Välj en sida

Vad är L-theanin?

L-teaniinia sisältävää vihreää teetä eri muodoissa.

7.2.2023

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Vad är L-theanin?

L-theanin är en aminosyraförening som vanligtvis produceras genom att extrahera grönt te (Camellia sinensis) blad. L-theanin har också hittats i bruna dadlar (Imleria Badia). Som tillskott anses theanin allmänt vara avslappnande och har använts under lång tid, t.ex. som ingrediens i kosttillskott. Dess användning är särskilt populär på morgonen med kaffe och på kvällen innan du går och lägger dig. Theanin används speciellt för att öka sinnesro och underlätta insomning. Läs mer om fördelarna och potentiella skadorna med att använda L-theanin.

 

Effekten av L-theanin

 

Effekten av L-theanin är långvarig. Det används för att minska stress och mental trötthet. Taget på kvällen sägs det förbättra och fördjupa sömnkvaliteten. På morgonen med kaffe lugnar L-theanin och balanserar effekten av koffein.

 

Påskyndar insomningen

 

Enligt studier som även publicerats i tidskriften Nutrients kan L-theanin vara till hjälp för kognitiva funktioner och behandling av sömnlöshet, eftersom det verkar påskynda insomningen och minska sömnstörningar. I studien fick försökspersonerna 200 mg L-teanin en gång om dagen under totalt fyra veckor. Resultaten jämfördes med placebo och L-theanin och theanin verkade ha flera positiva effekter. Forskning tyder på att L-theanin kan vara ett potentiellt sätt att främja mental hälsa hos personer med kognitiv funktionsnedsättning och stressrelaterade utmaningar. (1)

Ökar mängden alfavågor i hjärnan

 

Hjärnans vakenhetstillstånd och aktiveringsnivåer kan mätas med hjälp av EEG-elektroencefalogram. Under stress, med hjälp av EEG, verkar hjärnan ofta ha mycket betavågor. I ett avslappnat tillstånd ökar antalet alfavågor och betavågor minskar. Att ta L-theanin har i studier visat sig öka alfavågorna i hela hjärnan, vilket i sin tur ger en avslappnande effekt.

 

Minskar stress

L-theanin har i studier visat sig öka aktiviteten i det parasympatiska nervsystemet, vilket visar sig som avslappning av kroppen. Av denna anledning använder vissa även L-theanin för att minska spänningar och ångest.

 

Ökar koncentrationen

Theanin påverkar hjärnans alfavågor och skapar ett tillstånd av avslappning, vilket i sin tur kan hjälpa till att koncentrera sig bättre. Även när det konsumeras med kaffe eller koffein, kan L-theanin öka kognitiva prestanda och därmed förbättra koncentrationen.

 

Kaffe, kaffebönor och en presspanna.

L-theanin kan minska biverkningarna av koffein och förbättra sömnkvaliteten.

 

Balanserar effekten av koffein

L-theanin utjämnar koffeinökningen från kaffe och ökar kognitiva prestanda när det konsumeras samtidigt. Theanin är särskilt lämpligt för personer som är känsliga för koffein. Koffeinet i kaffe börjar påverka ca. på en halvtimme och det aktiverar nervsystemet och påverkar energinivåerna i allmänhet. De koffeinbalanserande effekterna av teanin börjar senast inom en timme efter dess konsumtion.

I experiment har L-theanin visat sig minska de skadliga biverkningarna av koffein och förbättra sömnkvaliteten, när kaffe har druckits samma dag (2).

 

Användning av L-theanin

 

L-theanin tas vanligtvis en eller två gånger om dagen. Vanligtvis med morgonkaffe eller på kvällen innan du går och lägger dig. Theanine har ingen officiell daglig rekommenderad dos, och den mest använda mängden är ca. 200-400 milligram 1-2 gånger om dagen för att uppnå de nämnda fördelarna. En kopp te innehåller i genomsnitt cirka 25-60 mg L-teanin.

 

L-theanin biverkningar

 

Som med alla andra kosttillskott är det bra att vara medveten om biverkningarna av L-theanin. Biverkningar är av särskilt intresse för människor när kosttillskott används tillsammans med andra ämnen som alkohol, kaffe eller läkemedel.

Den genomsnittliga dagliga dosen av teanin är 250 till 400 mg. Det är svårt att överdosera L-theanin. I vissa fall kan doser högre än 400 milligram orsaka obehag. Rapporterade biverkningar inkluderar illamående, huvudvärk och trötthet. Användning av teanin rekommenderas inte om du tenderar att gå i dina drömmar, har mardrömmar eller överdrivet intensiva drömmar.

Grönt te som innehåller naturligt L-theanin.

Naturligt L-theanin produceras genom att extrahera bladen från den gröna tebusken (Camellia sinensis).

 

Syntet eller naturligt

 

Liksom många andra kosttillskott kan de göras antingen syntetiskt eller naturligt. Av de två är naturligt L-theanin som ett alternativ mycket troligt ett bättre och mer undersökt alternativ än syntetiska kemikalier. När du köper L-theanine är det värt att bekanta dig lite med bakgrunden till produkten och företaget som säljer den. Idag säljs alla typer av produkter online som det bästa alternativet på marknaden, även om verkligheten kan vara väldigt långt ifrån toppkvalitet. Enligt vissa studier kan kosttillskott av låg kvalitet till och med göra mer skada än nytta. L-theanin, naturligt gjord av gröna teblad, är det bästa alternativet som Hamppumaa också vill erbjuda.

Erfarenheter av L-theanin

 

På diskussionsforumet kan du läsa olika erfarenheter av L-theanin och enligt många har det varit särskilt användbart vid stress, sömnstörningar och vid behandling av sömnlöshet. Förutom kapslar är att tillsätta L-theanin som pulver till önskad dryck, såsom vatten eller juice, ett enkelt sätt att njuta av L-theanin baserat på erfarenhet. Att ta L-theanin tillsammans med kaffe balanserar koffeintoppen. Även om Theanine är lämpligt tillsammans med kaffe är det bra att komma ihåg att de eventuella abstinenssymtomen från kaffe kan kännas normala trots teanin.

 

Interaktioner

 

L-theanin kan också ha vissa interaktioner med andra ämnen när det används samtidigt. Exempel på detta är alkohol och vissa läkemedel.

Att ta alkohol och teanin samtidigt rekommenderas inte eftersom det kan orsaka yrsel, bromsning av motoriska reflexer och i vissa fall illamående.

Andrew Huberman, en berömd amerikansk neuroforskare och biträdande professor vid Stanford University School of Medicine, rekommenderar att man tar naturligt L-theanin tillsammans med magnesiumbisglycinat eller magnesium-l-treonat 30-60 minuter innan man går och lägger sig för att behandla sömnlöshet (3).

Att använda L-theanin tillsammans med kaffe är ett populärt sätt att balansera effekterna av koffein. Flera studier tyder på att koffein och L-theanin tillsammans kan förbättra prestationsförmågan i kognitivt svåra uppgifter (4).

Dessa resultat återspeglar tidigare bevis som tyder på att L-theanin och koffein tillsammans är fördelaktiga för att förbättra prestanda i kognitivt krävande uppgifter.

 

L-theanin och läkemedelsinteraktioner

 

Antihypertensiva läkemedel och L-theanin tillsammans kan sänka blodtrycket. Blodtrycket bör övervakas när läkemedel och teanin används samtidigt.

Vissa lugnande läkemedel som påverkar det centrala nervsystemet kan också fungera tillsammans med L-theanin, vilket ökar dåsighet och långsammare andning. Även om studier ännu inte har kunnat bekräfta detta upprepade gånger, bör användningen av teanin övervakas när det tas tillsammans med lugnande medel.

 

Sammanfattning

 

L-theanin är en vanligt förekommande aminosyra som enligt studier påverkar t.ex. slappnar av i kroppen och snabbar på att somna. Theanin erhålls från tebuskens blad (Camellia sinensis) och kan öka immuniteten, minska stress, öka koncentrationen och mängden alfavågor i hjärnan.

Den vanliga dagliga dosen av teanin är 200-400 milligram. L-theanin och vissa mediciner kan ha skadliga interaktioner när de tas samtidigt. Om alternativ finns, rekommenderar vi alltid att välja ett naturligt alternativ istället för syntetiskt L-theanin.

Källor

 

  1. Hide S. et al. 2019. Näringsämnen. Effekter av L-Theanin-administration på stressrelaterade symtom och kognitiva funktioner hos friska vuxna: en randomiserad kontrollerad studie . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31623400/. Remitterad 2022-12-14.
  2. Sovijärvi O., Arina, T. Halmetoja J. 2017. Biohackerns handbok. Förnya dig själv och frigöra din inre potential. Biohackers handbok böcker.
  3. Huberman A. 2021. Hubermanlab.com. Verktygslåda för sömn . https://hubermanlab.com/toolkit-for-sleep/. Remitterad 2022-12-14
  4. Owen G. et al. 2008. Nutr Neurosci. De kombinerade effekterna av L-theanin och koffein på kognitiva prestationer och humör . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18681988/. Remitterad 2022-12-14

Saatat pitää myös…

Ashwagandha

Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) är en av de mest uppskattade medicinalväxterna inom indisk medicin. Dess rötter har använts som medicin i årtusenden för att stödja allmänt välbefinnande, öka livslängden och lindra ångest och stress. Den tidigaste informationen om...

läs mer
Ingefära

Ingefära

Ingefära är en växt som växer vilt i Asien och som enligt forskning har mångsidiga effekter på hälsan. Den här artikeln introducerar ingefära, dess egenskaper, användning och odling. Vad är ingefära?   Ingefära (Zingiber officinale) är en örtartad, enhjärtbladig...

läs mer

Nyhetsbrev. Prenumerera nu!

Spara 10 % på varje köp du gör.
Bli en CBD-mästare genom att lära dig allt du behöver veta om hampa och CBD.
Var först med att få information om nyheter och produkter.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)