Valitse sivu

Mustakuminaöljy

Mustakuminaöljy. Artikkeli mustakuminan siemenistä ja sen vaikutuksista. Tymokinonin lähde.

11.3.2024

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Mustakuminaöljyä saadaan Nigella Sativa -kasvin siemenistä puristamalla. Kasvia on käytetty perinteisesti lääkkeenä ja mausteena jo tuhansien vuosien ajan. Varhaisimmat viitteet ajoittuvat muinaiseen Egyptiin asti. Mustakuminan siemeniä on löydetty faarao Tutakhamonin haudasta ja historoitsijat uskovat myös Neferitin ja Cleopatran käyttäneen sitä kauneudenhoitoon. Mustakuminalla on monipuolisesti erilaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia, joita on koottu tähän artikkeliin. (1)

Mikä on mustakumina (Ryytineito / Nigella sativa)?

Ryytineitona ja rohtoneidonkukkanakin tunnettu mustakumina (Nigella sativa L.) on yksivuotinen leinikkikasveihin (Ranunculaceae) luokiteltu maustekasvi, jota kasvatetaan myös koristekasvina. Luonnonvaraisesti mustakuminaa esiintyy Pohjois-Afrikassa, Etelä-Euroopassa ja Lounais-Aasiassa ja sitä viljellään myös paljon muualla. Mustakuminan suurimmat tuottajamaat ovat Turkki, Intia, Pakistan ja Syyria. (2)

Mustakuminan siemenet sisältävät runsaasti arvokkaita rasvahappoja ja muita yhdisteitä, joita on käytetty Aasiassa ja Lähi-idässä jo vuosituhansien ajan lääkkeenä ja mausteena. Kyseistä lääkekasvia kutsutaan myös nimillä “siunattu siemen” ja “parannuskeino”, joilla  viitataan sen lääkinnällisiin vaikutuksiin. Siemeniä ja siemenistä puristettua öljyä on käytetty parannuskeinona mm. allergioista erilaisiin infektioihin, vilustumiseen, hammas- ja päänsärkyyn, sekä tukemaan ruoansulatushäiriöitä, vastustuskykyä ja hengitysteiden hyvinvointia. (2)

 

Mustakuminaöljyn terveysvaikutukset

 

Mustakuminan siemenistä puristetun öljyn terveysvaikutukset ovat tunnettu jo vuosituhansia ja ne perustuvat isolta osin sen rikkaaseen rasvahappoprofiiliin ja ihmeitä tekevään tymokinoniin. Näiden lisäksi kasvi sisältää reilusti erilaisia mineraaleja ja vitamiineja kuten sinkkiä, rautaa, kaliumia ja E-vitamiinia.

Mustakuminaöljy tukee immuunijärjestelmää ja sitä käytetään erityisesti allergioiden, syöpien, sekä kroonisten ja hormonaalisten sairauksien hoidossa. Superfoodiksi luokiteltua siemeniä käytetään myös mausteena ruoanlaitossa. Kasvin kukinnot ja lehdet sopivat myös “voimateen” valmistamiseen. (2)

Alle on lueteltu kasvin tieteellisissä tutkimuksissa havaittuja terveysvaikutuksia.

 

1. Auttaa alentamaan kolesterolitasoja

 

Mustakuminan siemenillä voi olla merkittävä vaikutus veriplasman lipidipitoisuuksiin, mikä puolestaan saattaa alentaa kolesterolitasoja. Siemenet voivat myös alentaa triglyseridi-arvoja. (3) Triglyseridit ovat veressä kiertäviä rasvoja. Koholla olevat rasvahappoketjut lisäävät ylipainon riskiä ja mahdollisuutta sairastua rasvamaksaan, haimatulehdukseen, sekä sydän- ja verisuonitauteihin. (4)

Keskipainoisilla miehillä tehdyt tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet mustakuminan siementen alentavan kokonaiskolesterolia. Isommat annokset ja pitkäaikaisempi käyttö saattavat antaa vielä huomattavasti positiivisempia tuloksia, kuin mitä tämä kyseinen tutkimus kertoo. (5)

 

2. Torjuu oksidatiivista stressiä


Mustakuminassa esiintyvä tymokinoni -niminen yhdiste on auttanut torjumaan oksidatiivista stressiä eli hapettumisstressiä (6, 23). Soluissa tapahtuva hapettuminen on luonnollinen prosessi. Tasapainoisessa tilassa vapaat radikaalit ehkäisevät taudinaiheuttajia, mutta silloin kun elimistössä on epätasapaino antioksidanttien aktiivisuuden ja vapaiden radikaalien välillä, niin se voi aiheuttaa oksidatiivista stressiä ja heikentää siten terveydentilaa. Epätasapainoisessa stressitilassa nämä vapaat radikaalit saattavat aiheuttaa vahinkoa DNA:han, soluihin, proteiineihin ja rasvakudoksiin.

 

3. Tukee painonpudotusta

 

Osassa tutkimuksissa mustakumina on auttanut myös kohtuullisessa painonpudotuksessa parantamalla BMI-arvoja ja pienentämällä vyötärön ympärysmittaa. Painonpudotus ehkäisee samalla syövän, diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä, jotka ovat yleisiä ylipainoisilla ihmisillä. Siementen käytöllä ei ole havaittu haittavaikutuksia. (7)

 

4. Torjuu syöpää ja tuhoaa kasvaimia

 

Mustakuminan siementen vaikutuksista yksi kiinnostavimmista on se, että tutkimuksissa niiden avulla on onnistuttu torjumaan syöpää ja vähentämään kasvaimien kokoa. (8, 9, 10). Siementen on huomattu ehkäisevän ainakin ihosyöpää, eturauhassyöpää, rintasyöpää, kohdunkaulan syöpää ja maksasyöpää. (11) Syöpää torjuvien vaikutusten ajatellaan johtuvan ainakin osittain siementen tulehdusta vähentävistä ja vastustuskykyä parantavista vaikutuksista. (12)

5. Vähentää tulehdusta

 

Nigella sativan eli mustakuminan siementen on tutkimuksissa havaittu vähentävän tulehduksia kehossa. Siementen sisältämä tymokinoni voi torjua tulehduksia aiheuttavien sytokiinien vaikutuksia. Sytokiinit ovat välittäjäaineita, jotka ovat merkittävässä roolissa tulehdusreaktioiden syntymisessä ja immunijärjestelmän säätelyssä. (13)  

Tymokinonin lisäksi myös muut kasvin antioksidanttiset ominaisuudet auttavat vähentämään tulehdusreaktioita ja siten myös tulehduksiin liittyviä sairauksia kuten sydänfibroosia. (14)

Siementen antibakteeristen ja antimikrobisten ominaisuuksien ansiosta ne voivat tehota myös MRSA-nimiseen sairaalabakteeriin. Siemenuutteella on havaittu olevan vaikutusta iholla esiintyvää stafylokokki (Staphylococcus aureus) infektiota vastaan. (15)

 

6. Säätelee verensokeritasoja

 

Mustakuminan siementen syöminen voi vaikuttaa positiivisella tavalla diabetespotilaiden verensokeritasoihin. Tutkimusten mukaan jo kaksi grammaa mustakuminan siemeniä saattaa riittää verensokeritasojen säätelyyn. (16)


7. Parantaa keuhkojen toimintaa ja astman hallintaa

 

Brittiläisessä tutkimuksessa mustakuminan siemenöljyn on havaittu parantavan keuhkojen toimintaa ja edistävän astman hallintaa. Tutkimus oli julkaistu vuonna 2017 kuukausittain ilmestyvässä kansainvälisessä Phytotherapy Research aikakauslehdessä, joka julkaisee alkuperäisiä tutkimuksia. (17)

8. Hoitaa ihosairauksia kuten aknea ja psoriasista

 

Mustakuminaöljyllä ja -uutteilla on havaittu olevan antipsoriaattisia vaikutuksia. Psoriasis on krooninen ihosairaus, jossa iholla esiintyy kuivia, kutisevia ja hilseileviä läiskiä. Öljyn käyttäminen iholla on osoittautunut auttavan myös akneen (acne vulgaris). (18)

Tymokinonia sisältävät siemenet ovat myös antifungaalisia eli niistä voi olla apua iholla esiintyviin sieni-infektioihin kuten hiivasieneen (Candida albicans). (19)

Mainittujen hyötyjen lisäksi mustakuminan siemenöljyä käytetään myös hiusnaamioissa lisäämään kiiltoa, edistämään hiusten luonnollista kasvua ja rakennetta. (20)

 

9. Lisää hedelmällisyyttä

 

Mustakuminan siementen antioksidanttiset ominaisuudet voivat lisätä hedelmällisyyttä vaikuttamalla vapaiden radikaalien määrään ja siten siittiöiden laatuun (21). Vapaat radikaalit ovat ei-toivottuja happiatomeja, jotka muodostuvat aineenvaihduntareaktiossa.

Tutkimusten perusteella yksistään Nigella sativan siemenistä voi olla apua miesten hedelmättömyyden hoidossa ilman sivuvaikutuksia. (22)

 

10. Parantaa munuaisten ja maksan terveyttä

 

Antioksidanttisista ominaisuuksista johtuen mustakuminan siemenillä on maksaa suojaavia vaikutuksia. Antioksidantit torjuvat oksidatiivista stressiä, josta on haittaa maksalle. Siementen sisältämä tymokinoni torjuu vapaita radikaaleja ja vähentää niiden haitallista vaikutusta DNA:han ja sisäelinten terveyteen. (23)

Mustakuminaöljyn sisältämä tymokinoni suojaa myös maksaa loisten aiheuttamilta vaurioilta. Vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että mustakuminaöljy ehkäisi Halkiomato (Schistosoma mansoni) -nimisten parasiittien määrää maksassa. Maksan lisäksi myös suolistossa olevien loisten munasolujen määrä vähentyi merkittävästi tymokinonin vaikutuksesta. (24)

Edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi mustakuminan siemenet saattavat auttaa hoitamaan munuaisiin liittyviä ongelmia, kuten munuaisvauriota ja munuaiskiviä. Siemenuutteen käytön ansiosta tutkimuksessa havaittiin myös sen vähentävän kalsiumoksalaattien kertymistä elimistöön. (25)

Mustakuminan siemenet sisältävät tymokinonia, jota käytetään kauneudenhoidossa ja hyvinvoinnissa.

Mustakuminan siementen sisältämä tymokinoni on mustakuminaöljyn merkittävin vaikuttava ainesosa.

 

Tymokinoni (Thymoquinone – TQ)

 

Mustakuminaöljyn ainutlaatuisin ja kiinnostavin ainesosa on varmastikin tymokinoni (Thymoquinone) eli tuttavallisemmin TQ.  Tätä ainutlaatuista yhdistettä on löydetty ainoastaan mustakuminasta (Nigella sativa L.),  punavärimintusta (Monarda didyma) ja preeriavärimintuista (Monarda fistulosa), joka tunnetaan myös nimellä Wild Bergamot. (26).

Mustakumina tehostaa CBD:n vaikutusta

 

Mustakuminan siementen vaikuttava aineet kuten tymokinoni tehostaa CBD:n synergiaetuja (entourage effect). Mustakumina sisältää myös terpeeneitä, joilla on tutkitusti kannabinoidien kanssa positiivisia yhteisvaikutuksia tehostavia ominaisuuksia. Lisää näistä synergiaeduista voi lukea artikkelista “Entourage effect ja CBD-öljyn täysi spektri selitettynä”.

 

Mustakumina on Sativa-sukuinen kasvi

 

Mustakumina kuuluu hampun tavoin sativa sukuisiin kasveihin (Nigella sativa). Mustakumina ei kuitenkaan kuulu hamppukasveihin, johon esimerkiksi humala luokitellaan, vaan se luokitellaan leinikkikasveihin (Ranunculaceae). Vaikka Suomi on maailman suurin kuminan tuottaja, niin mustakuminaa Suomessa ei ainakaan kaupallisissa tarkoituksissa kasvateta.

 

Kokemuksia mustakuminaöljystä 

 

Moni on saattanutkin lukea mustakuminaöljyyn liittyviä kokemuksia ja huomata, että kyseisestä kasvista puhutaan usein muinaisena lääkerohtona laajasti moneen eri vaivaan. Kokemusten lisäksi myös tieteelliset tutkimukset vahvistavat kasviöljyn parantavat vaikutukset.

 

Ei suositella raskaana oleville

 

Joidenkin alustavien tutkimusten mukaan mustakuminaöljyä kannattaa välttää raskauden aikana, koska se voi saada aikaan kohdun supistelua ja mahdollisesti lisätä riskiä ennenaikaiseen synnyttämiseen tai jopa keskemenoon. Öljyllä voi olla myös ei-toivottuja yhteisvaikutuksia synnytyksessä käytettävien lääkkeiden kanssa.

 

Yhteenveto

 

Mustakuminan siemenet sisältävät lääkinnällistä tymokinonia, jota löytyy mustakuminan lisäksi ainoastaan tietyistä värimintuista (Monarda didyma ja Monarda fistulosa). Mustakuminaöljyä voidaan käyttää niin lääkinnällisiin tarkoituksiin kuin mausteenakin ilman huomattavia sivuvaikutuksia. Siementen sisältämien yhdisteiden on havaittu vaikuttavan positiivisesti mm. syöpäsoluihin, kolesteroliarvoon, painonpudotukseen, tulehduksiin, oksidatiivisen stressiin, keuhkojen toimintaan ja verensokeritasoon. Mustakuminan siemenöljyä käytetään myös suoraan iholle erilaisiin iho-ongelmiin ja kauneudenhoitoon, jonka lisäksi sitä myydään myös CBD-öljyyn sekoitettuna tehostamaan aineiden vaikutuksia.

 

Lähteet

 

 1. Freemaninstitute. The Black Cumin Seed. https://freemaninstitute.com/cumin.htm. Viitattu 30.05.2023
 2. Suomen Siemenpankki. Ryytineito. https://www.suomensiemenpankki.fi/products/ryytineito. Viitattu 30.05.2023.
 3. A. Sahebkar. et al. 2016. Pharmacol Res. Nigella sativa (black seed) effects on plasma lipid concentrations in humans: A systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26875640/. Viitattu 30.05.2023
 4. Kia Toivanen. 2020. Anna. Triglyseridiarvo koholla? ”Suurentunut triglyseridipitoisuus on 2000-luvun kolesteroli”, sanoo asiantuntija ja kertoo, mitä arvosta pitää tietää. https://anna.fi/hyvinvointi/terveys/triglyseridit-koholla-erikoislaakari-kertoo-mita-asialle-voi-tehda. Viitattu 30.05.2023
 5. E. A. Datau et al. 2010. Acta Med Indones. Efficacy of Nigella sativa on serum free testosterone and metabolic disturbances in central obese male. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20724766/. Viitattu 30.05.2023
 6. H. Kaatabi et al. 2012. J Family Communioty Med. Favorable impact of Nigella sativa seeds on lipid profile in type 2 diabetic patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3515953/. Viitattu 30.05.2023
 7. A. Tavakkoli et al. 2017. J Pharmacopuncture. Review on Clinical Trials of Black Seed (Nigella sativa ) and Its Active Constituent, Thymoquinone. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5633670/. Viitattu 7.3.2024
 8. E. I. Salim. Oncology Letters. 2010. Cancer chemopreventive potential of volatile oil from black cumin seeds, Nigella sativa L., in a rat multi-organ carcinogenesis bioassay. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3436209/. Viitattu 30.05.2023
 9. N. Khan & S. Sultana. 2005. Eur J Cancer Prev. Inhibition of two stage renal carcinogenesis, oxidative damage and hyperproliferative response by Nigella sativa. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15785320/. Viitattu 30.05.2023.
 10. H. Gali-Muhtasib et al. 2004. Int J Oncol. Thymoquinone extracted from black seed triggers apoptotic cell death in human colorectal cancer cells via a p53-dependent mechanism. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15375533/. Viitattu 30.05.2023.
 11. Md A. Khan et al. 2011. Afr J Tradit Complement Altern Med. Anticancer Activities of Nigella Sativa (Black Cumin). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252704/. Viitattu 30.05.2023.
 12. A. F. Majdalawieh & M. W. Fayyad. 2016. J Ayurveda Integr Med. Recent advances on the anti-cancer properties of Nigella sativa, a widely used food additive. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052360/. Viitattu 30.05.2023
 13. N. Chehl et al. 2009. HPB (Oxford). Anti-inflammatory effects of the Nigella sativa seed extract, thymoquinone, in pancreatic cancer cells. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2742606/. Viitattu 30.05.2023
 14. F. Norouzi et al. 2017. Res Pharm Sci. The effect of Nigella sativa on inflammation-induced myocardial fibrosis in male rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5333483/. Viitattu 30.05.2023.
 15. A. Hannan et al. 2008. J Ayub Med Coll Abbottabad. Anti bacterial activity of Nigella sativa against clinical isolates of methicillin resistant Staphylococcus aureus. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19610522/. Viitattu 30.05.2023.
 16. A. O. Bamosa et al. 2010. Indian J Physiol Pharmacol. Effect of Nigella sativa seeds on the glycemic control of patients with type 2 diabetes mellitus. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21675032/. Viitattu 30.05.2023.
 17. A. Koshak et al. 2017. Phytother Res. Nigella sativa Supplementation Improves Asthma Control and Biomarkers: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28093815/. Viitattu 30.05.2023.
 18. S. H. M. Aljabre et al. 2015. Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery. Dermatological effects of Nigella sativa. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352241015000286. Viitattu 30.05.2023.
 19. E. A. Rogozhin et al. 2011. Plant Physiol Biochem. Novel antifungal defensins from Nigella sativa L. seeds. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21144761/. Viitattu 30.05.2023.
 20. A. M. Eid et al. 2017. J Trop Med. A Review on the Cosmeceutical and External Applications of Nigella sativa. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5735686/. Viitattu 30.05.2023.
 21. R. Mahdavi et al. 2015. Journal of Herbal Medicine. Effects of black seeds (Nigella sativa) on male infertility: A systematic review. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803315000275. Viitattu 30.05.2023.
 22. M. Mossa et al. 2013. ResearchGate. The use of Nigella sativa as a single agent in treatment of male infertility. https://www.researchgate.net/publication/324482721_The_use_of_Nigella_sativa_as_a_single_agent_in_treatment_of_male_infertility. Viitattu 01.06.2023.
 23. H. Mollazadeh & H. Hosseinzadeh. 2014. Iran J Basic Med Sci. The protective effect of Nigella sativa against liver injury: a review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387231/. Viitattu 01.06.2023.
 24. M. R. Mahmoud et al. 2002. J Ethnopharmacol. The effect of Nigella sativa oil against the liver damage induced by Schistosoma mansoni infection in mice. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11744288/. Viitattu 01.06.2023.
 25. P. Hayatdavoudi et al. 2016.  Avicenna J Phytomed. Renal injury, nephrolithiasis and Nigella sativa: A mini review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884213/. Viitattu 01.06.2023
 26. H. Sovova et al. 2015. ResearchGate. Journal of Supercritical Fluids. Supercritical CO2 extraction of volatile thymoquinone from Monarda didyma and M. fistulosa herbs. https://www.researchgate.net/publication/270961777_Supercritical_CO2_extraction_of_volatile_thymoquinone_from_Monarda_didyma_and_M_fistulosa_herbs. Viitattu 05.06.2023

Saatat pitää myös…

CBD-voiteet nyt pysyvästi edullisemmin

CBD-voiteet nyt pysyvästi edullisemmin

Suosittujen CBD-kosmetiikkavoiteiden hintoja laskettiin tuntuvasti. Tuotteiden valmistushinnat laskivat, joten myös verkkokaupan hinnat päivitettiin pysyvästi edullisemmaksi. Voit lukea lisää tarkempaa tietoa tuotteiden ominaisuuksista siirtymällä tuotteen...

lue lisää
Ientulehdus ja CBD

Ientulehdus ja CBD

Ientulehdus on varmasti yksi yleisimmistä terveyshaasteista kaikilla ihmisillä kaikkialla maailmassa. Ikenet tulehtuvat herkästi ja hoitamattomana sillä saattaa olla peruuttamattomat vaikutukset. Suun ja hampaiden terveyteen on onneksi helppo vaikuttaa itse ja tässä...

lue lisää

Tilaa uutiskirje ja hyödy eduista!

🌱 Säästät 10% jokaisesta ostoksestasi.
🌱 Tulet CBD:n mestariksi, kun opit kaiken tarpeellisen hampusta ja CBD:stä.
🌱 Saat ensimmäisenä tietoa uutisista ja tuotteista.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)