Innehållsförteckning
Terpener är aromatiska föreningar som finns i många växter. I synnerhet hampa innehåller höga koncentrationer av terpener.
Dessa aromatiska föreningar ger många växter, såsom hampa, tall och lavendel, samt färskt apelsinskal deras karakteristiska doft. Lukten av de flesta växter beror på en kombination av terpener. I naturen skyddar dessa terpener växter från djur och bekämpar bakterier.
Hartset från barrträd består av terpener
De mest kända terpenerna är förmodligen de hartsämnen som finns i barrträd och som består av monoterpener och diterpener. Hartsmaterial skyddar träd, t.ex. från barkbaggar (1).
Terpener har också studerats för att ha hälsofördelar för människor. Forskning om terpener är fortfarande relativt ny och forskare studerar för närvarande deras fördelar och effekter mer än någonsin tidigare. Även om något redan är känt om terpener, bör deras roll och betydelse studeras mer för att veta om deras verkningsmekanism och interaktioner.
Fortsätt läsa för att lära dig mer om terpener och deras hälsofördelar.
Terpenernas huvudsakliga roll är att skydda växter och attrahera pollinatörer
Terpener spelar en viktig roll i växter. I vissa växter lockar terpener till sig pollinatörer, medan de i andra orsakar en stark reaktion för att stöta bort rovdjur som insekter eller födosöksdjur.
Vissa terpener har en skyddande effekt på växten och hjälper växten att återhämta sig från skador. Vissa av terpenerna fungerar som en del av växtens immunförsvar för att avvärja smittsamma bakterier.
Termen terpenoid används också ibland för terpen. Terpener och terpenoider är dock inte en och samma sak. Terpener är den naturliga formen av dessa föreningar eftersom de är i en levande växt. Terpenerna i hampa oxiderar och förvandlas till terpenoider under torknings- och konserveringsprocessen.
Terpener är aromatiska föreningar
.
Terpener, klassificerade som aromatiska föreningar, bestämmer doften av många välbekanta växter och örter, såsom rosmarin och lavendel, samt vissa djur. Lavendel är särskilt doftande med linaloolterpen.
Tillverkare använder isolerade terpener för att skapa smaker och dofter i många vardagsprodukter, som kosmetika och mat.
Bland terpenerna är beta-karyofyllen den enda terpenen som påverkar det inre cannabinoidsystemet och ger en pepprig och kryddig arom. Förutom hampa är andra växter som också innehåller beta-karyofyllen till exempel kanel, thaibasilika och svartpeppar.
Limonene terpen är verkligen en välbekant doft från citrusskal.
Entourage effekt
Studier har funnit att fullspektrum CBD-produkter ger en mer effektiv synergistisk effekt än enskilda cannabinoider. Detta beror på att hela spektrumet inkluderar terpener, flavonoider och cannabinoider tillsammans. Denna ledeffekt kallas ”entourage-effekten” (2).
Den kombinerade effekten erhålls från produkter som inte har värmts upp under tillverkningsprocessen. På grund av värmen ändrar cannabinoidsyrorna form och t.ex. terpener och flavonoider kan förstöras.
Det vill säga, ju fler aktiva substanser som ingår i slutprodukten, desto effektivare är den kombinerade effekten.
Studier av terpeners hälsoeffekter
På senare år har terpener och deras hälsoeffekter studerats t.ex. för behandling av ångest, depression och stress.
Nedan listas fyra vanliga terpener och de specifika effekterna av var och en.
- Limonenterpen kan lindra stress och ångest. Ser forskning (3).
- Terpenpinenen verkar ha ångestdämpande effekter. Ser studie (4).
- Lukten av linaloolterpen kan ha ångestdämpande effekter Se forskning (5.)
- Myrtenterpener har en lugnande effekt. Ser studie (6).
Man ska dock ta hänsyn till att en stor del av experimenten har gjorts på möss och vi behöver fler studier på människor också.
Forskning om terpenerna av den finska oljehampasorten FINOLA
FINOLA tillhör arten Cannabis sativa och odlas över hela världen, speciellt för produktion av hampfrö. Året 2017 i studien flera terpener hittades i den finska hampsorten FINOLA och oavsett blomningsstadium var de vanligaste monoterpenerna myrcen, pinen, limonen, terpinolen och okimene. De vanligaste sesquiterpenerna var karyofyllen, humulen, bergamottin och farnesen (7).
Signifikanta variationer observerades i terpenprofiler mellan enskilda växter. När blommorna mognade ökade den totala mängden monoterpener jämfört med sesquiterpener. Vid mitten av blomningen (cirka 4 veckor efter blomningen) var den genomsnittliga monoterpenkoncentrationen 389 μg g1 DW (SE = 44, n = 9) och den genomsnittliga sesquiterpenkoncentrationen var 34 μg g1 DW (SE = 6,3, n = 9) ( 7).
FINOLA sort
Sorten FINOLA är den första hampsorten som utvecklats i Finland för fröproduktion, som utvecklades gemensamt av Jace Callaway och Anita Hemmilä (Ranalli, 2004; Anon., 2015).
1999 registrerades rättigheterna för sorten FINOLA i EU och den kom 2003 till EU:s lista över godkända hampsorter.
Till sist
Det är inte självklart att alla CBD-produkter innehåller terpener. Fråga din CBD-återförsäljare att se till att du får rena, högkvalitativa, terpenrika CBD-oljor och CBD-produkter.
Källor
- Hyvärinen H. 2001. MTT. Biomolekyler av vegetabiliskt ursprung – fenolföreningar och terpener. Litteraturrecension. Jyväskylä University Press.
- Ferber, Sari G. et al. 2020. ”Entourage-effekten”: Terpener kopplade till cannabinoider för behandling av humörstörningar och ångeststörningar. Aktuell neurofarmakologi, volym 18. Nummer 2. 2020. https://www.ingentaconnect.com/contentone/ben/cn/2020/00000018/00000002/art00004
- Naiana GPB Lima et al. 2013. Pharmacol Biochem Behav . Anxiolytisk-liknande aktivitet och GC-MS-analys av (R)-(+)-limonendoft, en naturlig förening som finns i livsmedel och växter.
- Tadaaki Satou et al. Phytother Res. 2014. Daglig inandning av α-pinen hos möss: effekter på beteende och organackumulering . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25340185/
- Hiroki Harada et al. Front Behav Neurosci. 2018. Linalool lukt-inducerade anxiolytiska effekter i möss . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6206409/
- T Gurgel do Vale et al. Fytomedicin. 2002. Centrala effekter av citral, myrcen och limonen, beståndsdelar av eteriska oljor kemotyper från Lippia Alba (Mill.) ne Brown. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587690/
- Booth, J. et al. 2017. Terpensyntaser från Cannabis sativa. PLoS One. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5371325/