Valitse sivu

Mitä on L-teaniini?

L-teaniinia sisältävää vihreää teetä eri muodoissa.

22.1.2023

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Mitä on L-teaniini?

L-teaniini on aminohappoyhdiste, jota valmistetaan yleensä vihreän teen (Camellia sinensis) lehdistä uuttamalla. L-teaniinia on löydetty myös ruskotateista (Imleria badia). Lisäravainteena teaniinia pidetään yleisesti rentouttavana ja sitä on käytetty jo pitkään mm. ravintolisien ainesosana. Sen käyttö on erityisen suosittua aamulla kahvin kanssa ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Teaniinia käytetään erityisesti lisäämään mielenrauhaa ja helpottamaan nukahtamista. Lue lisää mitä hyötyä ja mahdollista haittaa L-teaniinin käyttämisestä voi olla..

 

L-teaniinin vaikutus

 

L-teaniinin vaikutus on pitkäkestoinen. Sitä käytetään vähentämään stressiä ja henkistä väsymystä. Illalla otettuna sen sanotaan parantavan ja syventävän unen laatua. Aamulla kahvin kanssa L-teaniini rauhoittaa ja tasapainottaa kofeiinin vaikutusta.

 

Nopeuttaa nukahtamista

 

Journal Nutrients -lehdessäkin julkaistun tutkimusten mukaan L-teaniinista voi olla apua kognitiivisiin toimintoihin ja unettomuuden hoitoon, sillä se näyttää nopeuttavan nukahtamista ja vähentävän unihäiriöitä. Tutkimuksessa koehenkilöille annettiin 200 mg L-teaniinia kerran päivässä yhteensä neljän viikon ajan. Tuloksia verrattiin lumelääkettä ja L-teaniinia saaneiden kanssa ja teaniinilla näytti olevan useita positiivisia vaikutuksia. Tutkimus viittaa siihen, että L-teaniini voi olla potentiaalinen tapa edistää mielenterveyttä ihmisillä, joilla on kognitiivisia häiriöitä ja stressiin liittyviä haasteita. (1)

Lisää aivojen alfa-aaltojen määrää

 

Aivojen vireystilaa ja aktivaatiotasoja voidaan mitata EEG aivosähkökäyrän avulla. Stressin aikana EEG:n avulla aivoissa näyttää usein olevan reilusti beeta-aaltoja. Rentoutuneessa tilassa alfa-aaltojen määrä lisääntyy ja beta-aallot vähentyvät. L-teaniinin nauttiminen on tutkimuksissa lisännyt alfa-aaltoja kaikkialla aivoissa, joka puolestaan saa aikaan rentouttavan vaikutuksen.

 

Vähentää stressiä

L-teaniinin on tutkimuksissa havaittu lisäävän parasympaattisen hermoston toimintaa, joka ilmenee elimistön rentoutumisena. Tästä syystä jotkut käyttävät L-teaniinia myös jännitteiden ja ahdistuksen vähentämiseen.

 

Lisää keskittymiskykyä

Teaniini vaikuttaa aivojen alfa-aaltoihin saaden aikaan rentouden tilan, joka taas saattaa siten auttaa keskittymään paremmin. Myös kahvin tai kofeiinin kanssa nautittuna L-teaniini voi lisätä kognitiivista suorituskykyä ja vaikuttaa siten keskittymiskykyä parantavasti. 

 

Kahvia, kahvipapuja ja pressopannu.

L-teaniini voi vähentää kofeiinin sivuvaikutuksia ja parantaa unen laatua.

 

Tasapainottaa kofeiinin vaikutusta

L-teaniini tasaa kahvista tulevaa kofeiininousua ja lisää kognitiivista suorituskykyä samaan aikaan nautittuna. Teaniini sopii erityisen hyvin kofeiinille herkille ihmisille. Kahvin kofeiini alkaa vaikuttamaan n. puolessa tunnissa ja se aktivoi hermostoa ja vaikuttaa yleisesti energiatasoihin. Teaniinin kofeiinia tasapainottavat vaikutukset alkavat viimeistään tunnin sisällä sen nauttimisesta. 

L-teaniinin on kokeissa todettu vähentävän kofeiinin haitallisia sivuvaikutuksia ja parantavan unen laatua, silloin kun samana päivänä on juotu kahvia (2).

 

L-teaniinin käyttö

 

L-teaniinia otetaan yleensä kerran tai kahdesti vuorokauden aikana. Yleensä aamukahvin kanssa tai illalla ennen nukkumaanmenoa. Teaniinilla ei ole virallista päivittäistä suositusannostusta ja useimmiten käytettävä määrä on n. 200-400 milligrammaa 1-2 kertaa vuorokaudessa mainittujen hyötyjen saavuttamiseksi. Yhdessä kupillisessa teetä on keskimäärin noin 25-60 mg L-teaniinia.

 

L-teaniinin haittavaikutukset

 

Kuten kaikkien muidenkin lisäravinteiden kohdalla myös L-teaniinin haittavaikutukset on hyvä tiedostaa. Haittavaikutukset kiinnostavat ihmisiä erityisesti silloin kun lisäravinteita käytetään yhdessä muiden aineiden kuten alkoholin, kahvin tai lääkkeiden kanssa.

Keskimääräinen teaniinin vuorokausiannostus on 250 – 400 mg. Yliannostusta L-teaniinista on vaikea saada. Joissain tapauksissa suuremmat kuin 400 milligramman annokset saattavat aiheuttaa epämiellyttävää oloa. Raportoituja haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, päänsärky ja väsymys. Teaniinin käyttöä ei suositella mikäli tapana on kävellä unissa, nähdä painajaisia tai liian intensiivisiä unia.

Vihreää teetä, joka sisältää luonnollista L-teaniinia.

Luonnollinen L-teaniini valmistetaan vihreän teepensaan lehdistä (Camellia sinensis) uuttamalla.

 

Synteettinen vai luonnollinen

 

Kuten monia muitakin lisäravinteita voi valmistaa joko synteettisesti tai luonnollisesti. Näistä kahdesta luonnollinen L-teaniini on vaihtoehtona hyvin todennäköisesti parempi ja enemmän tutkittu vaihtoehto kuin synteettiset kemikaalit. L-teaniinia ostaessa kannattaakin perehtyä hieman tuotteen ja sitä myyvän yrityksen taustoihin. Verkossa myydään nykyään kaikenlaisia tuotteita markkinoiden parhaana vaihtoehtona, vaikka todellisuus saattaa olla hyvinkin kaukana huippulaadusta. Heikkolaatuisista ravintolisistä saattaa joidenkin tutkimusten mukaan olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Luontaisesti vihreän teen lehdistä valmistettu L-teaniini on paras vaihtoehto, jota myös Hamppumaa haluaa tarjota.

Kokemuksia L-teaniinista

 

Keskustelufoorumilta voi lukea erilaisia kokemuksia L-teaniinista ja monen mukaan siitä on ollu apua erityisesti stressiin, unihäiriöihin ja unettomuuden hoitoon. Kapseleiden lisäksi L-teaniinin lisääminen jauheena haluamaansa juomaan kuten veden tai mehun sekaan on kokemusten perusteella helppo tapa nauttia L-teaniinia. L-teaniinin nauttiminen yhdessä kahvin kanssa tasaa kofeiinipiikkiä. Vaikka teaniini sopii yhdessä kahvin kanssa on hyvä muistaa, että kahvin mahdolliset vieroitusoireet voivat teaniinista huolimatta tuntua normaalisti.

 

Yhteisvaikutukset

 

L-teaniinilla saattaa olla myös joitakin yhteisvaikutuksia muiden aineiden kanssa samaan aikaan käytettynä. Tälläisiä ovat esim alkoholi ja jotkut lääkkeet.

Alkoholi ja teaniinin nauttimista samaan aikaan ei suositella, koska se voi aiheuttaa huimausta, motoristen refleksien hidastumista ja joissain tapauksissa pahoinvointia.

Kuuluisa amerikkalainen neurotieteilijä ja Stanfordin yliopiston lääketieteellisen korkeakoulun apulaisprofessori Andrew Huberman suosittelee unettomuuden hoitoon luontaisen L-teaniinin nauttimista yhdessä magnesium bisglysinaatin tai magnesium l-treonaatin kanssa 30-60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa (3).

L-teaniinin käyttäminen yhdessä kahvin kanssa on suosittu tapa tasapainottaa kofeiinin vaikutuksia. Useampi tutkimus viittaa siihen, että kofeiini ja L-teaniini voivat yhdessä parantaa suorituskykyä kognitiivisesti vaikeissa tehtävissä (4).

Nämä tulokset toistavat aiempia todisteita, jotka viittaavat siihen, että L-teaniini ja kofeiini yhdessä ovat hyödyllisiä parantamaan suorituskykyä kognitiivisesti vaativissa tehtävissä.

 

L-teaniini ja lääkkeiden yhteisvaikutukset

 

Verenpainelääkkeet ja L-teaniini yhdessä saattavat laskea verenpainetta. Verenpainetta kannattaakin seurata silloin kun lääkkeitä ja teaniinia käytetään samanaikaisesti.

Myös jotkut keskushermostoon vaikuttavat rauhoittavat lääkkeet saattavat vaikuttaa yhdessä L-teaniinin kanssa lisäten uneliaisuutta ja hengityksen hidastumista. Vaikka asiaa ei ole tutkimuksissa pystytty vielä vahvistamaan toistuvasti, niin teaniinin käyttöä kannattaa tarkkailla yhdessä rauhoittavien lääkkeiden kanssa otettuna. 

 

Yhteenveto

 

L-teaniini on yleisesti käytetty aminohappo, joka vaikuttaa tutkimusten mukaan mm. elimistöä rentouttavalla tavalla ja nopeuttaa nukahtamista. Teaniinia saadaan teepensaan lehdistä (Camellia sinensis) ja se voi lisätä vastustuskykyä, vähentää stressiä, lisätä keskittymiskykyä ja aivojen alfa-aaltonen määrää.

Teaniinin tavallinen vuorokausiannostus on 200-400 milligrammaa. L-teaninilla ja joillakin lääkkeillä voi olla samaan aikaan nautittuna haitallisia yhteisvaikutuksia. Mikäli vaihtoehtoja on tarjolla suosittelemme aina valitsemaan luonnollisen vaihtoehdon synteettisen L-teaniinin sijaan.

Lähteet

 

  1. Hide S. ym. 2019. Nutrients. Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31623400/. Viitattu 14.12.2022.
  2. Sovijärvi O., Arina, T. Halmetoja J. 2017. Biohakkerin käsikirja. Päivitä itsesi ja vapauta sisäinen potentiaalisi. Biohakkerin käsikirja -kirjat. 
  3. Huberman A. 2021. Hubermanlab.com. Toolkit for sleep. https://hubermanlab.com/toolkit-for-sleep/. Viitattu 14.12.2022
  4. Owen G. ym. 2008. Nutr Neurosci. The combined effects of L-theanine and caffeine on cognitive performance and mood. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18681988/. Viitattu 14.12.2022

Saatat pitää myös…

Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljyä saadaan Nigella Sativa -kasvin siemenistä puristamalla. Kasvia on käytetty perinteisesti lääkkeenä ja mausteena jo tuhansien vuosien ajan. Varhaisimmat viitteet ajoittuvat muinaiseen Egyptiin asti. Mustakuminan siemeniä on löydetty faarao Tutakhamonin...

lue lisää
Ashwagandha

Ashwagandha

Ashwagandha eli rohtokoisio (Withania somnifera) on intialaisen lääketieteen yksi arvostetuimmista lääkekasveista. Sen juuria on käytetty lääkkeenä jo vuosituhansien ajan tukemaan yleistä hyvinvointia, lisäämään elinikää, sekä lievittämään ahdistusta ja stressiä....

lue lisää
Inkivääri

Inkivääri

Inkivääri on Aasiassa luonnonvaraisena kasvava kasvi, jolla on tutkimusten mukaan monipuolisia vaikutuksia terveyteen. Tässä artikkelissa tutustutaan inkivääriin, sen ominaisuuksiin, käyttöön ja viljelyyn.  Mitä inkivääri on?    Inkivääri (Zingiber officinale) on...

lue lisää

Tilaa uutiskirje ja hyödy eduista!

🌱 Säästät 10% jokaisesta ostoksestasi.
🌱 Tulet CBD:n mestariksi, kun opit kaiken tarpeellisen hampusta ja CBD:stä.
🌱 Saat ensimmäisenä tietoa uutisista ja tuotteista.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)