Välj en sida

Vad är MCT-olja?

MCT-olja är en olja koncentrerad från kokosnötter, som har en mängd bra kvalitativa medellånga omega-fettsyror. MCT är för närvarande särskilt populärt bland bantare, idrottare och de som följer specialdieter.

Namnet på MCT-olja kommer från orden Medium Chain Triglyceride, som återspeglar medelkedjiga fetter (C8 och C10). MCT består av kaprin-, kapryl-, kapron- och laurinsyror. Du får snabbt energi från MCT-olja, eftersom den tas upp i kroppen mycket snabbare än andra fetter. C8-fettsyrorna i MCT-olja omvandlas snabbt till ketoner i kroppen. MCT är därför särskilt lämplig för en ketogen kost och för att ge extra energi till den som rör sig mycket.

Det är mycket het diskussion om användningen av fett och det finns mycket information i ämnet. Det är dock känt att undvikande av fett för viktminskning inte nödvändigtvis är den bästa lösningen. För att fungera optimalt behöver människokroppen fett av god kvalitet, t.ex. för celler, hjärna, hormoner och immunitet. Fetter är därför en nödvändig del av naturligt välbefinnande.

Andra livsmedel som innehåller medellånga fettsyror (MCT) inkluderar t.ex. kokosolja, ost, smör, yoghurt, mjölk och palmkärnolja,

 

Den neutrala smaken gör den lättare att använda

 

Tack vare sin helt neutrala smak och doft är MCT-oljan perfekt som tillbehör till olika livsmedel och drycker. Att tillsätta MCT-olja till shakes, gröt, soppa, te eller kaffe är numera ett mycket populärt sätt att få i sig mer energi, till exempel på morgonen eller före idrottsutövning. Fettkaffe kallas även för smörkaffe, starkt kaffe och skottsäkert fett kaffe. Fettsyrorna i MCT-olja bromsar upptaget av koffein i kroppen, så att kaffets stimulerande effekt håller längre.

Att tillsätta olja till mat och dryck ger konsistens, men påverkar inte smaken, och därför är det lätt att experimentera och använda på en mängd olika sätt. MCT-olja kan också konsumeras som den är.

Smörkaffe/fettkaffe på bordet.

Fettkaffe tillagas enkelt med MCT-olja. Fett balanserar effekten av koffein och kaffets stimulerande effekt håller längre.

MCT oljedosering och användning

 

Doseringsanvisningarna varierar från fall till fall, men det rekommenderas att börja använda MCT-olja först med en mindre dos på 1 tesked till 1 matsked, så att kroppen vänjer sig först. Du kan långsamt öka dosen efter din smak. Efter att ha vant sig vid medelstora fettsyror kan den genomsnittliga rekommenderade dagliga dosen vara 1-3 matskedar en eller flera gånger om dagen.

MCT-olja rekommenderas att förvaras i rumstemperatur, skyddad från solen. Efter öppning håller oljan sig bättre på en sval plats, till exempel i kylen.

 

MCT olja och fritering

 


Den mångsidiga MCT-oljan är dock inte lämplig för fritering och det rekommenderas inte att värma den över 160 °C. För hög temperatur ändrar den kemiska sammansättningen av MCT i en oönskad riktning.

 

Fördelarna med MCT-olja

 

De högkvalitativa fettsyrorna i MCT-oljan har gjort denna olja mycket populär i Finland även de senaste åren. I synnerhet har många viktminskningsspelare och idrottare tagit MCT som en del av sin kost. MCT-olja ger dig snabbt mer energi för träning och kan även vara till hjälp för äldre personer. Förutom andra goda egenskaper påskyndar MCT-oljan även fettförbränningen, så det är en utmärkt del av en hälsosam kost.

Enligt 2016 års forskning hade MCT-olja en signifikant positiv effekt på muskelfunktion och styrka hos äldre människor. Synliga resultat uppnåddes med en daglig dos på 6 gram på tre månader. (1)

MCT-olja i kaffe dämpar effekten av koffein, och dryckens uppiggande effekter håller längre. MCT-olja ger dig snabb energi utan att maten aktiverar och överbelastar matsmältningssystemet för mycket.

Vid viktkontroll rekommenderas det ibland att ta MCT-olja innan du går och lägger dig, eftersom det kan bidra till att minska hungerkänslan nästa morgon. Detta kan vara ett bra sätt att fasta en kort stund eller på annat sätt bara förlänga intervallen mellan måltiderna, så att matsmältningen också får mer tid att vila och återhämta sig.

 

MCT-olja ökar vakenhetsnivån

 

MCT-olja sägs förbättra inte bara vakenhetsnivån utan även humöret. Hjärnan består huvudsakligen av fettsyror och de goda fetterna i MCT-oljan är lättanvändbar mat för dem. I studier har MCT-olja ökat energinivåerna hos personer som lider av minnesstörningar och har visat sig ha en förebyggande effekt på minnesstörningar.

 

Fettsyrasammansättningen av MCT-olja

 


I sin naturliga form består MCT-olja gjord av kokosolja av fyra olika fettsyror, som är laurinsyra, kaprinsyra, kaprylsyra och kapronsyra. Av dessa är kaprylsyra (C8) medelfettsyra av högsta kvalitet, som absorberas mycket snabbt och går direkt till levern som bränsle för energi.

MCT-olja är också gjord av palmolja. I hälsans namn är det bra att endast föredra MCT-olja gjord naturligt av icke-GMO kokosnöt. Det är också viktigt att säkerställa att förhållandet mellan fettsyror i slutprodukten är optimalt. Denna information finns vanligtvis på flaskans etikett.

MCT-oljor av högre kvalitet innehåller oftast bara de bästa formerna av kaprylsyra och kaprinsyra. Dåligt bearbetad MCT-olja kan innehålla mer kapronsyra (C6) och laurinsyra (C12) än kapryl- och kaprinsyror. I namnen på medelstora fettsyror hänvisar C-talet till antalet kolatomer.

 

Kaprinsyra (C10)

 

Kaprinsyra är en högkvalitativ medelhög mättad fettsyra, även känd som dekansyra. Kaprinsyra har studerat hälsoeffekter och stödjer bland annat immunitet. Det används även inom läkemedelsindustrin och i smörjmedel.

 

Kaprylsyra (C8)

 

Kaprylsyra är den mest essentiella formen av fettsyra i MCT-olja, som har studerats för att ha en mängd olika hälsofördelar. Kaprylsyra absorberas mycket snabbt och brinner i levern, ger energi nästan samtidigt, tack vare vilken den är särskilt lämplig för sportprestationer för att ge extra renhet. Kaprylsyra har en värmande effekt på kroppen från insidan.

Laurinsyra (C12)

 

Laurinsyra är en medelhög mättad fettsyra. Laurinsyra är antibakteriell och finns framför allt i kokosolja, men även i ko-, get- och modersmjölk. Det omvandlas inte till energi lika snabbt som kaprylsyra.

Kapronsyra (C6)

 

Kapronsyra är den kortaste mättade medelfettsyran och inga betydande hälsofördelar har hittats. Vid rumstemperatur (20 grader) är kapronsyra klar och har en flytande konsistens.

 

LISTA ÖVER MCT OIL FÖRDELAR

 

 • Öka muskelstyrkan (1).
 • Bränner fett och hjälper till med viktminskning (2).
 • Minskar mängden dåligt kolesterol (2).
 • Ökar mättnadskänslan (3).
 • Eliminerar hunger (3).
 • Höjer vakenhetsnivån (4).
 • Främjar ketos (4).
 • Förbättrar humöret.
 • Stärker immuniteten (5).
 • Förebygger minnesstörningar (6).
 • Förbättrar träning och främjar uthållighet (7).
 • Förbättrar absorptionen av omega-3-fetter (8).
 • Hjälper till att balansera blodsockret (9.)
 • Främjar matsmältningen
 • Även lämplig för hudvård och som glidmedel.

.

Nackdelar med MCT-olja

 

Även med fetter av god kvalitet bör du vara försiktig och måttlig. Jämfört med andra oljor absorberas MCT-olja väldigt snabbt, vilket gör att den inte bör användas för mycket. Fettsyrorna i MCT-olja absorberas genom portvenen direkt in i levern. Betala rummet för att lagra de extra ämnena i sig om det finns för många av dem. Ett högt intag av MCT-olja kan orsaka fettlever, vilket bör undvikas. (10)

Fettlever innebär att överflödigt fett som samlats i levern gör att levern expanderar. Enligt definitionen av fettlever, om mer än 5% av levervävnaderna består av fett, kan vi tala om fettlever. Även överdriven användning av alkohol eller 2. typ 2-diabetes kan orsaka fettlever. (10)

Med fettkaffe innehållande MCT bör du också iaktta måttlighet och dricka högst en kopp om dagen, så att oljan inte blir för mycket i den doserade sumpen.

Dåligt bearbetad MCT-olja kan innehålla mer kapronsyra (C6) och laurinsyra (C12), vilket kan orsaka diarré, flatulens eller matsmältningsproblem.

CBD-olja med MCT-olja i en flaska.

MCT-olja förbättrar absorptionen av cannabinoider från CBD-olja.

 

MCT-olja och CBD-olja

 

CBD-oljor säljs vanligtvis extraherade till flytande vegetabilisk olja. Vegetabiliska oljor är vanligtvis MCT-olja, solrosolja, olivolja eller hampfröolja. MCT-olja har visat sig vara den bästa möjliga bäraroljan även i ingredienserna i CBD-oljor, varför MCT-olja för närvarande är den i särklass mest populära bäraroljan i CBD-oljor.

 

Varför är MCT den bästa bäraroljan för CBD-oljor?Den snabbabsorberande MCT-oljan förstärker effekten av cannabinoiderna i CBD-oljan. Dessutom har MCT en neutral smak och på grund av dess antibakteriella egenskaper förbättrar den även hållbarheten för CBD-oljor. MCT-olja förblir flytande även när den är sval, vilket gör den lättare att dosera och använda.

 

Skillnader mellan MCT och kokosolja

 

MCT-olja utvinns ur kokosnötkött, men kokosolja har också liknande effekter på människans hjärnfunktion och minne som MCT-olja. Kokosolja fungerar också som bränsle för hjärnan, vilket kan påverka vakenhet, tankeflöde och klarhet. Kokosolja främjar också fettförbränningen.

De flesta av fetterna i kokosolja (93%) är mättade fettsyror. På samma sätt som MCT-olja behöver kokosolja inga tillsatser för att konserveras, så det är en 100% naturlig produkt. Kokosolja är också antibakteriell och kan därför användas också för hudvård , irriterad eller skadad hud, intima områden och som en deodorantersättning.

Kokosoljans rökpunkt är 180 °C grader, alltså något högre än MCT, och därför är den mer lämpad för uppvärmning än MCT, som inte rekommenderas att värmas över 160 grader.

Att separera MCT-olja från kokosolja möjliggör en bättre fettsyrasammansättning. MCT nightshade innehåller naturligt endast C6, C8, C10 och C12 syror. Nästan hälften av kokosoljan (42%) är laurinsyra.

 

MCT olja vs hampa olja

 

Hampaolja och MCT-olja innehåller båda bra fettsyror. Den största skillnaden mellan dessa oljor är smaken, färgen och fettsyrasammansättningen. Hampaolja ger massor av essentiella omega-3-fettsyror i ett bra förhållande till omega-6-fettsyror. Hampafröolja innehåller också omega-9-fettsyror.

MCT-olja innehåller kaprylsyra (C8), kaprinsyra (C10), laurinsyra (C12) och kapronsyra (C6).

MCT-olja har visat sig främja absorptionen av omega-3-fettsyror, så den är idealisk för användning i kombination med hampaolja.

 

Du kan beställa CBD-oljor gjorda av MCT-olja från Hamppumaas webbutik .

 

Källor

 

 1. Abe S. et al. 2016. Journal of Nutrition. Medelkedjiga triglycerider i kombination med leucin och vitamin D ökar muskelstyrkan och funktionen hos sköra äldre vuxna i en randomiserad kontrollerad studie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27075909/. Remitterad 2022-06-07.
 2. Ria et al. 2016. Näringsämnen. Tarmmikrobiota och metabolisk hälsa: de potentiella fördelaktiga effekterna av en triglyceriddiet med medellång kedja hos överviktiga individer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4882694/. Remitterad 2022-06-15.
 3. St-Onge et al. 2015. Eur J Clin Nutr . Inverkan av medellång och lång kedja av triglycerider på aptit och matintag hos överviktiga män. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4192077/. Remitterad 2022-06-07.
 4. WMADB Fernando et al. 2015. Br J Nutr. Rollen för dietkokosnöt för förebyggande och behandling av Alzheimers sjukdom: potentiella verkningsmekanismer . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25997382/. Remitterad 2022-06-15.
 5. Michael Shilling et al. 2013. J. Med. Mat. Antimikrobiella effekter av Virgin Coconut oil och dess medelkedjiga fettsyror på Clostridium difficile . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24328700/. Remitterad 2022-06-15.
 6. Candida J Rebello et al. 2015. BBA Clin. Pilotstudie för genomförbarhet och säkerhet som undersöker effekten av medellångkedjig triglyceridtillskott hos personer med mild kognitiv funktionsnedsättning: En randomiserad kontrollerad studie. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26675661. Remitterad 2022-06-15.
 7. Nasako et al. 2009. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). Effekt av intag av medelkedjiga triacylglyceroler på måttlig och högintensiv träning hos fritidsidrottare . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19436137/. Remitterad 2022-06-07.
 8. Kondreddy et al. Journal of Nutritional Biochemistry. 2016. Medelkedjiga triglycerider och enkelomättade fettsyror potentierar de gynnsamma effekterna av fiskolja på utvalda kardiovaskulära riskfaktorer hos råttor . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26878786/. Remitterad 2022-06-07.
 9. Eckel et al. 1992. Diabetes. Kostsubstitution av triglycerider med medellång kedja förbättrar insulinmedierad glukosmetabolism hos NIDDM-patienter . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1568535/. Remitterad 2022-06-07.
 10. Turola Ilona. Över. 2014. En ny hitolja landade i Finland . https://yle.fi/uutiset/3-7422146. Hänvisad 2022-06-15.

Saatat pitää myös…

Svart kumminolja

Svart kumminolja

Svart kumminolja erhålls genom att pressa fröna från Nigella Sativa-växten. Växten har traditionellt använts som medicin och krydda i tusentals år. De tidigaste referenserna går tillbaka till det gamla Egypten. Svarta kumminfrön har hittats i farao Tutakhamons grav...

läs mer
CBD-krämer är nu permanent billigare

CBD-krämer är nu permanent billigare

Priserna på populära CBD-kosmetiska krämer sänktes avsevärt. Tillverkningspriserna på produkterna sjönk, så onlinebutikspriserna uppdaterades också permanent för att vara mer överkomliga. Du kan läsa mer detaljerad information om produktens egenskaper genom att gå...

läs mer

Nyhetsbrev. Prenumerera nu!

Spara 10 % på varje köp du gör.
Bli en CBD-mästare genom att lära dig allt du behöver veta om hampa och CBD.
Var först med att få information om nyheter och produkter.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)