yari Z., Hekmatdoost A., Alavian S. sekä Keshavarz S.. 2016. Ginger Supplementation in Nonalcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4834197/. Viitattu 9.3.2023.
- 2021. Ruokavirasto. Varoitusmerkintä inkivääriä sisältäviin ravintolisiin sekä inkivääriteehen ja sitä vastaaviin. https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/elintarvikeala/pakkausmerkinnat-ja-markkinointi/pakolliset-elintarviketiedot/kayttoohje-ja-varoitusmerkinta/varoitusmerkinta-inkivaaria-sisaltaviin-ravintolisiin-seka-inkivaariteehen-ja-sita-vastaaviin/. Viitattu 9.3.2023.
- Mustonen R.. 2018. Maaseudun tulevaisuus. Kotimainen inkivääri vietiin käsistä – Liperiläiset kasvattajat opettelevat viljelyyn kantapään kautta. https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipide/c731d220-3826-57e0-bd1d-43d04a24a9d1. Viitattu 9.3.2023.