Valitse sivu

Mitä on CBN?

CBN eli kannabinolin molekyylikaava.

19.11.2021

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Onko CBN uusi trendi? Uusia kannabinoidituotteita tulee markkinoilla jatkuvasti lisää. Viime aikoina markkinoilla on alkanut näkymään myös CBN-öljyjä ja muita CBN-tuotteita. Tässä artikkelista käydään läpi mitä on CBN eli kannabinoli ja minkälaisia ominaisuuksia sillä on.

“Unikannabinoidi” CBN eli kannabinoli (cannabinol)

Myös unikannabinoidina tunnettu kannabinoli (CBN) on yksi lukuisista kannabiskasvista löytyvistä kannabinoidiyhdisteistä. CBD:n lailla myös CBN-tuotteilla on monipuolista lääkinnällistä potentiaalia.

Tutkimuksissa CBN:n on havaittu olevan antibakteerinen ja auttavan erityisesti nukahtamiseen, kivunlievitykseen, parantamaan ruokahalua ja lievittämään tulehduksia (1).


CBN syntyy THC:n sivutuotteena


CBN ei kehity suoraan hamppukasviin vaan CBN muodostuu kun tunnetuimpiin kannabinoideihin luettu THC hapettuu, eli hajoaa hapen vaikutuksesta ikääntyessä, kuivuessa ja kuumentuessa . Vaikka CBN syntyy THC:n hajoamistuotteena, se ei saa aikaan päihtymystilaa kuten THC saa (1). Mitä enemmän THC:tä hajoaa ja katoaa kasvista, sitä enemmän CBN:n pitoisuus lisääntyy.

CBN vaikuttaa elimistön endokannabinoidijärjestelmään CB1- ja CB2-kannabinoidireseptoreiden kautta. Reseptoreista CBN:n sitoutuu herkemmin reseptoreihin CB2.

CBN muistuttaa CBD:tä

Siitä huolimatta, että CBN muodostuu THC:n sivutuotteena, niin sen kemiallinen koostumus on kuitenkin lähempänä CBD:tä. CBN:n eristäminen ei ole yhtä yksinkertaista kuten CBD:n, koska kannabinolia esiintyy ainoastaan ikääntyneimmissä kasveissa ja hajoamistuotteina. 

Vaikka CBN:stä tiedetään jo paljon niin, sen kokonaisvaltainen tutkimus ja ymmärrys vaatii kuitenkin vielä lisää työtä.

CBN on ensimmäinen eristetty kannabinoidi

 

Vaikka CBN:n tutkimus on alkanut kunnolla vasta viime vuosikymmenien aikana, niin kyseessä ei ole mikään uusi löytö vaan itse asiassa CBN on ensimmäinen hamppukasvista (Cannabis sativa L.)  eristetty kannabinoidi.  Vuonna 1940 yhdysvaltalainen kemisti Roger Adams onnistui eristämään ensimmäisenä CBN:n (2).

Samana vuonna 1940 Adams ja hänen Illinoisin yliopiston tiiminsä tunnistivat ja syntetisoivat CBN:n lisäksi myös kannabidiolin (CBD). Vuonna 1942 hänelle myönnettiin patentti menetelmälleen CBD:n eristämiseksi. Myöhemmin Adams sai American Institute of Chemists -kultamitalin vuonna 1964.


CBN on rasvaliukoinen

CBN on ominaisuuksiltaan lipofiilinen eli rasvaliukoinen. CBN yhdistyy erinomaisesti lipidien ja rasvojen kanssa. Lipidejä ovat mm. öljyt, vahat, rasvat ja fosfolipidit. CBN ei sekoitu veteen.

Kuinka valita sopiva CBN-öljy?

CBN-öljyä ja muita CBN-tuotteita ostaessa muista vaatia myyjältäsi kolmannen osapuolen tuoteanalyysit. Tarkista analyyseista ainakin kannabinoidiprofiili ja mahdolliset epäpuhtaudet. Kaikkien tuotteiden analyysit tulisi olla saatavilla ja mikäli näin ei ole, on syytä kääntyä luotettavamman myyjän puoleen.

Kolmannen osapuolen analyysit ja puhtaat CBD-öljyt ja CBD-tuotteet löydät verkkokaupasta.

Verkkokaupasta voi tilata myös 3.0 CBD-öljyä, jossa on 10% CBD:tä, CBG:tä ja CBN:ää, yhteensä siis 3000mg kannabinoideja.

 

Lähteet

1. L Bianco. 2018. GB Sciences Inc. Exploring the Lesser Cannabinoids – The Happy Accident of CBN. https://www.biospace.com/article/releases/exploring-the-lesser-cannabinoids-the-happy-accident-of-cbn/. Viitattu 19.11.2021

2. R. Pertwee. 2006. Cannabinoid pharmacology: the first 66 years. Br. J Pharmacol. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1760722/. Viitattu 19.11.2021

Saatat pitää myös…

Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljyä saadaan Nigella Sativa -kasvin siemenistä puristamalla. Kasvia on käytetty perinteisesti lääkkeenä ja mausteena jo tuhansien vuosien ajan. Varhaisimmat viitteet ajoittuvat muinaiseen Egyptiin asti. Mustakuminan siemeniä on löydetty faarao Tutakhamonin...

lue lisää
CBD-voiteet nyt pysyvästi edullisemmin

CBD-voiteet nyt pysyvästi edullisemmin

Suosittujen CBD-kosmetiikkavoiteiden hintoja laskettiin tuntuvasti. Tuotteiden valmistushinnat laskivat, joten myös verkkokaupan hinnat päivitettiin pysyvästi edullisemmaksi. Voit lukea lisää tarkempaa tietoa tuotteiden ominaisuuksista siirtymällä tuotteen...

lue lisää

Tilaa uutiskirje ja hyödy eduista!

🌱 Säästät 10% jokaisesta ostoksestasi.
🌱 Tulet CBD:n mestariksi, kun opit kaiken tarpeellisen hampusta ja CBD:stä.
🌱 Saat ensimmäisenä tietoa uutisista ja tuotteista.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)