Valitse sivu

Vyöruusu ja CBD

Vyöruusun aiheuttamasta kutinasta ja ihon punoituksesta kärsivä mies.

17.1.2023

Tarkoitettu ammattilaisille

Tällä sivulla esitetty tutkimustieto on tarkoitettu vain ravitsemuksen ja terveydenhuollon ammattilaisille, eikä sitä ole tarkoitettu välitettäväksi kuluttajille.

Vyöruusu on yleistynyt ja nykyään joka kolmas suomalainen kärsii vyöruusun aiheuttamista oireista, johon kuuluu mm. kipua ja kutinaa. Tässä artikkelissa tarkastellaan tutkimuksia kannabidiolin (CBD) vaikutuksesta vyöruusuun.

 

Mikä on vyöruusu (herpes zoster) ?

 

Vyöruusu on virusinfektio, joka tunnetaan myös nimellä herpes zoster (HZ). Vyöruusun aiheuttaa vesirokkoa aiheuttava vesirokkovirus. Vesirokon sairastamisen jälkeen virus voi jäädä lepotilaan kehossa ja aktivoitua myöhemmin uudelleen aiheuttaen tulehduksia elimistössä. (1) 

Vyöruusun yleisimmät oireet ovat vakava ihottuma, rakkulat, kuume ja päänsärky. Vyöruusu on yleisempää vanhemmilla ihmisillä joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Kuitenkin jokaiselle vesirokkoa sairastaneelle voi joskus kehittyä vyöruusu. Infektiota hoidetaan viruslääkkeillä ja kipua lievittävillä hoidoilla. (1)

Aikaisemmin vyöruusu liitettiin pääasiassa ääreishermoston ja hermosolmukkeen tulehduksiin, mutta sittemmin on huomattu, että virusta esiintyy usein myös sellaisilla ihmisillä, joilla ei ole lainkaan keskushermostoon liittyviä oireita. (1)

Vauvaikäisillä vyöruusun esiintyminen on harvinaista. Sen puhkeaminen vanhemmilla ihmisillä liitetään vastustuskyvyn heikkenemiseen. Ikääntyminen lisää huomattavasti todennäköisyyttä vyöruusun sairastamiseen. Alle 45-vuotiaiden ihmisten kohdalla vyöruusun riskiä lisää mm. steroidit, syöpähoidot, leukemia, HIV, AIDS ja lymfooma. Tutkimussa myös diabetes näyttää olevan yksi syy vyöruusun esiintymiselle. (1)

Vyöruusun tarttuminen

Vyöruusua aiheuttava vesirokkovirus tarttuu herkästi pisaratartuntana ja kosketuksen kautta toisiin ihmisiin. Taudin itämisaika on keskimäärin 10-12 päivää, jonka jälkeen rakkulat alkavat näkyä. Virus voi tarttua jo muutamaa päivää ennen rakkuloiden ilmestymistä ja vielä viikon sen jälkeen kunnes ihorakkulat ovat muuttuneet ruveksi. Tartuntavaara koskee lähinnä niitä, jotka eivät ole aikaisemmin saaneet vesirokkoa tai henkilöt, joilla on heikko immuniteetti. (1)

Vyöruusun eli herpes zoster viruksen oireisiin kuuluvia ihorakkuloita.

Vyöruusun aiheuttamia rakkuloita iholla.

Vyöruusun oireet

 

Vyöruusun oireita ovat tuskallinen ihottuma, rakkuloita, kuume ja päänsärky. Yleisterveillä ihmisillä oireet jäävät usein miedommaksi. Ensimmäinen oire on usein kipu, joka voi alkaa jo viikkoa ennen kuin iholla ilmenee mitään näkyviä muutoksia. Yleensä iholle ilmestyy pieniä kirkkaanvärisiä rakkuloita ja punoitusta. (2)

Vyöruusu esiintyy usein vartalon alueella, jalassa ja kasvoissa. Oireita havaitaan harvemmin raajojen alueella. Infektio voi tulla myös silmään ja saada aikaan rakkuloita nielun ja suun limakalvoissa. Oireisiin liittyy usein lämpöä ja kipeäksi tulemisen kokemus. (2) 

 

Vyöruusun hoito 

 

Vaikka vyöruusun aiheuttamaa virusta ei voi kokonaan saada pois, sen oireita voidaan hoitaa lääkkeiden lisäksi erilaisilla luonnontuotteilla ja hoidoilla, jotka voivat helpottaa kutinaa, stressiä, tulehdusta ja kipua. Hoito kannattaa suunnitella tilanteen mukaan ja aloittaa mahdollisimman nopeasti ensimmäisten oireiden ilmestyessä.

 

Viruslääkkeet

 

Potilaan hakeutuessa hoitoon vyöruusun takia arvioidaan ensin sen tila ja hoidon tarve. Yleinen suositus on aloittaa hoito niin pian kuin mahdollista, jotta mahdolliset hoidot tehoavat paremmin. Mikäli potilas on vanhempi ihminen tai jos oireisiin kuuluvat haastava ihottuma, immuunivaje ja kova kipu, niin yleensä tilannetta hoidetaan lääkkeillä. Yleisiä käytettyjä lääkkeitä ovat mm. famsikloviiri, asikloviiri ja valasikloviiri. (1)

Vyöruusun hoidossa käytetyt viruslääkkeet luokitellaan nukleosidianalogeihin, joiden tarkoitus on estää herpesviruksia uudistumasta. Lääkkeet tehoavat parhaiten kun hoito aloitetaan mahdollisimman aikaisin jo ensimmäisten oireiden ilmestyttyä. (1)

 

Luontaiset hoidot ja vinkit

Luontaiset hoidot ovat lääkehoidon rinnalla vaihtoehtoisia tapoja helpottaa vyöruusun aiheuttamia haasteita. Alle on listattu tehokkaimmat hoidot ja parhaat vinkit oireiden lievittämiseen.

Vältä raapimista

Vyöruusun aiheuttamat rakkulat saattavat aiheuttaa kiusallista kutinaa. Rakkuloiden raapiminen saattaa pahentaa oireita ja aiheuttaa arpia. Kutinaa kannattaakin hoitaaa rauhoittavilla kylvyillä, viileillä pyyhkeillä ja erilaisilla voiteilla. (3)

Voiteet

Vyöruusun oireisiin voi käyttää iho rauhoittavia voiteita. Voiteet eivät välttämättä nopeuta paranemisprosessia, mutta ne voivat tarjota helpotusta oireisiin. Voiteista kannattaa valita sellainen, joka ei sisällä hajusteita, sillä ne voivat suotta ärsyttää ihoa. Hyväksi havaittuja voiteita ovat sellaiset, jotka sisältävät luonnollista kapsaisiinia, joka on chilipaprikoista tunnettu tulisuuden aikaansaava ainesosa. Kapsaisiinilla on tutkitusti tulehdusta ja kipua lievittäviä vaikutuksia. Chilivoidetta voi käyttää useita kertoja päivässä tarpeen mukaan. Tämän lisäksi suihkun ja kylpyjen jälkeen iholle voi levittää ihoa rauhoittavaa kalamiinivoidetta, joka auttaa myös kuivattamaan rakkuloita. (3)

Voiteta kannattaa käyttää maltillisesti, sillä liian runsas käyttö saattaa estää haavaumien kuivumista. Antibiootteja sisältäviä voiteita ei suositella käytettäväksi vyöruusun aiheuttamaan ihottumaan. (3)

 

Viileä kylpy

 

Iholle nousevien rakkuloiden puhdistaminen päivittäin voi vähentää tartunnan leviämisriskiä. Viileä kylpy tai suihku saattaa tarjota helpotusta akuuttiin tilanteeseen lievittämällä rakkuloiden aiheuttamaa kipua ja rauhoittaa vyöruusun aiheuttamaa kutinaa. (3)

 

Kaurakylpy

 

Viileän veden lisäksi myös kaurakylpy voi vähentää oireita jättäen ihon miellyttävän pehmeän tuntuiseksi. Kaurakylvyn valmistelu on helppoa ja vaivatonta. Haalean lämpöiseen kylpyveteen lisätään 1 dl hienoksi jauhettua kauraryyniä tai kaurajauhoja, joita liotetaan noin 15 minuuttia ennen kylpyä. Liian kuuma vesi saattaa pahentaa tilannetta. Kylvyn jälkeen tulisi kroppa kuivata huolella. (3)

 

Kosteat pyyhkeet

 

Kylpyjen lisäksi kutinaa ja kipua voi hoitaa viileillä ja kosteilla pyyhkeillä tai liinoilla. Oireiden lievittämiseksi kosteaa pyyhettä suositellaan käytettäväksi useita kertoja päivässä. Parhaan tuloksen saamiseksi pyyhettä tai liinaa liotetaan ensin viileässä vedessä, jonka jälkeen ylimääräinen vesi puristetaan pois ja levitetään iholle, rakkuloiden päälle. Liian kylmää jääpakkausta ei suositella käytettäväksi, koska se saattaa pahentaa oireita. (3)

 

Ruokavalio

 

Optimaalisella ruokavaliolla voi vahvistaa vastustuskykyä ja siten estää vyöruusun leviämistä kehossa. Ruokavalioon suositellaan sisällytettävän lysiini nimistä aminohappoa, sekä B-12, E-, A- ja C-vitamiineja. (3)

Vältettävien ruoka-aineiden listalla ovat ruoat ja juomat, jotka sisältävät paljon sokeria. Lisäksi voi olla syytä välttää runsaasti arginiinia sisältäviä ruokia kuten pähkinöitä, suklaata ja gelatiinia, koska arginiini saattaa joissain tapauksissa jopa ruokkia virusta. (3)

 

Ruokasooda ja maissitärkkelys

 

Vyöruusun aiheuttamaa kutinaa voi helpottaa myös ruokasoodasta tai maissitärkkelyksestä valmistetulla tahnalla. Tahna valmistetaan tekemällä seos, jossa on kaksi kolmasosaa ruokasoodaa tai vaihtoehtoisesti maissitärkkelystä ja lisäksi 1 osa vettä. Vesi saa aikaan tahnamaisen koostumuksen, joka levitetään suoraan ihottumaan. Tahna huuhdellaan pois 15 minuutin kuluttua. Tarvittaessa toimenpiteen voi toistaa useasti vuorokauden aikana. (3)

 

Kannabinoidit

 

Useat vyöruususta kärsivät käyttävät kannabinoideja lieventämään vyöruusuoireitaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kannabinoidit kuten CBD, CBG ja THC omaavat tulehdusta vähentäviä ja kipua lievittäviä ominaisuuksia, mikä tekee niistä potentiaalisen vyöruusun hoitoon (4, 5, 6) . 

Vältä saunomista

Sauna ja kuuma vesi stimuloi verenkiertoa, joten saunomista ja kuumia suihkuja kannattaa välttää vyöruusun vaivataessa.

 

CBD, kannabinoidit ja vyöruusu

 

Kannabinoidien käytöstä vyöruusujen hoidossa on olemassa tutkimusnäyttöä. Tutkimukset viittaavat siihen, että kannabinoideilla on anti-inflammatorisia ja kipua lievittäviä ominaisuuksia, jotka voivat olla hyödyllisiä vyöruusun oireiden hoidossa. 

Parhaiten tunnetulla kannabinoidilla eli CBD:llä on havaittu olevan analgeettisia vaikutuksia, jotka voivat auttaa vähentämään vyöruusuun liittyvää kipua ja epämukavuutta. Kannabinoidit ovat vaikuttavat kehon endokannabinoidijärjestelmän toimintaan, jota kautta ne voivat moduloida immuunijärjestelmää ja helpottaa vyöruusuun liittyvää tulehdusta.

Lisäksi kannabinoidit voivat auttaa vähentämään stressiä, joka usein liittyy lisääntyneeseen vyöruusun kehittymisriskiin (7). Stressin on osoitettu heikentävän immuunijärjestelmää ja vaikeuttavan kehon torjuntaa infektioita vastaan. Stressiä vähentämällä kannabinoidit voivat estää vyöruusun ilmentymistä tai vähentämään siitä aiheutuvia oireita.

Vaikka kannabinoidien käyttö vaikuttaa lupaavalta, niin käytön turvallisuuden ja tehokkuuden määrittämiseksi erityisesti vyöruusuun kaivataan lisää tutkimusta. 

 

Yhteenveto

 

Vaikka vyöruusun aiheuttavaa virusinfektiota ei voi kokonaan hävittää kehosta, niin sen oireita voi helpottaa luontaisille keinoilla, kannabinoideilla, sekä viruslääkkeillä. Lisäksi itsehoitoon suositellaan ihoa rauhoittavia kylpyjä ja voiteita. Kannabinoidit voivat vähentää tutkimusten mukaan kipua, stressiä ja tulehdusta, auttaen siten vyöruusun oireisiin. 

Lähteet

 

  1. Anneli Lauhio ja Veli-Jukka Anttila. 2009. Duodecim. Vyöruusun ehkäisy ja hoito. https://www.duodecimlehti.fi/duo98210. Viitattu 16.01.2023
  2. Veli-Jukka Anttila. 2021. Terveyskirjasto. Vyöruusu. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00554. Viitattu 16.01.2023
  3. Healthline. 2019. Shingles natural treatment. https://www.healthline.com/health/shingles-natural-treatment. Viitattu 17.01.2023
  4. Mlost, J. yml. 2020. Polish Academy of Sciences. Puola. Cannabidiol for Pain Treatment: Focus on Pharmacology and Mechanism of Action https://www.mdpi.com/1422-0067/21/22/8870/html. Viitattu 17.01.2023
  5. S. Giacoppo ym. 2017. Cannabinoid CB2 receptors are involved in the protection of RAW264.7 macrophages against the oxidative stress: an in vitro study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28348416/. Viitattu 17.01.2023
  6. J. R Johnson ym. Multicenter, double-blind, randomized, placebo-controlled, parallel-group study of the efficacy, safety, and tolerability of THC:CBD extract and THC extract in patients with intractable cancer-related pain. 2010. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19896326/. Viitattu 17.01.2023
  7. J. Henson ym. 2021. MDPI. Enhancing Endocannabinoid Control of Stress with Cannabidiol.. https://www.mdpi.com/2077-0383/10/24/5852/html. Viitattu 17.01.2023

Saatat pitää myös…

Tilaa uutiskirje ja hyödy eduista!

🌱 Säästät 10% jokaisesta ostoksestasi.
🌱 Tulet CBD:n mestariksi, kun opit kaiken tarpeellisen hampusta ja CBD:stä.
🌱 Saat ensimmäisenä tietoa uutisista ja tuotteista.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)