Mitä on THC (tetrahydrokannabinoli)?

Mitä on THC?


Tällä sivulla kerromme kannabinoideista ja tarkemmin siitä mitä on THC eli tetrahydrokannabinoli.

KANNABINOIDIT

 

Kannabiksen teho perustuu siinä oleviin kannabinoideihin ja terpeeneihin. Kannabinoidit voidat luokitellaan ulkoisiin kannabinoideihin eli fytokannabinoideihin, sisäisiin kannabinoideihin eli endokannabinoideihin sekä synteettisiin laboratoriossa valmistettuihin kannabinoideihin. Eri kannabinoideja hampusta on löydetty yli 100 kappaletta, terpeenejä yli 200 kappaletta. Parhaiten tunnetuimmat hampun vaikuttavat ainesosat ovat delta-9-tetrahydrokannabinoli (THC), kannabidioli (CBD), sekä kannabinoli (CBN) (1). 

Hampun lääkinnälliset sekä sen päihdyttävät vaikutukset löydettiin jo vuosituhansia sitten. Aiheeseen liittyy nykypäivänä kiivas keskustelu hampun ja kannabiksen laillisuudesta. Aiemmin sekä öljy- ja kuituhampun viljely kiellettiin Suomessa vuosikymmeniksi kokonaan ja hamppuun liittyvät tutkimukset lopetettiin myös muualla maailmassa.


Laillisissa kannabistuotteissa ilmoitetaan yleensä CBD- ja THC-pitoisuudet prosentteina. Mikäli CBD:tä on vähän tai ei ollenkaan, niin THC:n voidaan ajatella olevan mittari sen vahvuudelle lähes samalla tapaa kuin alkoholiprosentti juomissa. CBD toimii lähes päinvastoin ja kumoaa osittain THC:n päihdyttäviä vaikutuksia (1).

MITÄ ON THC ?

THC eli delta-9-tetrahydrokannabinoli on kannabiskasvista löytyvä psykoaktiivinen yhdiste, joka luokitellaan fytokannabinoideihin ja orgaanisten kemikaalien joukkoon. Kannabis luokiteltiin huumausaineeksi vuonna 1961 johtuen sen aktiivisesta ainesosastaan THC:stä. Tuolloin uskottiin, ettei THC:llä ollut lääkinnällistä potentiaalia (2).

THC:tä runsaasti sisältäviä Cannabis indica ja Cannabis sativa -lajikkeita käytetään pääosin viihdetarkoituksessa. Kannabista pidetään eniten käytettynä laittomana huumausaineena koko maailmassa.

Karkeasti yleistettynä mitä isompi THC-pitoisuus on, sitä voimakkaammat vaikutukset siinä on. THC-prosentti, joka yhdysvaltain laillisilla markkinoilla huitelee tavallisesti 18-22 prosentin hujakoilla, on vähän kuin alkoholiprosentti juomissa, joka kertoo juoman vahvuudesta mutta ei laadusta (1).

THC onnistuttiin eristämään kannabiksesta ensimmäistä kertaa vuonna 1964. Se on kannabiksen keskeisin psykoaktiivinen komponentti, joka on vastuussa kasvin psykoaktiivisista eli päihdyttävistä vaikutuksista (1).

Tetrahydrokannabinolia (THC) löytyy hamppukasvien heimoon (Cannabaceae) kuuluvista lajeista (Cannabis sativa, Cannabis indica ja Cannabis ruderalis) ja se tunnetaan suureksi osin sen psykoaktiivisten sivuvaikutustensa ansiosta. Kun sitä nautitaan (poltetaan, höyrystetään tai syödään) THC sitoutuu samaan reseptoriin (CB1) kuin kehon tuottama endokannabinoidi anandamidi, joka on vastuussa liikunnan tuottamasta hyvänolontunteesta. Tämä vaikuttaa esimerkiksi koordinaatioon, mielihyvään ja kognitiivisiin kykyihin. Se myös lisää ruokahalua vaikuttamalla aivojen hypotalamukseen, joka on vastuussa nälkäsignaalien lähettämisestä (3).

Ihmiskokeissa THC sitoutuu CB1 ja CB2 nimisiin kannabinoidireseptoreihin. Kannabinoidieseptoreita löytyy joka puolelta kehoa ääreishermostosta aivoihin. Nämä reseptorit muodostavat niin sanotun endokannabinoidijärjestelmän, joka löydettiin vasta 1990-luvulla (1).

“Kannabiksen käyttötavoista riippuen sen aktiivisista ainesosista iso osa saattaa mennä hukkaan: esimerkiksi polttamalla kannabiksen THC:stä saadaan vain 5-15 prosenttia.” (Vanha-Majamaa, 2018, s.23).

Poltettuna ja höyrystettynä kannabiksen THC kulkeutuu välittömästi keuhkorakkuloiden kautta verenkiertoon ja kannabinoidireseptoreihin. Syötynä THC:n vaikutukset alkavat hitaammin kun se siirtyy vatsasta maksaan, joka pilkkoo THC:n voimakkaammaksi 11-hydroksi-delta-9-THC:ksi ja vie sen lopulta verenkiertoon (1).

MITKÄ OVAT THC:N VAIKUTUKSET?

THC saa aikaa päihtymystilan, jota kutsutaan yleisnimityksellä “pilvi”. Pilvessä olemisen lisäksi sillä on monia muitakin vaikutuksia.

Seuraavaksi tietoa THC:n potentiaalisista hyödyistä ja haitoista.

 

MITKÄ OVAT THC:N HYÖDYT?

 

THC:n vaikutukset vaihtelevat eri kannabislajien ja lajikkeiden kesken, mutta yleisiä tuntemuksia ovat esimerkiksi rentoutuminen, iloisuus, nälkä ja ajantajun hidastuminen ja vääristymät. Näiden lisäksi vaikutuksia voi olla kohonnut pulssi ja naurukohtauksina purkautuva hilpeys.

THC:llä on kuitenkin muitakin vaikutuksia ja se voi toimia esimerkiksi kivunlievittäjänä, muiden positiivisten vaikutusten ohella (10). On olemassa viitteitä THC:n hyödyistä terveydellisten ongelmien ja vaivojen kuten unettomuuden, migreenien, ärtyneen suolen oireyhtymän, posttraumaattisen stressioireyhtymän ja jopa syövän oireiden hoidossa (4, 5 ja 6).

THC:stä voivat hyötyä myös vakavien terveysongelmien kuten MS-taudin ja fibromyalgian kanssa painivat potilaat (4, 7). THC:lla on havaittu olevan käyttöä myös pahoinvoinnista ja tulehduksista kärsivien potilaiden hoidossa (6).

 

ONKO THC:LLÄ HAITTAVAIKUTUKSIA?

 

THC:llä on myös haittapuolia. Vaikka kannabis ei usean muun päihteen tapaan aiheuta varsinaisesti fyysistä riippuvuutta, niin siihen saattaa syntyä psykologinen riippuvuus, joka saattaa aiheuttaa ongelmia joillekin käyttäjille. Muita yleisimpiä haittoja vaikutuksen alaisena ovat lyhytkestoiset muistiongelmat. Osa käyttäjistä saattaa kokea merkittävää ahdistusta tai jopa vainoharhoja (1, 8 ja 9).

Toleranssin kehittyminen voi myös olla ongelma kannabista käytettäessä eli jatkuvassa käytössä saman vaikutuksen saadakseen tarvitaan entistä suurempia määriä. 

Tutkimustulokset ovat antaneet myös viitteitä siitä, että THC voi saada aikaan ongelmien ilmenemistä psykooseille geneettisesti alttiilla käyttäjillä (9).

 

CBN eli kannabinoli 

 

CBN eli kannabinoli on hampussa hieman vähemmän tunnettu kannabinoidi. Myös CBN rauhoittaa ja voi auttaa esimerkiksi unettomuuteen sekä kiputiloihin. THC muuttuu hapettuessaan CBN:ksi. Eli huonosti ei-ilmatiiviissä pakkauksessa säilytetty kannabis saattaa aiheuttaa enemmän uneliaisuutta (1).

LUE MYÖS AIHEESEEN LIITTYVÄ ARTIKKELI ”MITÄ ON CBD?

LÄHDEVIITTEET