Valitse sivu

Laadunvalvojan terveiset hamppupellolta

14.10.2019

Elämme kerrassaan jännittäviä aikoja. Hampusta osataan valmistaa tuhansia erilaisia hyödykkeitä ekologisemmin kuin koskaan aiemmin. Maailmalla hampun tuotanto on räjähtänyt käsistä ja uusia innovaatioita sataa joka puolelta. Suomi tulee perässä viimeisten joukossa, mutta ei suinkaan vähäisimpänä. Ainakin Keski-Suomessa hamppu kukkii ja hymyilee kauniisti pelkäämättä kenenkään katsetta.

 

Hyvä sato kesän kuivuudesta huolimatta

 

Kesä on ollut viljelijöille erittäin haastava sen kuivuuden ja ankarien olosuhteiden vuoksi. Siitä huolimatta satoa hampusta on saatu talteen Jyväskylässä ja olemme siitä hyvin innoissamme! Meille se on kultaakin arvokkaampaa.

 

Olet ehkä kuullut väitteen, että jos selviytyäkseen pitäisi valita jokin yksi asia niin hampun avulla eläisi todennäköisesti pisimpään. Sen kasvuvauhti on todella hurjaa ja siitä kun voi lopulta tehdä lähes mitä tahansa. Pienestä määrästä siemeniä saat helposti kaikki tarvitsemasi proteiinit, hyvälaatuiset omega-3-rasvahapot, kuidut ja mineraalit. Puhumattakaan lehdistä, kukinnoista, varsista tai juurista. Siementen lisäksi myös niiden käyttötarkoitukset ovat lähes rajattomat.



Ulkomaisia toimijoita on tulossa Suomeen alati kasvalla vauhdilla, mutta laajemmalla sektorilla suurin harppaus on vielä ottamatta. Laitan pääni pantiksi siitä, että kaikki tulee vielä puhumaan hampun monipuolisista mahdollisuuksista. Sitä ennen, näen että tärkeintä tässä on nyt erottaa ns. teolliset hyötyhamput ja huumavia aineita omaavat hamppulajikkeet toisistaan.

 

 

THC -nollatoleranssi tarpeeton ruokateollisuudessa

 

Hampun jalostuksessa ollaan jo sen verran pitkällä, että sille saadaan juuri sellaisia ominaisuuksia kuin mitä ikinä halutaan. Isosta osasta tuotteista hampun huumaavaa vaikutusta aiheuttava yhdiste THC on saatu kokonaan pois jalostamalla kasvia ja mahdollisesti lopputuotetta niin pitkälle, ettei jäämiä THC:stä voida enää havaita. 

 

Allekirjoittaneen mielestä kyse on energian hukkaan heittämisestä. Tuotteiden marketteihin saaminen saattaa edellyttää nollatoleranssia THC:n osalta, eli jo valmiiksi minimaalisten pitoisuuksien vielä pienemmäksi saamista tavalla tai toisella. Vain välttääksemme sen mahdollisesti päihdyttävän vaikutuksen, vaikka pelko siitä on aivan turha. 

 

Kun puhutaan lääkelajikkeista ja huumaavista vaikutuksista, niin silloin prosentteja olisi oltava jopa kymmeniä, eikä käsittelemättömän hampun sisältämä THC:n esiaste aiheuta siltikään sellaisenaan syötynä päihtymystilaa, koska ainesosa vaatii aktivoimisen kuumentamalla tai uuttamalla materiaali esim. liuotinaineiden avulla.



Suomen tämän hetken THC-raja peltoviljelyssä on 0,2 % mutta työ olisi helpompaa jos raja ei olisi niin tarkka. Noilla määrillä kun ei ole mitään tekemistä päihdyttävyyden kanssa. Kasvin muut kannabinoidit kuten kannabiodioli (CBD) ikään kuin kumoaa THC:n päihdyttävän vaikutuksen sen antipsykoottisten ominaisuuksiensa vuoksi. 

 

Suomalaisessa Finolassa CBD:tä on kiitettävästi eikä syytä päihtymyksen pelkoon ole vaikka THC:n määrä olisi monikymmenkertainen. Tämän kun viranomaiset ymmärtäisivät, niin voisimme keskittyä oleelliseen eli parantamaan maailmaa hampun avulla tehokkaammin. Noh, kaikki aikanaan… Missionamme on kehittää maistuvinta ja huippulaadukasta hamppuruokaa koko kansalle, ottaen huomioon luonnonmukaisuuden, gluteenittomuuden ja raaka-aineiden puhtauden.


hampunsiemen-ravintorikasta-kasvisruokaa-1800-luvulta

 

Euroopan parhaimmat hampputuotteet tulevat Suomesta

 

Me Hamppumaalla pyrimme olemaan Suomelle eduksi ja tutkimme hampun käyttöä menneisyydestä nykypäivään. Kehitämme tuotteet parhaiden mahdollisten menetelmien avulla resurssiviisaasti ja luontoa säästäen. Periaatteenamme on se, että meiltä lähtevä tuote täyttää aina korkeimman mahdollisen laatuvaatimuksen ja reilusti yli sen. 

 

Teemme työtä hampputeollisuuden kehittämisen puolesta Suomessa ja maailmalla. Suomalaisten etulyöntiasema on se, että meillä on Pohjolan pitkän valojakson hyötyvaikutus, joka tekee kasvista entistäkin aromikkaamman, omegapitoisemman ja siten arvokkaamman ja maailman halutuimman kasvin. 

 

Mitään muuta kasvia ei ole jalostettu niin monimuotoisesti kuin hamppua. Sen lajikekanta on tällä hetkellä suurempi kuin millään muulla kasvilla, sillä ihmiset ovat niin uteliaita, että kehittävät lajikkeita itselleen ja yleiseen käyttöön sopivaksi. Ennustanpa että, suomalainen hamppu tulee olemaan jatkossa menestyvä vientituote myös elintarvikepuolella.

 

Suurin osa kansoista on nyt keskittänyt huomionsa hamppuun ja siitä saataviin mahdollisuuksiin ruoantuotannon kehittämisessä. Työintomme tuotekehityspuolella on kova, sillä hampun parissa toimiminen on meidän yhteinen intohimomme. Jos Suomessa hamppua olisi tutkittu edes osittain siinä määrin mitä muualla, niin työ olisi helpompaa ja meillä olisi enemmän hamppualan yrittäjiä. Sen mahdollisuudet ovat jo nyt niin laaja-alaiset, että on yksinkertaisempaa miettiä mitä siitä ei saa.

 

Yötä päivää asiaa pyöriteltyä parhaat ideat kumpuavat kuin itsestään silloin kuin niitä vähiten odottaa. Nyt olemme siis pitkällä ja suorastaan jännän äärellä. Suomesta tulee mielenkiintoisia innovaatioita hampusta ja me olemme siinä vahvasti mukana. 

 

Hamppua hampun päälle

 

Tämä on ehdottomasti hauskinta hommaa, mitä olen koskaan itse tehnyt. Moni olisi varmaan samaa mieltä. Meillä nauretaankin välillä sitä, että laitetaanko hampun päälle hamppua vai hamppua? Hampun hyvälaatuisen öljyn ja proteiinirakenteen ansiosta mahdollisuudet ovat esimerkiksi kauraan nähden moninkertaiset, jopa lukemattomat. Siitä kun voi tehdä niin leivät kuin levitteen, juuston ja muut tarvittavat lisukkeet kasvisleikkeistä tofumaiseen hefuun. 

 

Tuotekehitystiimi työssään

 

Ruokajuomana voi toimia vaikka siemenistä valmistettu hamppumaito tai olut. Hyvän makuisten hampputuotteiden tekeminen ei ole kuitenkaan aina helppoa, sillä haasteena voi olla esim. siementen kitkerä maku, jonka poistamiseksi onneksi on olemassa erilaisia menetelmiä. Hampun proteiinipitoisuus on korkea ja laatu ainutlaatuinen. Muun muassa suuren edestiinipitoisuuden ja sen erikoisen rakenteen ansiosta hampulla voidaan korvata myös tavallisesti kananmunaa sisältäviä tuotteita.

 

Tavoitteena palvella yhteiskuntaa

 

Haluamme osaltamme olla parantamassa yhteistä hyvinvointia ja terveysjärjestelmää siltä osin, mitä se on hampulla mahdollista. Elintarvikepuolella hoito- ja vanhainkoteihin herkulliseen muotoon tarjoiltu hamppuruoka tarjoaisi mahdollisuuden laadukkaaseen kotimaiseen proteiinin lähteeseen, jonka tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. 

 

Uskon, että jos asiakkailta kysytään laitosruoan laadusta, niin suuri osa toivoisi siihen parannusta ja esimerkiksi mahdollisimman paljon lähiruokaa. Ja miksipä ei, jos se vaan suinkin on mahdollista? Nyt, kun ilmaston tilanteen vuoksi ruoan tuotantoa ja kuljetuksia joudutaan sääntelemään ja järkeistämään, tulee hamppu pakostikin kuvioon sen monipuolisuuden ja ekologisuutensa ansiosta.



Olemme keskustelleet hampusta useiden elintarvikealan ja suurtalouskeittiöiden edustajien kanssa ja havainneet ikäväksemme sen, ettei hampusta tiedetä juuri lainkaan. Varsinkaan sen käyttötapoja ei tunneta ja kokeilut jäävät monesti hätäiseksi. Vain harvat edelläkävijät ovat rohkeasti ottaneet tuotteita ja siemeniä testiin esim. ruokaloihin ja huomanneet niiden herättäneen kiinnostusta ja kysyntää myös asiakkaissa. 

 

Vaikka testit ovat olleet menestyksekkäitä, tarvitsee hampun hyötyjen ja ennen kaikkea sen käyttömahdollisuuksien korostamista ja niihin perehdyttämistä tehdä jatkossakin. Sillä tavoin varmistamme mahdollisuuksien hyödyntämisen sen tiedon pohjalta, mitä me olemme vuosikausien kokemuksesta jo saaneet.

 

2020 huippulaatuiset tuotteet suomalaisiin marketteihin

 

Työn tuloksia nähdään pian kaupoissa, kun tuotantopuoli on sen osalta valmis. Maistuvia herkkuja ja hyödykkeitä tulee olemaan jatkossakin aina resurssien mukaisesti ja meidän visiomme mukaisessa tärkeysjärjestyksessä. Maltatko odottaa? Minä en ainakaan 🙂

Hamppupellot Jyväskylän Oravasaaressa


Keskisuomalaisessa järvimaisemassa kasvaneita hampputuotteita nähdään kaupoissa ympäri Suomen 2020.

Rakkaudella,

Eetu Laitinen

Tuotekehitys, Hamppumaa

Saatat pitää myös…

Synteettiset kannabinoidit

Synteettiset kannabinoidit

Synteettiset kannabinoidit valmistetaan useimmiten kokonaan tai osittain kemiallisesti ja niiden käyttöön liittyy vakavia terveysriskejä. Yleisiä synteettisiä kannabinoideja ovat mm. HHC, JWH, dronabinoli ja nabiloni. Tässä artikkelissa käydään läpi aihetta mitä ovat...

lue lisää

Tilaa uutiskirje ja hyödy eduista!

🌱 Säästät 10% jokaisesta ostoksestasi.
🌱 Tulet CBD:n mestariksi, kun opit kaiken tarpeellisen hampusta ja CBD:stä.
🌱 Saat ensimmäisenä tietoa uutisista ja tuotteista.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)