Valitse sivu

Mitä ovat terpeenit?

mitä_ovat_terpeenit_yhteisvaikutus_vaikutus_entourage_effect_full_spectrum_täysi_spektri

24.11.2021

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Terpeenit ovat aromaattisia yhdisteitä, joita löytyy monista kasveista. Erityisesti hampusta löytyy terpeeneitä suuria pitoisuuksia.

Nämä aromaattiset yhdisteet luovat monille kasveille, kuten hampulle, männylle ja laventelille, sekä tuoreelle appelsiininkuorelle ominaisen tuoksunsa. Useimpien kasvien tuoksu johtuu terpeenien yhdistelmästä. Luonnossa nämä terpeenit suojaavat kasveja eläimiltä ja taistelevat bakteereita vastaan.Havupuiden pihka koostuu terpeeneistä

 

Tunnetuimmat terpeenit ovat lieneen havupuissa esiintyvät pihka-aineet jotka muodostuvat monoterpeeneistä ja diterpeeneistä.  Pihka-aineet suoaajavat puita mm. kaarnakuoriaisilta (1).

Terpeenillä on tutkittu olevan myös terveyshyötyjä ihmisille. Tutkimus terpeeneistä on vielä verrattaen uutta ja tiedemiehet tutkivat parhaillaan niiden hyötyjä ja vaikutuksia enemmän kuin koskaan aiemmin. Vaikka jonkin verran terpeeneistä jo tiedetään, niin niiden roolia ja merkitystä tulee tutkia lisää, jotta tiedettäisiin niiden toimintamekanismista ja yhteisvaikutuksista.

Jatka lukemista saadaksesi lisätietoja terpeeneistä ja niiden terveyshyödyistä.

mita_ovat_terpeenit_pihka_aineet_havupuu_monoterpeenit_diterpeenit

 

Terpeeneiden tärkeimmät roolit ovat suojella kasveja ja houkutella pölyttäjiä

 

Terpeeneillä on tärkeä rooli kasveissa. Joissakin kasveissa terpeenit houkuttelevat pölyttäjiä, kun taas toisissa kasveissa ne aiheuttavat voimakkaan reaktion torjuakseen saalistajia, kuten hyönteisiä tai ravintoa etsiviä eläimiä.

Joillakin terpeeneillä on kasvia suojaava vaikutus, mikä auttaa kasvia toipumaan vaurioista. Jotkut terpeeneistä toimii osana kasvin immuunijärjestelmää pitääkseen poissa tarttuvia bakteereita.

Terpeenistä käytetään joskus myös termiä terpenoidi. Terpeenit ja terpenoidit eivät kuitenkaan ole yksi ja sama asia. Terpeenit ovat näiden yhdisteiden luonnollinen muoto, kuten ne ovat elävässä kasvissa.  Hampussa olevat terpeenit hapettuvat ja muuttuvat terpenoideiksi kuivaus- ja säilömisprosessin aikana.

Terpeenit ovat aromaattisia yhdisteitä

​​

Aromaattisiin yhdisteisiin luettavat terpeenit  määrittävät monien tuttujen kasvien ja yrttien, kuten rosmariinin ja laventelin, sekä joidenkin eläinten tuoksun. Laventelissa tuoksuu erityisesti linaloli terpeeni.

Valmistajat käyttävät eristettyjä terpeenejä luodakseen makuja ja tuoksuja moniin arkisiin tuotteisiin, kuten kosmetiikkaan  ja elintarvikkeisiin.

Terpeeneistä beeta-karyofylleeni on ainut sisäiseen kannabinoidijärjestelmään vaikuttava terpeeni joka antaa pippurisen ja mausteisen aromin. Hampun lisäksi muita kasveja jotka sisältävät myös beeta-karyofylleenia ovat esimerkiksi kaneli, thaibasilika ja mustapippuri.

Limoneeni terpeeni on varmasti kaikille tuttu tuoksu sitrushedelmien kuorista.

limoneeni_terpeenit_ovat_aromaattisia_yhdisteitä_tuoksuja_sitruuna_hamppu

 

Yhteisvaikutus (Entourage effect)

Tutkimuksissa on havaittu, että täyden kirjon (full spectrum) CBD-tuotteet saavat aikaan tehokkaamman yhteisvaikutuksen kuin yksittäiset kannabinoidi. Tämä johtuu siitä, että täydessä spektrissä on mukana terpeenit, flavonoidit ja kannabinoidit kaikki yhdessä. Tätä yhteisvaikutusta kutsutaan nimellä “entourage effect” (2).

Yhteisvaikutus saadaan tuotteista joita ei ole kuumennettu valmistusprosessin aikana. Lämmön vaikutuksesta kannabinoidihapot muuttavat muotoaan ja mm. terpeenit ja  flavonoidit saattavat tuhoutua.

Eli mitä enemmän vaikuttavia aineita on mukana lopputuotteessa, sitä tehokkaampi on yhteisvaikutuskin.

 

Tutkimuksia terpeenien terveysvaikutuksista

 

Viime vuosina terpeeneitä ja niiden terveysvaikutusta on tutkittu mm.  ahdistuksen, masennuksen ja stressin hoitoon.

Alle on lueteltu neljä yleistä terpeeniä ja kunkin ominaiset vaikutukset. 

 • Limoneeni terpeeni voi lievittää stressiä ja ahdistusta. Kts. tutkimus (3).
 • Pineeni terpeenillä vaikuttaa olevan ahdistusta vähentäviä vaikutuksia. Kts. tutkimus (4).
 • Linaloli terpeenin tuoksulla voi olla ahdistusta vähentäviä vaikutuksia Kts. tutkimus (5.)
 • Myrseeni terpeenillä on rauhoittava vaikutus. Kts. tutkimus (6).

On syytä kuitenkin ottaa huomioon, että iso osa kokeista on tehty hiirillä ja tarvitsemme lisää tutkimuksia myös ihmisillä.

 

Tutkimus suomalaisen FINOLA-öljyhamppulajikkeen terpeeneistä

 

FINOLA kuuluu Cannabis sativa lajiin ja sitä viljellään ympäri maapalloa erityisesti hampunsiementuotantoon. Vuoden 2017 tutkimuksessa suomalaisesta FINOLA-hamppulajikkeesta löydettiin useita terpeeneitä ja kukintovaiheesta riippumatta runsaimmat monoterpeenit olivat myrseeni, pineeni, limoneeni, terpinoleeni ja okimeeni. Runsaimmat seskviterpeenit olivat karyofylleeni, humuleeni, bergamottiini ja farneseeni (7).

Terpeeniprofiileissa havaittiin merkittäviä vaihteluita yksittäisten kasvien välillä. Kukintojen kypsyessä monoterpeenien kokonaismäärä kasvoi verrattuna seskviterpeeneihin. Kukinnon keskivaiheessa (noin 4 viikkoa kukinnan alkamisen jälkeen) keskimääräinen monoterpeenipitoisuus oli 389 μg g1 DW (SE = 44, n = 9) ja keskimääräinen seskviterpeenipitoisuus 34 μg g1 DW (SE = 6,3, n = 9) (7).

 

FINOLA-lajikeFINOLA-lajike on ensimmäinen Suomessa kehitetty siementuotantoa varten jalostettu hamppulajike, jonka on kehittänyt yhdessä Jace Callaway ja Anita Hemmilä (Ranalli, 2004; Anon., 2015).

 

Vuonna 1999 FINOLA-lajikkeen oikeudet rekisteröitiin EU:ssa ja se liitettiin EU:n hyväksyttyjen hamppulajikkeiden listalle vuonna 2003.


Lopuksi

 

Ei ole itsestään selvää, että kaikki CBD-tuotteet sisältävät terpeeneitä. Kysy CBD-myyjältäsi, jotta saat varmasti puhtaat, korkealaatuiset ja terpeenirikkaat CBD-öljyt ja CBD-tuotteet.

 

Lähteet

 

 1. Hyvärinen H. 2001. MTT. Kasviperäiset biomolekyylit – fenoliset yhdisteet ja terpeenit. Kirjallisuuskatsaus. Jyväskylän Ylipistopaino. 
 2. Ferber, Sari G. ym. 2020. The “Entourage Effect”: Terpenes Coupled with Cannabinoids for the Treatment of Mood Disorders and Anxiety Disorders. Current Neuropharmacology, Volume 18. Number 2. 2020. https://www.ingentaconnect.com/contentone/ben/cn/2020/00000018/00000002/art00004
 3. Naiana G P B Lima ym. 2013. Pharmacol Biochem Behav. Anxiolytic-like activity and GC-MS analysis of (R)-(+)-limonene fragrance, a natural compound found in foods and plants. 
 4. Tadaaki Satou ym. Phytother Res. 2014. Daily inhalation of α-pinene in mice: effects on behavior and organ accumulation. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25340185/
 5. Hiroki Harada ym. Front Behav Neurosci. 2018. Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6206409/
 6. T Gurgel do Vale ym. Phytomedicine. 2002. Central effects of citral, myrcene and limonene, constituents of essential oil chemotypes from Lippia alba (Mill.) n.e. Brown. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587690/
 7. Booth, J. ym. 2017. Terpene synthases from Cannabis sativa. PLoS One. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5371325/

Saatat pitää myös…

Ientulehdus ja CBD

Ientulehdus ja CBD

Ientulehdus on varmasti yksi yleisimmistä terveyshaasteista kaikilla ihmisillä kaikkialla maailmassa. Ikenet tulehtuvat herkästi ja hoitamattomana sillä saattaa olla peruuttamattomat vaikutukset. Suun ja hampaiden terveyteen on onneksi helppo vaikuttaa itse ja tässä...

lue lisää

Tilaa uutiskirje ja hyödy eduista!

🌱 Säästät 10% jokaisesta ostoksestasi.
🌱 Tulet CBD:n mestariksi, kun opit kaiken tarpeellisen hampusta ja CBD:stä.
🌱 Saat ensimmäisenä tietoa uutisista ja tuotteista.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)