Stigma kannabiksen ympärillä hälvenee

 

Cannabis sativa, maailman monipuolisin viljelykasvi, on pitkään ollut valheellisen propagandan uhri. Propangan, joka eniten on hyödyttänyt lääketeollisuutta (1). Propaganda on ollut niin vaikuttavaa, että eivät edes kannabiksen hyötykäytön kannattajat ole uskoneet, että stigmasta päästäisiin lähiaikoina eroon. Kyynisesti on ajateltu, että Suomi on varmaan viimeinen EU-maa, joka ryhtyy järkeistämään politiikkaansa kannabiksen suhteen.

 

Mutta mutta… Osallistuessani Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n järjestämille vuoden 2018 Päihdepäiville sain yllätyksekseni huomata, että meillä on päihdetyöntekijöinä asioista erittäin hyvin perillä olevaa väkeä.

 

Päihdepäivien teemana oli mielenterveys, ja näin ollen myös kannabis, koska monet edelleen ylläpitävät uskomusta, jonka mukaan kannabis olisi suurin syypää päihteidenkäyttäjien mielenterveysongelmiin.

 

Kuitenkin lukuisten tutkimusten sekä oman ja lähimmäisten kokemusten perusteella voin perustellusti väittää, että psyykelääkkeet, transrasvainen pikaruokavalio ja alkoholi vaikuttavat mielenterveyteen paljon negatiivisemmin kuin kannabis. (2.,3.,4.,5.) Myös päihdetyöntekijöiden puheissa toistui alkoholin ja huonon ravinnon merkittävämpi osuus mielenterveysongelmiin.

 

Päihdetyöntekijöiden työtä ei yhtään helpota lääke- ja alkoholiteollisuuden pussiin pelaava valehtelu ja pelottelu. Päinvastoin he pyytävät, että kannabiksesta puhuttaisiin avoimesti, rehellisesti ja oikeilla käsitteillä.

 

Ajat ovat siis muuttumassa, sillä paikalla oli satoja päihdetyöntekijöitä ympäri Suomen. Maamme päihdetyötä hoitaa hyvä ja ansioitunut eri aspekteja avoimesti näkevä ammattilaisten joukko. Me, jotka tunnemme kannabiksen kuin omat taskumme, voimme auttaa heitä. Mekin voimme lopettaa valehtelun. Voimme myöntää, että on ihmisiä, jotka käyttävät kannabista ”väärin”, aivan kuten on ihmisiä, jotka käyttävät lääkkeitä tai alkoholia väärin. Ja meidän on myönnettävä, että myös kannabiksen väärinkäytöstä on harmia – vähemmän kuin lääkkeiden ja alkoholin väärinkäytöstä, mutta kuitenkin.

 

Allekirjoittanut on nuoruudessaan itsekin väärinkäyttänyt päihteitä – sekä alkoholia että kannabista. Monien päihderiippuvuuksien taustalla on yksinäisyys ja elämän kokeminen merkityksettömänä. Niin oli myös omalla kohdallani. Parasta mitä ikinä olen tehnyt on se, että uskalsin lähteä kohti unelmiani. Sen seurauksena olen onnistunut työllistämään itseni ja löytänyt kumppaneikseni samanhenkisiä ihmisiä.

 

Jos ennen kuin ymmärsin lähteä matkalle kohti unelmiani, olisin jäänyt poliisille kiinni kannabiksen polttamisesta ja minuun olisi isketty huumeidenkäyttäjän leima, olisin lamaantunut tästä syrjäyttävästä leimasta enkä edelleenkään tekisi elämälläni mitään mielekästä.

 

Sydämestäni toivon, että jokainen muukin päihteiden väärinkäytön ongelmista kärsinyt saisi kokea sen onnellisuuden ja flown tunteen, jota merkityksellisen työn tekeminen ihmiselle antaa. Uskon, että pian myös suurin osa suomalaisista jakaa tämän toiveeni yhteisestä tulevaisuudestamme: Sen sijaan, että rankaisemme ihmisiä heidän yrityksistään turruttaa yksinäisyyden ja merkityksettömyyden kokemuksiaan, me autamme toisiamme tunnistamaan omat vahvuutemme ja paikkamme yhteisössä sekä kannustamme toisiamme kohti unelmiamme.

 

Ja sanokaa minun sanoneen, että kyllä suomalainen maalaisjärki ennakkoluulot piankin voittaa: Suomi tulee olemaan yksi seuraavista EU-maista, jossa depenalisoidaan kannabiksen käyttö.

 

Rakkaudella,

Jaakko Myllyniemi

Hamppututkija⎟Hamppuyrittäjä

 

Lähteet:

Kuvateksti https://yle.fi/teos/huumesuomi/kannabis/

  1. Jack Herrer, The Emperor Wears No Clothes, 1985
  2. Megan Elizabeth Holt, DrPH, MPH, RD, Jerry W., PhD, Professor, Kelly R. Morton, PhD, Professor, and Serena Tonstad, M.D., Ph.D., MPH, Professor: Trans Fatty Acid Intake and Emotion Regulation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4607029/ Viitattu 21.9.2018
  3. Beatrice A. Golomb, Marcella A Evans, Halbert L. White and Joel E. Dimsdale: Trans Fat Consumption and Aggression https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3293881/ Viitattu 21.9.2018
  4. Michael Berk, Lana J. Williams, Felice N. Jacka, Adrienne O’neil, Julie A. Pasco, Steven Moylan, Nicholas B. Allen, Amanda L. Stuart, Amie C Hayley, Michelle L. Byrne and Michael Maes: So depression is an inflammatory disease, but where does the inflammation come from? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3846682/ Viitattu 21.9.2018
  5. Suomen mielenterveysseura, https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/mielenterveyden-h%C3%A4iri%C3%B6t/riippuvuusongelmat/alkoholin-liikak%C3%A4ytt%C3%B6-altistaa ja https://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/mielenterveyden-h%C3%A4iri%C3%B6t/riippuvuusongelmat/l%C3%A4%C3%A4keriippuvuuden-kehittymisen-voi-est%C3%A4%C3%A4 Viitattu 21.9.2018