Sisällysluettelo
Yleisimmät kannabinoidit kuten CBD ja THC alkavat olla monelle tuttuja juttuja, mutta tunnetko jo CBC:n? Tässä artikkelissa tarkastellaan sitä, mitä on CBC eli kannabikromeeni.
CBC eli kannabikromeeni (Cannabichromene)
CBC on yksi monista hampusta löydetyistä kannabinoideista. Viime aikoina myös kannabikromeenia on tutkittu enemmän ja sen roolia on alettu ymmärtää paremmin kuin aiemmin. Erityisesti sitä on tutkittu miten CBC vaikuttaa yhdessä muiden kannabinoidien kuten THC:n ja CBD:n kanssa.
CBC poikkeaa monista muista kannabinoideista sillä, että se kiinnittyy heikommin CB-reseptoreihin. Sen sijasta kannabikromeeni kiinnittyy ja vaikuttaa TRP-kanavien kautta TRPA1 ja TRPV1-reseptoreihin. Kyseiset reseptorit liittyvät elimistön lämpötilan ja muiden erilaisten tuntemusten havaitsemiseen (1).
CBC muodostuu CBCA:sta
Samalla tavalla kuten kaikki muutkin kannabinoidit muodostuvat kannabinoidihapoista, niin myös kannabikromeeni muodostuu kannabikromeenihaposta (CBCA), joka muuttuu lämmön ja valon vaikutuksesta kannabikromeeniksi (CBC). CBCA puolestaan syntetisoituu CBG:stä eli kannabigerolista. CBG on niin sanotusti kaikkien kannabinoidien äiti eli kantasolu (2).
Vaikka kannabikromeeni on tärkeä komponentti, niin määrällisesti sitä on hampussa melko vähäisesti. Pitoisuudet vaihtelevat lajikekohtaisesti.

CBC eli kannabikromeeni.
CBC ei ole päihdyttävä
CBC ei ole psykotrooppinen, eli se ei ole päihdyttävä (3). CBC ei löydy kansainvälisestä YK:n huumausaineisiin liittyvästä yleissopimuksesta, joten kannabikromeeni on laillinen aine, eikä sille ole asetettu siksi rajoituksia.
Kannabikromeenin ominaisuuksia
Tutkimuksia CBC:n tarkoista ominaisuuksista on tiedossa vain vähän. Joidenkin eläintutkimusten mukaan kannabikromeenilla saattaa olla antimikrobisia ominaisuuksia, kipua ja tulehduksia lievittäviä vaikutuksia, sekä lisäksi se saattaa antaa helpotusta masennukseen. Lisää tutkimuksia ihmisillä kuitenkin tarvitaan.
Tutkijat arvelevat, että kannabikromeeni saattaa olla myös tehokas aine syövän hoidossa johtuen siitä, että se vaikuttaa yhdessä kehon sisäisten eli endokannabinoidien kuten anandamidin kanssa. Vaikuttaa siltä, että elimistön itse tuottaman “onnellisuusmolekyylin” anandamidin vaikutusaika saattaa olla pidempi yhdessä CBC:n kanssa.
CBC ja sivuvaikutukset
Vielä ei tiedetä tarkemmin aiheuttaako kannabikromeeni mitään merkittäviä sivuvaikutuksia. Samalla tavalla kuin muidenkin ei-psykotrooppisten kannabinoidien kohdalla, vaikuttaa siltä, että myös CBC on yleisesti hyvin siedetty. Kuitenkin lisää tutkimuksia tarvitaan ja niitä on onneksi myös tulossa.
Ennen kuin ostat CBC-tuotteita
Kiinnostuitko kannabikromeenista? CBC-tuotteita ostaessa kannattaakin ensin varmistaa onko yrityksen tuotteet kolmannen osapuolen testaamia ja luotettavia. Tarkista analyyseista kannabinoidiprofiilit ja kaikki mahdolliset kontaminaatiot. Kyseiset analyysit tulisi olla saatavilla myyjien sivustoilla tai ne tulisi vähintään saada pyydettäessä nähtäville.
Lähteet
- H. Khodadadi ym. 2021. A potential role for cannabichromene in modulating TRP channels during acute respiratory distress syndrome. Journal of Cannabis Research volume 3, Article number: 45. https://jcannabisresearch.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42238-021-00101-0
- L. Anderson ym. 2021. Sciende Daily. ’The mother of all cannabinoids’: Anti-seizure compounds discovered in cannabis. University of Sydney. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211005101905.htm
- A.Izzo ym. 2021. Inhibitory effect of cannabichromene, a major non-psychotropic cannabinoid extracted from Cannabis sativa, on inflammation-induced hypermotility in mice. Br J Pharmacol. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417459/